Logo

Μεταξάς: “Σταθερή πίστη και προσανατολισμός στη Βέροια”

-Τέλος καλό, όλα καλά για τη Βέροια. Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η άνοδος για την ομάδα, δεδομένων των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί το προηγούμενο καλοκαίρι;

«Δεν υπήρχε τίποτα το προηγούμενο καλοκαίρι. Σε κάθε επίπεδο, δημιουργήσαμε τα πάντα από το μηδέν. Στην αρχή υπήρχαν μόνο εμπόδια και προβλήματα. Ένα δύσβατο μονοπάτι, το οποίο όμως άπαντες ήταν διατεθειμένοι να περπατήσουν. Στη 1 Αυγούστου έγινε η γενική συνέλευση, την επομένη ήρθε ο τότε προπονητής Νίκος Παπανώτας και εγώ και 6 του μηνός έγινε η πρώτη προπόνηση. Από τον Αύγουστο ως τώρα, στη Βέροια έγινε ένα μικρό θαύμα. Η ομάδα «στήθηκε» χωρίς να υπάρχει τίποτα στο… υπέδαφος. Η Επιτροπή Σωτηρίας του Ερασιτέχνη προσπάθησε και κράτησε ζωντανά το κεντρικό γήπεδο και τους αγωνιστικούς χώρους στο προπονητικό κέντρο του Ταγαροχωρίου. Δεν υπήρχε όπως αντιλαμβάνεστε χρόνος δημιουργίας ομάδας σε νορμάλ συνθήκες. Μας πίεζε πολύ ο χρόνος και δεν είχαμε την πολυτέλεια της πίστωσης χρόνου».

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες

-Σε ελάχιστες μέρες συγκροτήθηκε ένα ρόστερ, που διαρκώς εμπλουτιζόταν και τελικά μπόρεσε να κόψει πρώτο το νήμα, σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο…

«Υπήρχαν μόνο δελτία νεαρών, από την Κ19 της Βέροιας που έπαιζε πέρυσι στη Φούτμπολ Λιγκ και επιστροφές παικτών από δανεισμούς. Έπρεπε κάποιοι να επιλεγούν για να μείνουν, με ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, αλλά δεν είχαν παραστάσεις για πρωταθλητισμό στη Γ´ Εθνική. Δεν ξέραμε επιπλέον, ποιοι ήθελαν να μείνουν, έφυγαν όσοι ήθελαν να φύγουν. Έπρεπε να προσαρμοστούμε γρήγορα σε αυτά τα δεδομένα, για να γίνει μια ανταγωνιστική ομάδα. Σε έναν από τους πιο δύσκολους από τους 8 ομίλους στην κατηγορία. Υπήρχαν ζητήματα λειτουργικά. Με τη συνδρομή όλων, διοίκησης, επιτελείου, προσωπικού, για να λειτουργήσουμε αρχικά…. υποφερτά και στη συνέχεια να βελτιωθούμε οργανωτικά και να αρχίσουμε να θυμίζουμε ομάδα που να σέβεται τον εαυτό της. Αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, ήταν να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον εργασίας για τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές, ώστε απερίσπαστοι να αφοσιώνονται στα αγωνιστικά τους καθήκοντα».

-Ποια η συμβολή της οικογένειας Μπίκα και της διοίκησης γενικότερα, στην… αναγέννηση τις ιστορικής ομάδας από τις «στάχτες» της;

«Η οικογένεια Μπίκα και η διοίκηση ήταν οι θεματοφύλακες της όλης προσπάθειας. Έχουν διαφορετική αισθητική και φιλοσοφία για τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζουν τη λειτουργία μιας ομάδας. Αυτό που χαρακτηρίζει τον οργανισμό μας, με μια λέξη, είναι ο σεβασμός. Στα αποδυτήρια, στο προπονητικό κέντρο, σε όλα. Έγιναν τεράστια βήματα προόδου οργανωτικά, η εξέλιξη ήταν ραγδαία, αλλά σταθερή. Είναι άνθρωποι των πράξεων και των έργων, δεν «πουλάνε» υποσχέσεις, δεν λειτουργούν με μεγάλα λόγια. Όταν δόθηκε εντολή να ξεκινήσουμε, ήταν κάτι που έγινε αιφνιδιαστικά, αλλά δεν έπρεπε να γίνει πρόχειρα. Με τον τότε τεχνικό Νίκο Παπανώτα δουλέψαμε στην προσέλκυση παικτών, παρότι ήταν αργά, είχε προχωρήσει το καλοκαίρι και η μεταγραφική περίοδος. Η «δεξαμενή» παικτών όπως αντιλαμβάνεστε ήταν πιο περιορισμένη».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 17 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, υπαίθριες δραστηριότητες

-Με τι κριτήρια έγινε η επιλογή παικτών; Τελικά καταφέρατε να φέρετε στην ομάδα έμπειρους παίκτες, κάποιοι εκ των οποίων όπως οι Βεργώνης και Μαραγκός, που έπαιξαν με τη Βέροια και στη Σούπερ Λίγκα…

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάνουν σπορ και υπαίθριες δραστηριότητες

«Σταδιακά δημιουργήθηκε ένας ισχυρός και ανταγωνιστικός αγωνιστικός «κορμός», μέρα με τη μέρα, που στην πορεία έγινε ομάδα. Ήταν μεγάλη επιτυχία η έλευση Μαραγκού και Βεργώνη, επειδή τους πείσαμε να έρθουν στα δύσκολα. Ήρθαν όταν ακόμα δεν υπήρχε τίποτα… όρθιο. Είναι παιδιά από τη Βέροια, ξέρουν τι πρεσβεύει η Βασίλισσα, την υπηρέτησαν και στη Σούπερ Λιγκ. Τιμά αρχικά τους ίδιους, διότι ανέλαβαν την ηγετική ευθύνη, πήραν ρίσκα και απέρριψαν προτάσεις. Ήταν δύσκολο γενικά να φέρουμε αρχικά μεγάλα ονόματα, υπήρχε σχετική δυσπιστία, για τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους. Τους δυο συγκεκριμένους τους θέλαμε για μπροστάρηδες και «σημαίες», ήταν εκεί σχεδόν από την αρχή, μαζί με τους Μπακάλη, Κυριακίδη, Σκαθαρούδη, Μπλέτσα, Τσικόπουλο, τον Κανούλα που ήταν πρώτος σκόρερ μας, τον γκολκίπερ Κοντογουλίδη και τα άλλα τα παιδιά. Ήταν όλοι καθοριστικοί και συνέβαλαν ενεργά στην επανεκκίνησή μας».

-Ο στόχος της άμεσης επανόδου στη Φούτμπολ Λιγκ υπήρχε από την πρώτη μέρα ή «γεννήθηκε» στην πορεία;

«Ξεκινήσαμε με χαμηλούς τόνους. Ο στόχος της ανόδου πάντα υπήρχε, αλλά δε θέλαμε να το βροντοφωνάζουμε από το ξεκίνημα. Ίσως το μαρτύρησαν κάποιες μεταγραφές και το όνομά μας, αλλά δεν το δηλώσαμε ανοιχτά. Έπρεπε να στηθεί η ομάδα με ηρεμία. Να δουλέψει και να μάθει πρώτα να… μπουσουλάει και μετά να περπατάει, για να δούμε και αν μπορεί να τρέξει. Αυτή είναι η σωστή σειρά. Είμαστε σύλλογος χαμηλών τόνων, δεν θέλαμε ούτως η άλλως να δημιουργούμε εντυπώσεις. Προτιμήσαμε να μιλάμε με έργα, να βάλουμε πρώτα βάσεις και θεμέλια. Ξέραμε καλά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά είχαμε μεγάλη πίστη. Γνωρίζαμε οτι αν ήμασταν ανταγωνιστικοί ως το Δεκέμβρη, μετά θα γινόταν η τελική αντεπίθεση, όπως και έγινε στην πράξη. Φάνηκε με τις προσθήκες του χειμώνα και την πορεία μας. Δεν ξεκινήσαμε καλά, κάτι που μπορεί εν μέρει να δικαιολογηθεί».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

-Αλλάξατε σχετικά νωρίς προπονητή, τον Οκτώβριο, 5η αγωνιστική μετά το 2-2 με τα Κουφάλια στη Χαλκηδόνα. Τότε ήρθε ο Σάκης Θεοδοσιάδης. Ποιος ο ρόλος και το μερίδιό του στην πορεία προς την κορυφή;

