Με βάση τα 25 λεπτά το κιλό και πριµοδότηση επιπλέον 3 λεπτών για τις όψιµες ποικιλίες προσανατολίζεται να ξεκινήσει η βιοµηχανία στο συµπύρηνο

rodakino simp

Οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις στην καρδιά της καλλιέργειας, µπορεί να εξόργισαν την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) που ετοιµάζεται να καταθέσει µηνυτήριες αναφορές και αγωγές αποζηµίωσης κατά του νοµικού προσώπου του ΕΛΓΑ για τις ζηµιές εκατοµµυρίων που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι βιοµηχανίες, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν αλλάζει τίποτα στον προσανατολισµό τους σχετικά µε τις τιµές που θα «κόψουν» για τους παραγωγούς φέτος.

«Μια δίκαιη τιµή θα ήταν τα 27-30 λεπτά το κιλό για το καλό συµπύρηνο ροδάκινο της κοµπόστας, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τις βιοµηχανίες», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Venus Growers, Θεολόγης Καραΐνδρος. Αυτές τις µέρες πραγµατοποιούνται οι συζητήσεις µεταξύ παραγωγών και βιοµηχανιών και σε άλλες χώρες στο βόρειο ηµισφαίριο, όπως στην Ισπανία και τις ΗΠΑ. Και στις δυο περιοχές η τιµή βάσης που θα πληρώσουν οι βιοµηχανίες είναι τα 27 λεπτά το κιλό.

Εν τω µεταξύ, εδώ και λίγες ηµέρες έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή της πολύ πρώιµης ποικιλίας Ρωµαία, στην περιοχή της Ηµαθίας, µε τις ποσότητες να είναι ελάχιστες και να παραδίνονται χωρίς να υπάρχει συµφωνία για την τιµή στις βιοµηχανίες. Ακολουθεί σε περίπου ένα δεκαήµερο η συγκοµιδή της πρώιµης ποικιλίας Κατερίνα, η οποία αποτελεί ένα µεγάλο µερίδιο της ελληνικής παραγωγής. Η πιο διαδεδοµένη ποικιλία είναι η «Άνδρος», η οποία αναµένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου.

Στα προπέρσινα επίπεδα

Η φετινή παραγωγή συµπύρηνου ροδάκινου εκτιµάται ότι θα φτάσει τους 400.000 µε 450.000 τόνους, έναντι 220.000 τόνων πέρυσι, 444.000 τόνων το 2012 και 365.000 τόνων το 2011. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστα Αποστόλου, φέτος οι τιµές αναµένεται να κινηθούν περίπου στα προπέρσινα επίπεδα.

Υπενθυµίζεται ότι το 2012 το καλό συµπύρηνο ροδάκινο «απολάµβανε» τιµές ύψους 25 λεπτά το κιλό, για κοµπόστα και κατάψυξη, ενώ όσες ποσότητες οδηγούνταν για χυµό, πουλήθηκαν στα 12-13 λεπτά το κιλό. Σύµφωνα µε στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, το 2013 που ήταν µια χρονιά χαµηλής παραγωγής, η τιµή της πρώτης ύλης «άνοιξε» στα 32 λεπτά το κιλό και κυµάνθηκε µέχρι τα 35 λεπτά το κιλό για την κοµπόστα και τους κύβους, ενώ τα µεταφορικά επιβάρυναν τις µεταποιητικές βιοµηχανίες.

Η τιµή της πρώτης ύλης για την παραγωγή χυµού κυµάνθηκε από τα 16 έως 18 λεπτά το κιλό, παραδοτέα στη βιοµηχανία.

πηγή: www.agronews.gr