Επιτροπή των Αγροτικών Συλλόγων θα προσπαθήσει να συναντηθεί την Πέμπτη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

agrotikos silogos ver sisk

Άτυπη επιτροπή η οποία θα μεταβεί στην Αθήνα την Πέμπτη με στόχο να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης θα συγκροτήσουν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων για να εκθέσουν τις θέσεις τους γύρω από το θέμα του επιτραπέζιου ροδάκινου και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση των τιμών, το χαλάζι αλλά και το Ρωσικό εμπάργκο. Αυτή ήταν η απόφαση που ελήφθη στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βέροιας και στην οποία οι τοπικοί παραγωγοί απέσπασαν την στήριξη παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών αποκλεισμένοι από τις συναντήσεις του Υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς, λόγω τις αντιπαράθεσής τους με τις ομάδες παραγωγών, έχουν στόχο να δουν την ηγεσία του Υπουργείου για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους ώστε να μην είναι ο παραγωγός ο μεγάλος χαμένος αυτής της υπόθεσης.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βέροιας, οι Τάσος Χαλκίδης, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μίλησαν εκ μέρος των Αγροτικών Συλλόγων και περιέγραψαν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιου ροδάκινου από την κατάρρευση των τιμών και από το ρωσικό εμπάργκο. Τόνισαν ότι η οικονομική καταστροφή των παραγωγών θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην τοπική αγορά.

"Στις προτάσεις μας είναι να μην χαθεί η ρωσική αγορά και καμιά αγορά. Δεν υπάρχει εναλλακτική αγορά. Οι αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης χάθηκαν την περίοδο της απόσυρσης. Είμαστε κατά της απόσυρσης. Είναι προσβλητικό να θάβονται προϊόντα όταν πολίτες πεινάνε. Αυτή είναι και η διαφωνία μας με τις Ομάδες Παραγωγών. Άλλη πρότασή μας είναι η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Είναι απαραίτητη η στήριξή μας για να επιβιώσουμε. Επίσης πρέπει άμεσα να συσταθεί μια επιτροπή για να αναζητήσει νέες αγορές" τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

agrotikos silogos ver sisk1

Ο Βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι δυο, η κατάρρευση των τιμών - και θα πρέπει να εξεταστεί αν μπορούν να υπάρξουν ενισχύσεις από την ΕΕ - και η αδιάθετη παραγωγή λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Σημείωσε ακόμη ότι η ΕΕ θα ενισχύσει τους ροδακινοπαραγωγούς με 30 εκατομμύρια περίπου ευρώ. Επίσης είπε ότι τόσο οι μεμονωμένοι παραγωγοί όσο και οι ομάδες παραγωγών θα πρέπει να μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τόσο σε ιδρύματα όσο και στην απόσυρση. "Θέλω να ξέρετε ότι εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Δεν ερχόμαστε εδώ για να δικαιολογήσουνε την κυβέρνηση" πρόσθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Ο νέος δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης στάθηκε στο διπλό πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών. "Αν το ποσό είναι μόνο 30 εκατομμύρια είναι ψίχουλα. Απόσυρση με λάκκους δεν μπορεί να γίνει, λόγω κόστους αλλά και διαθέσιμου χρόνου. Φέτος φάνηκε η γύμνια της Ελληνικής πολιτείας σε αυτόν τον τομέα. Δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. Πρέπει να θεσπιστεί από τον ΕΛΓΑ ένα μέτρο αποζημίωσης από ζημιές που προκαλούνται από την αγορά. Με αιχμή του δόρατος τους τέσσερις βουλευτές πρέπει να προωθήσουμε τις προτάσεις σας. Εμείς υποστηρίζουμε τα αιτήματά σας" υπογράμμισε ο νέος δήμαρχος.

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε ότι τα χρήματα που θα έρθουν από την ΕΕ πρέπει να πάνε στον παραγωγό. Επίσης πρόσθεσε ότι και οι εξαγωγείς αλλά και οι ομάδες παραγωγών που έχουν μεγάλο στοκ στα ψυγεία τους, θα πρέπει να στηριχθούν για να συνεχίσουν να δίνουν δουλειά στον κόσμο. "Είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια και όπου χρειαστεί" πρόσθεσε ο κ. Καλαϊτζίδης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαμπίδης τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί στην ΕΕ στο θέμα της Ρωσίας αλλά δεν το έκανε. "Να περιμένουμε τα μέτρα και να δούμε. Αν τα χρήματα για το ροδάκινο είναι μόνο 30 εκατομμύρια, είναι πολύ λίγα για τους αγρότες. Μεγάλο ζήτημα είναι και η απώλεια της Ρωσικής αγοράς. Πρόβλημα δημιουργήθηκε και από την έλλειψη αντιχαλαζικής προστασίας. Το πρόβλημα το δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική. Εδώ λένε ότι είναι μαζί σας και στην Βουλή ψηφίζουν άλλα. Σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν είναι στην Αθήνα επειδή αποκλείστηκαν οι αγροτικοί σύλλογοι. Ζήτησαν απογραφή ποσοτήτων από τις Διευθύνσεις Γεωργίας, αλλά αυτές είναι διαλυμένες. Κανείς δεν μιλάει όμως. Έχουν διαλύσει το κράτος με την κυβερνητική πολιτική τους" υποστήριξε ο κ. Χαμπίδης.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι θα πρέπει να καλυφθεί το αγροτικό εισόδημα με βάση τις περσινές τιμές. "Τα ποσά που ακούγονται είναι κοροϊδία. Η κυβέρνηση δεν πήρε καμιά απόφαση για το ροδάκινο και θα πρέπει να ανακαλέσει τα μέτρα ενάντια στην Ρωσία" είπε.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Νίκος Πατσιαβούρας εξέφρασε την στήριξη στον αγροτικό κόσμο. "Πρέπει να σχεδιάζαμε σήμερα. Ή θα πρέπει να κάνουμε καλά πράγματα και λίγα και να τα πουλάμε ακριβά ή να κάνουμε...κολχόζ τον κάμπο, να έχουμε χαμηλό κοστολόγιο και να λαμβάνουμε τα χρήματα που θέλουμε" σημείωσε.

Η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι οι αγρότες πρέπει να είναι μαζί με όλες τις παραγωγικές τάξεις. Συμπλήρωσε ακόμη ότι το θέμα της απόσυρσης και της ταφής των προϊόντων θα πρέπει να αποκλειστεί.

Ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου εξέφρασε την στήριξη στον αγροτικό κόσμο και πρόσθεσε ότι δεν άκουσε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

Την στήριξή τους εξέφρασαν και οι επαγγελματοβιοτέχνες.

«Χρήματα θα δοθούν, ποιος θα κάνει όμως το μοίρασμα της...πίτας;» ρώτησε ο αγρότης Δαμιανός Χατζηκυριακίδης και εξαπέλυσε βολές για την στάση που ακολουθούν και ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια οι ηγεσίες των Ομάδων Παραγωγών. «Μήπως γνωρίζει κανείς να μας πει πόσες είναι αυτές οι Ομάδες και πόσες...παράγκες υπάρχουν;» ρώτησε αλλά απάντηση δεν πήρε. «Τα προβλήματα υπήρχαν και πριν το Ρωσικό εμπάργκο όπως προβλήματα υπάρχουν και στο βιομηχανικό ροδάκινο αλλά κανείς δεν μιλούσε και κανείς δεν μιλάει» σημείωσε.

Τον λόγο πήρε και ο πρώην Βουλευτής Άγγελος Τόλκας και υπογράμμισε ότι υπάρχει ζήτημα οργάνωσης στον αγροτικό κόσμο σημειώνοντας ότι ενώ στην Ημαθία υπάρχουν 10-12 ομάδες παραγωγών, στην Ισπανία υπάρχει ένας φορέας. "Η κρίση αναδεικνύει τα διαρθρωτικά προβλήματα κι επειδή το κράτος δεν μπορεί να δώσει λύσεις, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να κερδίσουμε αγορές" σημείωσε. «Εμείς ζητάμε εδώ και χρόνια την δημιουργία μιας ομάδας παραγωγών ανά προϊόν κι έναν εθνικό φορέα ροδάκινου» απάντησε ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου.