Συνάντηση του Πάρι Κουκουλόπουλου με τον δήμαρχο Βέροιας και με αντιπροσωπεία ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας

koukoulopoulos vorgia

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο αλλά και από τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους τη φετινή εμπορική περίοδο, συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλου με το δήμαρχο Βέροιας κ. Κώστα Βοργιαζίδη και αντιπροσωπεία των ροδακινοπαραγωγών του νομού Ημαθίας.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της εξομοίωσης μεταξύ των μεμονωμένων και των συνεταιρισμένων αγροτών σε ό,τι αφορά στα ποσά της αποζημίωσης που θα δοθούν από την ΕΕ στους ροδακινοπαραγωγούς. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και του εισοδήματος των παραγωγών, καθώς τις ενέργειες για την ενίσχυση των εξαγωγών ροδακίνου σε νέες αγορές.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι η συμπαράσταση της Πολιτείας θα είναι πλήρης στους παραγωγούς ροδακίνου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Στο ροδάκινο υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που ξεκινάει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στον μεμονωμένο παραγωγό δίνει τα μισά από αυτά που δίνει στον οργανωμένο παραγωγό. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει μόνο για το ροδάκινο, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά οι μεμονωμένοι και οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί παίρνουν τα ίδια ποσά.

Για το ροδάκινο η αποζημίωση είναι 26,90 λεπτά το κιλό και για το μεμονωμένους είναι το μισό, δηλαδή 13,45 λεπτά το κιλό. Έχουμε ζητήσει από την Παρασκευή να αλλάξει αυτή η απόφαση και να υπάρξει πλήρης εξομοίωση. Από κει και πέρα θέλω να σταθώ σε αυτό που έχει ειπωθεί εδώ και πολλές μέρες ότι η συμπαράσταση της Πολιτείας στους ροδακινοπαραγωγούς θα είναι και πρέπει να είναι πλήρης. Ξεκινάμε από τον εξορθολογισμό και την αναγκαία διόρθωση της ευρωπαϊκής απόφασης. Με την αντιπροσωπεία των παραγωγών συζητήσαμε σήμερα και δύο ακόμα θέματα: Πρώτον, να δούμε συστηματικά και οργανωμένα τις επιπτώσεις τόσο στον παραγωγό όσο και στην τοπική οικονομία, ώστε να υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υποστήριξή τους. Δεύτερον, κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πως μπορούμε να οργανώσουμε από δω και πέρα την κατάσταση στον κλάδο των εξαγωγών και για το ροδάκινο και για τα υπόλοιπα προϊόντα από σοβαρές και οργανωμένες ομάδες παραγωγών».