Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει παραγωγούς ροδάκινου

rodakino

Χιλιάδες τόνοι φρούτων μπορεί να μείνουν αδιάθετοι, εκατοντάδες χιλιάδες διανυκτερεύσεις χάθηκαν, ενώ δυο τουριστικές αγορές που άνοιξαν με κόπο, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, κινδυνεύουν να κλείσουν για την επόμενη χρονιά.

Χθες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από την 1η Αυγούστου θα απαγορεύσει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, την ίδια μέρα δηλαδή που θα τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική σύρραξη. Το εμπάργκο δεν αναφέρεται μόνο σε τρόφιμα που παράγονται στην Πολωνία, αλλά και σε όσα διακινούνται μέσω αυτής της χώρας. Αν τα «αντίποινα» μείνουν σε αυτό το επίπεδο, οι επιπτώσεις για τους έλληνες παραγωγούς οπωροκηπευτικών δεν θα είναι σημαντικές, απλώς οι μεταφορείς θα αναγκαστούν να ακολουθούν διαφορετικό δρομολόγιο για να φτάσουν στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος, ειδικά για τα φορτία με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο, από τη ρωσική πλευρά αφήνεται να διαρρεύσει ότι μερικές εβδομάδες αργότερα μπορεί να επεκτείνουν τους περιορισμούς σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. εξαιτίας... του εντοπισμού επικίνδυνου εντόμου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ

«Πήραμε την απόφαση να επιβάλουμε περιορισμούς σχεδόν επί του συνόλου των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών που προέρχονται από την Πολωνία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλεξέι Αλεξένκο, εκπρόσωπος της Rosselkhoznadzor, της ρωσικής υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης. Ως επίσημη αιτία για το εμπάργκο, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου, προβάλλεται η κατ' επανάληψη παραβίαση των ορίων που έχουν τεθεί από τη Ρωσία ως προς τα πιστοποιητικά καταλληλότητας. Όμως η χρονική συγκυρία της επιβολής του εμπάργκο, την ίδια μέρα που θα αρχίζει η εφαρμογή των κυρώσεων της Ε.Ε., δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί το όπλο της επιβολής περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους, ως μέσο άσκησης διπλωματικής πίεσης προς τις γειτονικές της χώρες. Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες είχε εφαρμόσει περιορισμούς κατά της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, σε αντίποινα για την υπογραφή από τις δύο πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πραγματικοί λόγοι, πίσω από τις αιτιάσεις για υπέρβαση των φυτοϋγειονομικών ορίων, είναι πολιτικοί, εκτιμούν μιλώντας στη «Μ» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Γιώργος Πολυχρονάκης, και ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου.

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Η Ρωσία θεωρείται η «απόλυτη αγορά» για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά, καθώς αντιπροσωπεύει το 18% του συνόλου των εξαγωγών και έναν κύκλο εργασιών άνω των 330 εκατ. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, η Ρωσία απορροφά το 50% των ελληνικών εξαγωγών σε ροδάκινο και νεκταρίνι (παραγωγή που προέρχεται στην πλειονότητά της από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας), το 35%-40% σε ακτινίδιο και το 60% σε φράουλες. Φέτος, αν δεν είχαν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πολιτική κρίση στις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας, οι παραγωγοί υπολόγιζαν ότι θα διαθέσουν 50.000 - 60.000 τόνους ροδάκινου στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής έχουν εξαχθεί 27 χιλιάδες τόνοι ροδάκινο, 2,3 χιλ. τόνοι βερίκοκο, 6,3 χιλ. τόνοι νεκταρίνι και 4,2 χιλ. τόνοι κεράσι.

ΑΔΙΑΘΕΤΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Σχεδόν η μισή παραγωγή που προοριζόταν για τις αγορές της Ρωσίας παραμένει αδιάθετη και οι παραγωγοί είναι ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αν το εμπάργκο περιοριστεί στην Πολωνία, που είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Ρωσίας σε φρούτα (το 50% από τα συνολικά 2 δισ. ευρώ του τζίρου που προέρχεται από φρούτα και λαχανικά από χώρες της Ε.Ε.) οι έλληνες παραγωγοί όχι μόνο δεν θα επηρεαστούν αρνητικά, αλλά μπορεί να βγουν και κερδισμένοι, καθώς το κενό στην προσφορά θα πρέπει κάπως να καλυφθεί. Αν όμως το εμπάργκο επεκταθεί σε όλη την Ε.Ε. τότε οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν διπλό πρόβλημα, καθώς όχι μόνο θα έχουν μείνει απούλητοι χιλιάδες τόνοι προϊόντων, αλλά επειδή το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες χώρες, θα υπάρξει υπερπροσφορά έναντι της ζήτησης, που θα συμπιέσει τις τιμές προς τα κάτω. «Αν κλείσει η αγορά της Ρωσίας, οι εξαγωγές νωπών φρούτων θα καταβαραθρωθούν» σημειώνει στη «Μ» γνώστης της αγοράς, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ένα πιθανό ρωσικό εμπάργκο θα επηρεάσει, σε μικρότερο βαθμό, και τη βιομηχανία κομπόστας, κλάδος στον οποίο η χώρα μας είναι ηγέτιδα δύναμη στις εξαγωγές. Η Ρωσία απορροφά το ένα τρίτο της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού (40 - 50 χιλιάδες τόνους σε απόλυτους αριθμούς) και 6.000 - 7.000 τόνους κομπόστας ροδάκινου ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 2% - 3% της συνολικής αγοράς.

πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία