Στο Σύνταγμα αγρότες από 68 μπλόκα

Ογκώδης και επεισοδιακή ήταν η κάθοδος των αγροτών, από 68 μπλόκα σε όλη τη χώρα, χθες στην Αθήνα. Περίπου στις 6 το απόγευμα χθες αγρότες από όλη την Ελλάδα, που είχαν φτάσει με πλοία, ιδιωτικά αυτοκίνητα και πούλμαν, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί μπροστά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου είχαν συγκεντρωθεί 3.000 αγρότες από την Κρήτη, όταν η Αστυνομία τούς εμπόδισε να εισέλθουν στο κτίριο.

Παράλληλα ένταση και επεισόδια έγιναν χθες το απόγευμα στις εισόδους της πόλης, όταν οι αγρότες από όλη την Ελλάδα προσπάθησαν να περάσουν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα και να κινηθούν προς στο κέντρο της πόλης. Κλειστά παρέμεναν χθες όλα τα τελωνεία και τα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα σε ένδειξη συμπαράστασης στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ ακόμα και εκείνοι που αποφάσισαν να μην κατέβουν στην πρωτεύουσα διαμήνυαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για διάλογο αναβάλλεται για το Σαββατοκύριακο.

Χθες έξω από τη Βουλή συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 χιλιάδες αγρότες και παρατάχθηκαν περίπου 17 τρακτέρ, τα οποία ήρθαν από το μπλόκο της Νίκαιας, έχοντας ξεκινήσει από τις τρεις τα ξημερώματα από τη Θεσσαλία. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας, παρέμεινε συνεπής όσον αφορά τις δεσμεύσεις του για την περιφρούρηση της πορείας και τη συμβολική παρουσία τρακτέρ.

Με χειροκροτήματα

Οταν τα μηχανήματα έφτασαν στην πλατεία, λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα, οι συγκεντρωμένοι αγρότες τα υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες. Μέχρι τις έξι, στο Σύνταγμα έφθασαν και μέλη του ΠΑΜΕ, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Κάνιγγος, καθώς και μέλη της ΑΔΕΔΥ. Οι αγρότες παρέμειναν στην πλατεία ακόμα και αφότου άρχισε να βρέχει, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα.

Την ίδια στιγμή, εντός του Κοινοβουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου διαμήνυσε ότι στη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, η οποία, όπως τόνισε, «θα γίνει σύντομα», θα υπάρξουν βελτιώσεις όσον αφορά στο φορολογικό αλλά και το ασφαλιστικό για τους αγρότες. «Σε αυτήν τη συνάντηση θα απαντηθούν και θα λειανθούν πολλές από τις επιπτώσεις για τους αγρότες από τα προαπαιτούμενα», είπε, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Β. Αποστόλου σημείωσε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, ότι και εκείνοι ψήφισαν τα συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία με τους δανειστές. Οσον αφορά το ασφαλιστικό αλλά και το αγροτικό, η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τον αριθμό των οποίων προσδιόρισε στις 275.000. Σημείωσε επίσης ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι και ο ΟΓΑ θα παραμείνει ανεξάρτητο ταμείο για τους αγρότες, ενώ θα αποσυνδεθεί το προνοιακό του τμήμα για κάποια μεταβατική περίοδο.

«Ακραίες συμπεριφορές»

Το πρωί σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3.000 από την Κρήτη, που έφτασαν με τα πρωινά πλοία στον Πειραιά για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. Ενταση δημιουργήθηκε και στο Δαφνί, όταν δυνάμεις της Αστυνομίας εμπόδισαν αγρότες να περάσουν με τρακτέρ και πούλμαν για να κινηθούν προς το Σύνταγμα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σχολιάζοντας τα επεισόδια, κάλεσε τους αγρότες να απομονώσουν τις ακραίες συμπεριφορές. «Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών. Είναι κρίμα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος να προστεθούν τέτοιες μαύρες σελίδες. Ο δρόμος είναι ένας: ο δρόμος του διαλόγου και τον έχει ήδη ανοίξει ο πρωθυπουργός», τόνισε.

Οι αγρότες, που έφτασαν χθες στην πρωτεύουσα από 68 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, παρέμειναν στο Σύνταγμα έως αργά το βράδυ, ενώ κάποιοι σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν στην πλατεία, όπου έχουν στηθεί σκηνές.

πηγή: www.kathimerini.gr