Αγροτικοί Σύλλογοι Ημαθίας προς κονσερβοποιούς: "Βασική προϋπόθεση για την επιβίωση του κλάδου οι δίκαιες τιμές"

rodakino simp

Με την έναρξη της μεταποιητικής περιόδου, οι ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ απευθυνόμενη στους μεταποιητές (βιομηχανίες) συμπυρήνων ροδακίνων υπενθυμίζουν τα παρακάτω:

"Βασική προϋπόθεση για την επιβίωση και επιτυχία του κλάδου (παραγωγών και βιομηχανίας) είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και η δίκαιη αμοιβή της. Είναι ανάγκη λοιπόν τα ροδάκινα που παραδίδονται για μεταποίηση να πληρούν τους παρακάτω όρους ώστε άμεσα και γρήγορα το παραγόμενο προϊόν να λαμβάνει την τιμή ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ .

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά:
Κάθε ροδάκινο έχει την ιδιαίτερη φροντίδα του παραγωγού καθ όλη την διάρκεια του έτους . Εμπεριέχει επίσης τα στοιχεία του μόχθου του και την προσδοκία της βιωσιμότητας της αγροτικής οικογένειας και της αγροτικής εκμετάλευσης.

Α' ΤΙΜΗ:
Συνήθως τα ακατάλληλα φρούτα δεν ξεπερνούν το 5% της συνολικής παραδιδόμενης ποσότητας, επομένως ο παραγωγός θα πρέπει να πληρώνεται άμεσα και με την πλήρη τιμή. Εάν τα ακατάλληλα φρούτα ξεπερνούν το 5%, το φορτίο επαναδιαλέγεται ουτως ή άλλως.

Β' ΚΛΑΣΗ:Οι ποσότητες που θεωρούνται β' κλάσης και προορίζονται για χυμό δεν περιέχουν:
1. σάπια φρούτα
2. ξένες ύλες ή άλλα φρούτα
3. πράσινα φρούτα

Με την ευκαιρία τονίστηκε άλλη μια φορά ότι προτιμώμενες ποικιλίες από την βιομηχανία είναι οι ROMEA – KATHERINA – A37 – ANDROSS και EVERTS. Με την ίδια ευκαιρία τονίζεται ότι η ροδακινοκαλιέργεια είναι πολυετής και δεν αντικαθίσταται εύκολα. Ευλογο επομένως είναι το γεγονός ότι χρειάζεται χρόνος ώστε να αντικατασταθούν και οι άλλες συμπήρινες ποικοιλίες .

Αναφορικά με τις τιμές που τείνουν να διαμορφωθούν για την φετινή περίοδο, οι αγροτικοί σύλλογοι εκτιμούν ότι αυτές θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τα δεδομένα του 2014, λαμβάνοντας υπ όψιν την πραγματική αξία του προϊόντος, την δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος με την κατάρρευση των τιμών του επιτραπέζιου, την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος του παραγωγού, και αναλογιζόμενοι την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη οι μεταποιητές να συμβάλουν στην υλοποίηση του ευκταίου στόχου.

«Με την κοινή προσπάθεια να κρατήσουμε ψηλά το προϊόν και την τιμή του»".