tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Άμεσες εκτιμήσεις ζημιών και παρέμβαση της πολιτείας ζητούν οι τοπικοί αγρότες

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Για άλλη μία χρονιά οι αγρότες βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της κλιμματικής αλλαγής, της «ελεύθερης αγοράς» , της ανυπαρξίας μέριμνας.

Μετά τις τελευταίες ραγδαίες βροχοπτώσεις ζητήματα υποβάθμισης της παραγωγής του ροδάκινου κατά κύριο λόγο ,αλλά και αλλων , καρπόπτωση, προβλήματα συλλογής και διάθεσης , οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση. 

Σε όλα αυτά αν προσθέσει κανείς την αβεβαιότητα σε ότι αφορά τις τιμές του συμπηρηνου ροδάκινου (σ.σ. 10 Αυγούστου σήμερα και κανείς δεν γνωρίζει επίσημα την τιμή) την μεγάλη καθυστέρηση της αποπληρωμής του υπολοίπου 35% από τον ΕΛΓΑ των περσινών ζημιών , την γενικότερη δυσκολία , αλλά και την επερχόμενη έξαρση του covid 19, έχει μπροστά του ολόκληρη σχεδόν την εικόνα.

Μπροστά σ αυτήν την εικόνα καλούμε τον ΕΛΓΑ άμεσα να προχωρήσει σε εκτιμήσεις της πρόσφατης καταστροφικής ζημιάς και την Πολιτεία να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιβίωση του κλάδου.

Οι μέρες είναι δύσκολες για όλους μας, πολύ δε περισσότερο για τους αγρότες οι οποίοι δείχνουν αποκλεισμένοι από κάθε μέτρο στήριξης.

Ο δρόμος του αγώνα γίνεται πλέον καθολικός .

Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά".

Παρέμβαση της πολιτείας 

Παρέμβαση της πολιτείας ζητά με ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας:

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών (Μάϊο-Αύγουστο), με αποκορύφωμα τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, οδηγούν σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος τους παραγωγούς, οι οποίοι φαίνεται, πως και με αυτή την κυβέρνηση, η οποία δείχνει παντελώς αδιάφορη να δώσει λύσεις, βιώνουν την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή της τοπικής οικονομίας του νομού Ημαθίας.

Η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ροδακινοκαλλιέργεια, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγή, με τα αίτια να μην θεωρούνται αποζημιωθέντα από τον ισχύων κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αναφερόμαστε κυρίως στις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις που έπληξαν την παραγωγή κατά τα έτη 2017 και 2018 (λιγότερο έντονο το φαινόμενο το 2019) με τους ροδακινοπαραγωγούς να μην αποζημιώνονται.

Η φετινή παραγωγική σεζόν ξεκίνησε με προβλήματα και δυσκολίες στην καλλιέργεια λόγω του covid 19 (Έλλειψη εργατικών χεριών, αβεβαιότητα στις αγορές , μείωση των εξαγωγών και εσωτερικής κατανάλωσης λόγω του μειωμένου τουρισμού, Ρώσικο Εμπάργκο). Στις περισσότερες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών παρουσιάστηκαν προβλήματα μειωμένης καρπόδεσης, λόγω των ανοιξιάτικων παγετών, με τη ζημιά να μην καλύπτεται αδίκως από τον ΕΛΓΑ. Επίσης χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες από τις αυξομειώσεις θερμοκρασιών και έντονων βροχοπτώσεων(καρπόπτωση, μαλάκομα). Η πρόσφατη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, με τα υψηλά ποσοστά βροχής, την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και δυνατούς ανέμους, ήρθε να προσθέσει επιπλέον ζημιές στην παραγωγή οι οποίες επίσης δεν αποζημιώνονται (αλλοίωση φλοιού σε όλα τα ροδάκινα και νεκταρίνια, ασθένεια της μονίλιας σε μεγάλο βαθμό και καρπόπτωση).

Καλούμε λοιπόν την πολιτεία, να δείξει τη δέουσα σοβαρότητα και να προβεί άμεσα στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών καταβάλλοντας γενναίες στρεμματικές ενισχύσεις". 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69