Logo

Πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα η συνάντηση επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγωνιστικά τραγούδια από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ και ακολούθησαν ομιλίες από την εκπρόσωπο του Παραρτήματος Νάουσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ροδοβίτη Χαρίκλεια , ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ποιήματα απάγγελε για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ ο ποιητής από την Νάουσα Ηλίας Τσέχος .

Ηλίας Τσέχος ….
100 Χρόνια ΚΚΕ
... Κι ακόμα δεν γεννήθηκα
Να νικηθώ από τον καπιταλισμό
Τους πόλεμους
Την αίγλη τους αμόρφωτα
Που όταν πάλι γεννηθώ
Στα διακοσιοστά μας χρόνια
Πάλι κομμουνιστής να γεννηθώ
Να γράφω και να τραγουδώ
Χούφτες μοιράζοντας γροθιές
Στην άδικη Κατάδικη
... την κοινωνία τους μέσα

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος .

Στην συνέχεια απόγονοι - μέλη της θεατρικής ομάδας του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ «Πολιτική Σκηνή» αναφέρθηκαν στο πώς οι πολιτικοί πρόσφυγες ζούσαν στις χώρες οικοδόμησης του σοσιαλισμού, πώς πρόκοψαν, εργάστηκαν, σπούδασαν, έκαναν οικογένειες. Τέλος, τόνισαν ότι «Όσο ζούμε δεν θα ξεχάσουμε το σοσιαλισμό και θα παλεύουμε γι΄ αυτήν την κοινωνία. Υπάρχει η ελπίδα, υπάρχει η δύναμη που μπορεί να εμπνεύσει. Είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

«Είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, «μετά από τόσα χρόνια να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η συνάντηση αυτή των παλιών αγωνιστών, των παιδιών και των εγγονών τους. Κρατά ζωντανή τη μνήμη σε καιρούς ταραγμένους που είναι απαραίτητα τα διδάγματα της Ιστορίας. Και εσείς είστε ζωντανοί φορείς αυτής Ιστορίας, “σάρκα από τη σάρκα” του ΚΚΕ. Παλιοί αγωνιστές, ή απόγονοι αγωνιστών που αλύγιστοι στις διώξεις, τους κατατρεγμούς ακόμα και μπρος στο θάνατο έδωσαν αταλάντευτα τη μάχη για την απελευθέρωση της πατρίδας με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Και συνέδεσαν τη μάχη αυτή με την πάλη για την εξουσία, τη κορυφαία στιγμή της ταξικής, της επαναστατικής πάλης στην Ελλάδα με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας που φέτος τιμάμε τα 70χρονα της εποποιίας του. Και πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς ή γεννήθηκαν σ’ αυτή.

Σελίδες της Ιστορίας που μαζί με τους αμέτρητους ηρωικούς, γεμάτους θυσίες αγώνες του Κόμματος για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού μας αποτελούν την Ιστορία του Κόμματος μας που σε δύο χρόνια κλείνει 100 χρόνια ζωής και δράσης για το δίκιο του λαού.

Σαν ΚΚΕ είμαστε περήφανοι για τους αγώνες σας. Και ένα είναι σίγουρο: Δεν πήγανε χαμένοι.

Η ουσία τους, τα διδάγματά τους είναι επίκαιρα. Κι αυτά προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις του να μεταφέρει το Κόμμα μας στο λαό και τη νεολαία. Και με άσβεστη πίστη στο δίκιο, αλλά και τη δύναμη του ίδιου του λαού μας, με τη βεβαιότητα ότι το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι η βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα, ο καπιταλισμός, ότι οι λαοί θα βρούνε το δρόμο τους πέρα από την κοινωνική εκμετάλλευση, οργανώνουμε την πάλη του λαού μας για το μέλλον αυτό».

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb