Ανατροπές στις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις φέρνει η νέα ΚΑΠ

Νέο τοπίο για τις επιδοτήσεις στους αγρότες διαμορφώνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς οι κοινοτικές ενισχύσεις συνδέονται με την παραγωγή. Τα ποσά της επιδότησης για την περίοδο 2014-2020 ξεκινούν από τα 3,6 ευρώ και φτάνουν έως και τα 41,6 ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ προβλέπει αναδιανομή της πίτας των 20 δισ. ευρώ και το ύψος των ενισχύσεων θα είναι στρεμματικό και ανάλογο με το είδος του προϊόντος για τους αγρότες ή την εκτροφή ζώων για τους κτηνοτρόφους.

Στη λίστα μπαίνουν 13 προϊόντα και συγκεκριμένα πρόκειται για ρύζι, δημητριακά, βοοειδή, βιομηχανική ντομάτα, πορτοκάλια, αιγοπρόβατα, όσπρια, ψυχανθή για ζωοτροφές, σπόροι, σπαράγγια, μεταξοσκώληκες, τεύτλα και συμπύρηνα ροδάκινα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τους κτηνοτρόφους η ενίσχυση ανά ζώο ανέρχεται έως 7 ευρώ για τα αιγοπρόβατα και έως 128 ευρώ για τις αγελάδες.

Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται πλέον από το είδος της παραγωγής, την περιοχή στην οποία καλλιεργείται το προϊόν, τις περιβαλλοντικές πρακτικές που σχετίζονται με το "πρασίνισμα", καθώς και την κατηγορία του αγρότη.

Κάθε χρόνο οι αγρότες θα μοιράζονται 2 δισ. ευρώ που αποτελούν την πίτα των άμεσων ενισχύσεων. Η βασική (54%) και η "πράσινη" (30%) θα αποτελούν το 84% του συνόλου που μπορεί να πάρει ένας γεωργός.

Ο αγρότης εφόσον καλλιεργεί ή παράγει ένα από τα 13 προϊόντα, η παραγωγή των οποίων συνδέεται πλέον με την παραγωγή, θα δικαιούται επιπλέον ένα ποσοστό 9%. Σε ποσοστό 5% της επιδότησης αναλογεί η δραστηριότητα σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές (φυσικοί περιορισμοί), ενώ το υπόλοιπο 2% αφορά τους νέους αγρότες έως 40 ετών.

Πηγή: www.voria.gr