Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη για την πορεία του ροδάκινου

rodakino

 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, στις 5 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη, με τη συμμετοχή συνεταιριστικών φορέων, εξαγωγέων, εκπροσώπων επαγγελματικών αγροτικών οργανώσεων, των βουλευτών κ. Βεσυρόπουλου κ. Μπατσαρά και κ. Γιοβανόπουλου, τουΑντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πέλλας κ. Θεοδωρίδη και του μελλοντικού Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη, (ο κ. Τσαβδαρίδης απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του) συζητήθηκε το τεράστιο πρόβλημα της διάθεσης του επιτραπέζιου ροδάκινου. Αφού ακουστήκαν οι προτάσεις όλων των συμμετεχόντων , ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητηθεί από την πολιτεία η πραγματοποίηση των παρακάτω ενεργειών:

Α) Ενέργειες που αφορούν τη διάθεση στην εσωτερική αγορά:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει άμεσα σε συνεννόηση με τους καθ' ύλη αρμόδιους Υπουργούς να ζητήσει την αύξηση της κατανάλωσης α) στο στρατό, β) στα νοσηλευτικά ιδρύματα,γ) στις παιδικές κατασκηνώσεις, δ) στα συσσίτια της Εκκλησίας και ε)στις ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες.

Επίσης, να ζητηθεί ποσοστό από το διαφημιστικό προϋπολογισμό των Υπουργείων αλλά και των υπό κρατικό έλεγχο οργανισμών και εταιριών, έτσι ώστε να γίνει σε συνεργασία με εξειδικευμένα γραφεία, δωρεάν διανομή φρούτων στους αρχαιολογικούς χώρους, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια όπου διακινούνται τουρίστες.

Τέλος να εγκριθούν κονδύλια προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αγοράσει φρούτα για να τα διαθέσει ως δωρεάν διανομή.

Β) Ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, έτσι ώστε από κοινού να ζητήσουντη λήψη οικονομικών μέτρων στήριξης προς τους παραγωγούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.