«Κρίθηκε οτι έπρεπε να γίνει αλλαγή προπονητή. Το ρόστερ ήταν κοινό κατά 80% και για τους δυο προπονητές. Από την αρχή ως το τέλος. Με την έλευση του Θεοδοσιάδη άλλαξαν τα πάντα. Ο Σάκης δε ζήτησε πίστωση χρόνου, δηλώνοντας έτοιμος να δουλέψει με το ρόστερ που παρέλαβε και αυτό τον τιμά. Ο κόουτς απέδειξε σε προηγούμενες ομάδες του οτι ξέρει να πρωταγωνιστεί, διέθετε ένα «backround» και μια προπονητική διαδρομή που μας έδινε την ελπίδα οτι θα μπορούσε να κάνει ο,τι και στην Αναγέννηση Καρδίτσας και τον Απόλλωνα Λάρισας. Σιγά-σιγά μπήκαμε σε άλλη τροχιά. Αλλάξαμε εικόνα. Ο προπονητής δούλεψε πολύ με τους συνεργάτες στην ψυχολογία των παικτών. Πέρασε τη φιλοσοφία του, οι παίκτες μας ήταν καλοί δέκτες, ανταποκρίθηκαν στις νέες απαιτήσεις και αυτό ήταν ξεκάθαρο στην εικόνα μας. Κάναμε μεγάλο σερί και επιστρέψαμε από το «μείον 6». Η Βέροια είναι μια πόλη που έχει δει πράγματα στο ποδόσφαιρο, υπήρχαν απαιτήσεις και πίεση. Αρχικά ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός, ίσως και να είναι ακόμη. Έπρεπε να είμαστε αντάξιοι του ονόματος και της ιστορίας της Βασίλισσας, που έπρεπε να αναγεννηθεί».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 8 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, στάδιο και υπαίθριες δραστηριότητες

-Ποια νίκη θεωρείτε ως «σταθμό»; Καταλύτη στην πορεία προς τον τίτλο;

«Αναμφίβολα εκείνη με τον Άρη Παλαιοχωρίου, με 2-0 εντός στον πρώτο γύρο. Ήταν τότε ο βασικός ανταγωνιστής και πρωτοπόρος. Δεν είχαμε άλλα περιθώρια και πλησιάσαμε την κορυφή, σε αγώνα διπλής αξίας. Τότε πιστέψαμε ολοκληρωτικά οτι μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερο αύριο. Μέρα με τη μέρα, η ποιότητα της ομάδας, ο χαρακτήρας και η εμπιστοσύνη εντός των αποδυτηρίων, μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν. Ήταν καθοριστική λοιπόν, κατά την προσωπική μου άποψη, η συμβολή του Θεοδοσιάδη στη μεταμόρφωση της ομάδας».

-Θέλετε να αφιερώσετε κάπου την άνοδο;

«Αφιερώνω την επιτυχία σε όλους τους συντελεστές της. Διοίκηση, προπονητές και ποδοσφαιριστές. Οι παίκτες ωστόσο, είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές και εκφραστές της προσπάθειας, στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον. Αυτοί οδήγησαν τη Βέροια στην κορυφή και χάρισαν την άνοδο. Διοτι ότι και να κάνουμε εμείς, διοίκηση και επιτελείο, όσο οργανωμένος και να είσαι, οι ποδοσφαιριστές είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές και εκφραστές της προσπάθειας. Δεν μπορούσα να μην αφιερώσω την άνοδο στα παιδιά μου και στους λίγους αλλά αληθινούς φίλους που έχω».

-Φοβηθήκατε ποτέ την αποτυχία; Υπήρχαν διακυμάνσεις και κακές παρενθέσεις αυτούς τους μήνες, όπως φυσικά σε κάθε ομάδα…

