tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρέμβαση της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας για την ένδειξη του κρέατος, από βοοειδή ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών

Ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί και πολλούς νέους κτηνοτρόφους της Ημαθίας, που ασχολούνται με την εκτροφή βοοειδών για κρεατοπαραγωγή, έθεσε υπόψη του Αγροτικού Τομέα της κεντρικής διοίκησης της ΟΝΝΕΔ, η Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας Ν. Ημαθίας, σε συνέχεια σχετικής παρέμβασης που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Διακίνηση και Εμπορία Νωπών Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Πρόκειται για την ένδειξη του κρέατος, από βοοειδή ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών, το οποίο είναι ένα καθαρό προϊόν ελληνικής παραγωγής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρουσιάζεται στον καταναλωτή ως «ξένο». Κάτι που εάν ισχύσει (σύμφωνα με το νομοσχέδιο), αφενός θα προκαλέσει σοβαρή οικονομική ζημιά στους παραγωγούς- κτηνοτρόφους (οι περισσότεροι από τους οποίους δραστηριοποιούνται στην Ημαθία) αφετέρου θα προκαλέσει εξ ίσου σοβαρή παραπλάνηση στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, η επιστολή – παρέμβαση της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας για το θέμα, προς τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΟΝΝΕΔ, Χρήστο Καπελάρη, αναφέρει τα εξής:

Ενόψει της επικείμενης συζήτησης από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου με τίτλο «Διακίνηση και Εμπορία Νωπών Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων και άλλες διατάξεις», θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους παλιούς αλλά και νέους επιχειρηματίες, που ασχολούνται με την εκτροφή βοοειδών στην περιοχή μας και φαίνεται πως μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, σε σχέση με τη λειτουργία των μονάδων τους και την παραγωγή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου, «η ένδειξη καταγωγής για το βόειο κρέας νομιμοποιείται και ισχύει μόνο εφόσον το βοοειδές από το οποίο προέρχεται, έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαχθεί εντός του ιδίου κράτους – μέλους ή τις ιδίας τρίτης χώρας».

Πρακτικά, αυτό δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, διότι ένα μεγάλο μέρος των βοοειδών που εκτρέφονται στην Ελλάδα και ιδίως στο Νομό Ημαθίας (μέσω των οποίων τροφοδοτείται με βόειο κρέας η πλειοψηφία της ελληνικής αγοράς), μπορεί να μην έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, καταλήγουν όμως, ξεκάθαρα, να είναι ένα προϊόν ελληνικής παραγωγής. Διότι αυτά τα βοοειδή, ερχόμενα στην Ελλάδα από πολύ μικρή ηλικία, μεγαλώνουν τρεφόμενα αποκλειστικά με σιτηρέσιο ελληνικών προϊόντων και μέσω πιστοποιημένων μεθόδων και διαδικασιών διατροφής, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, καταλήγουν να αποτελούν πραγματικά προϊόν ελληνικής προέλευσης.

Επί πλέον, στο ίδιο χρονικό διάστημα, Έλληνες καινοτόμοι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί κατόρθωσαν να καινοτομήσουν διατροφικά στην εκτροφή παρόμοιων βοοειδών, να βελτιώσουν καθοριστικά την ποιότητα του κρέατός τους και να παρουσιάσουν στην αγορά ένα αυτούσια ελληνικό προϊόν, που ξεχωρίζει ποιοτικά, αναγνωρίζεται επιστημονικά, διακρίνεται διεθνώς και είναι έτοιμο να κερδίσει ένα μερίδιο της διεθνούς αγοράς, που η χώρα μας μπορεί να κατέχει. Θα θεωρήσουμε ότι κι αυτό δεν είναι ελληνικό προϊόν; Συνεπώς εάν ισχύσει η παραπάνω διάταξη, το κρέας αυτό, αν και ελληνικό ουσιαστικά θα πωλείται ως «εισαγόμενο» και δεν θα μπορεί να διατεθεί έστω και με την ένδειξη ελληνικής εκτροφής. Με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρή οικονομική ζημιά οι παραγωγοί- κτηνοτρόφοι που παράγουν ένα ελληνικό προϊόν, αλλά και να υπάρχει εξ ίσου σοβαρή παραπλάνηση στους καταναλωτές, προς τους οποίους ένα ουσιαστικά ελληνικό κρέας, να παρουσιάζεται ως «ξένο».

Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της κατάστασης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, με πρόσφατη παρέμβασή του, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου, πρότεινε για την περίπτωση κρέατος από βοοειδή ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών, η ένδειξη που θα αναγράφεται κατά την πώληση του κρέατος, να αναφέρει «ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών», απαλείφοντας τη χώρα γέννησης. Πρόκειται για μια νομοτεχνική βελτίωση, η οποία κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς η απάλειψη της χώρας γέννησης, με ευκρινή την αναφορά περί «ελληνικής εκτροφής», διαχωρίζει με σαφήνεια το κρέας ελληνικής εκτροφής, τόσο από το κρέας ξένης χώρας (το εντελώς εισαγόμενο) όσο και από το πλήρως ελληνικό κρέας, δημιουργώντας καθαρή εικόνα στον Έλληνα καταναλωτή, ως προς το είδος του μοσχαρίσιου κρέατος που αγοράζει. Να καθοριστούν δηλαδή οι πραγματικές κατηγορίες μοσχαρίσιου κρέατος, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Το ελληνικό, το εισαγόμενο και το ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών.

Θέτουμε υπόψη σας όλα τα παραπάνω, γνωρίζοντας ότι το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα και νέους κτηνοτρόφους – παραγωγούς κρέατος της περιοχής μας (και ευρύτερα), που έχουν επενδύσει στον τομέα αυτό και μπορούν να παρουσιάσουν σημαντικά βήματα ανάπτυξης πρωτογενούς παραγωγής, προς όφελος της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας. Και ζητάμε να συμβάλετε και από την πλευρά σας, στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος που δημιουργείται.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69