«Όχι, προσωπικά δε φοβήθηκα την αποτυχία. Η ευθύνη ήταν μεγάλη και για μένα και για όλους. Υπήρχε άγχος, αλλά δεν χάσαμε την πίστη και τον προσανατολισμό μας. Ξέραμε τι θέλαμε. Θα μπορούσα να βρω ελαφρυντικά, αλλά οι δικαιολογίες είναι για τους μέτριους. Αυτό που έχω να πω είναι ότι τρέφω σεβασμό και εκτίμηση σε όλο το δυναμικό. Νιώθουμε δικαιωμένοι και γι’ αυτό το Γενάρη δεν έφυγε κανείς βασικός και έμπειρος. Γι’ αυτό ήταν λίγες και συγκεκριμένες οι μεταγραφές το χειμώνα. Μπορούσαμε να κάνουμε μια-δυο ακόμα προσθήκες, αλλά δε βρήκαμε αυτά που ακριβώς θέλαμε. Τους εμπιστευτήκαμε και μας εμπιστεύτηκαν στα δύσκολα, σε μια κρίσιμη καμπή. Ακούστηκαν πολλά, αλλά σεβαστήκαμε τους ποδοσφαιριστές, το γεγονός οτι έδωσαν το 100% από την πρώτη μέρα. Όσοι έφυγαν ήταν είτε επιλογή τους, είτε δική μας, συν τα παιδιά που δόθηκαν δανεικοί. Αυτό που μας οδήγησε, λειτούργησε σαν πυξίδα για εμάς, ήταν το οικογενειακό κλίμα. Το οποίο «έφτιαξε» ο προπονητής, με τις γνώσεις του, την ποδοσφαιρική του δικαιοσύνη, την ακεραιότητά του. Η αύρα της ομάδας οφείλεται εκεί. Ήταν όλοι έτοιμοι και πρόθυμοι να παλέψουν ο ένας για τον άλλο, με μεγάλη συνέπεια σε ότι ζητήθηκε. Υπήρχαν δύσκολες στιγμές αυτούς τους μήνες, όπως είναι λογικό. Παρά τα όποια εμπόδια παραμείναμε προσηλωμένοι στον στόχο. Μείναμε όρθιοι και ενωμένοι. Με τον Σάκη κάναμε μόνο δυο ήττες σε 21 αγώνες. Εννοείται πως δοκιμαστήκαμε ως οργανισμός, αλλά λειτουργήσαμε όπως έπρεπε».

-Προφανώς, με βάση τα όσα καταθέτετε, είναι προτεραιότητα η επέκταση αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας;

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

«Ακριβώς, είναι σαφής επιθυμία μας να ανανεώσει, είναι άλλωστε ο «καπετάνιος» μας. Έχει την απόλυτη εκτίμηση και σεβασμό μου. Η αποστολή του ήταν δύσκολη, αλλά την έφερε εις πέρας».

-Από τις μονάδες του ρόστερ, θέλετε να κάνετε… στάση και «focus» σε κάποιους «σημαιοφόρους», πρωτεργάτες της πορείας πρωταθλητισμού;

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, στέκεται και κείμενο

«Όλοι οι παίκτες ήταν σημαντικοί, άπαντες καταθέσαν τον καλύτερο τους εαυτό, όσο και όποτε χρειάστηκε. Σε μια ομάδα άλλωστε όλοι προσφέρουν και βάζουν το λιθαράκι τους. Με μπροστάρηδες βεβαίως τους μεγαλύτερους. Καμία ομάδα δεν έχει μόνο βασικούς, η καλή ομάδα φαίνεται από το βάθος και την διάρκεια που έχει. Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω όμως στον Αλεξανδρο Βεργώνη, τον αρχηγό μας, με όλο τον σεβασμό στα υπόλοιπα παιδιά. Ο Αλέξανδρος με την ποιότητα του χαρακτήρα του, την ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά του, ήταν ο άνθρωπος που με τη σοφία του βοήθησε όλους τους συμπαίκτες του. Ανταποκρινόμενος πλήρως στο βάρος της ευθύνης που είχε ως πρώτος αρχηγός».

-Πλέον η Βέροια «πατά» στο… χάρτη της παραπάνω κατηγορίας. Μπορούμε να μιλήσουμε για στοχεύσεις;

«Εσείς καλά κάνετε και ρωτάτε, αλλά είναι κάτι αόριστο και υποθετικό ακόμα. Δεν ξεκαθάρισε απόλυτα το τοπίο, δεν υπάρχουν δεδομένα. Ουσιαστικά δεν ξέρουμε σε ποια κατηγορία θα παίξουμε, λόγω της εκκρεμότητας με την αναδιάρθρωση. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι με βεβαιότητα τώρα, Απρίλιο μήνα, για την επόμενη χρονιά. Προέχει να συμφωνήσουμε με τον προπονητή και ανάλογα με την κατηγορία, η διοίκηση θα θέσει τους στόχους και τη φιλοσοφία της και εμείς μαζί με τον προπονητή θα οριοθετήσουμε τη στρατηγική για να πετύχουμε τους στόχους που θα έχουν τεθεί».

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb