Περιοδεία στην αγροτική Ημαθία πραγματοποίησε ο Μπόλαρης - Ποιους είδε

Περιοδεία στην αγροτική Ημαθία πραγματοποίησε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, στην Βέροια. Ο κ. Μπόλαρης συνάντησε παραγωγούς αλλά και εκπροσώπους του μεταποιητικού τομέα και άκουσε τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους.

"Ήταν μια αξιόλογη περιοδεία, με στόχο να έρθουμε κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας. Βρεθήκαμε κοντά στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και νέους αγρότες. Τα θέματα που μας έθεσαν μας προβληματίζουν και ως κόμμα και ως κυβέρνηση. Είναι ένας μαραθώνιος αγώνας αλλά έχουμε διάθεση να συγκρουστούμε με ότι μας γύριζε πίσω τα τελευταία χρόνια" δήλωσε ο κ. Γκοτίνος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συνόδεψε στην περιοδεία τον κ. Μπόλαρη.

bolaris ver2

"Είμαστε μπροστά σε ένα σύνολο προκλήσεων του παραγωγικού τομέα, σε ένα σύνολο δράσεων και στην έναρξη μιας προγραμματικής περιόδου. Φιλοδοξία του Υπουργείου είναι αυτά τα χρήματα να μην τρέξουν στην λογική της ταχύτητας και της απορροφητικότητας. Πρώτα πρέπει να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες και τέλος να στοχεύσουμε εκεί που υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να στρέψουμε εκεί τα χρήματα" σημείωσε ο κ. Μπόλαρης στις δηλώσεις που πραγματοποίησε στο Δημαρχείο Βέροιας.

Για την περιοδεία του στην Ημαθία υπογράμμισε:

"Κάναμε επίσκεψη στις παραγωγικές μονάδες που έχουν σχέση με το Υπουργείο. Ξεκινήσαμε από το Κλειδί, συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο και τρεις νέους, έναν αγρότη, έναν κτηνοτρόφο και έναν μυδοκαλλιεργητή. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Επισκεφθήκαμε την βιομηχανία ζάχαρης. Η ενημέρωση ήταν εύστοχη. Ο στόχος της βιομηχανίας, που ξαναπατά στα πόδια της, είναι να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των παραγωγών. Πέρασε μια διαδικασία με προβλήματα. Με τον σεβασμό που χρειάζεται σε μια τέτοια βιομηχανία, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, κι ένα τέτοιο είναι η παραγωγή ζάχαρης. Αυτό κινδύνευσε και πρέπει να το ξαναστήσουμε. Χρειαζόμαστε βελτιώσεις, καινοτομίες, αλλαγές στην έξοδο στην αγορά, τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων για να πάρει ξανά μπροστά ο τομέας αυτός.

Η τρίτη επίσκεψη ήταν στα θερμοκήπια Ευθυμιάδη. Είναι μια μονάδα που παράγει σε στεγασμένο χώρο παράγει ποιοτική ντομάτα, απασχολεί 120 άτομα. Το υπουργείο πιστεύει ότι ο αγροτο - διατροφικός τομέας μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία, όταν στηριζόμαστε στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Ο στόχος μας είναι το Ελληνικό επώνυμο προϊόν στα πιο απαιτητικά ράφια, στις καλύτερες τιμές.

Επισκεφθήκαμε στην μονάδα Venus, την ώρα που δούλευε η μονάδα παραγωγής. Η φετινή παραγωγή είχε κάποια προβλήματα αλλά η πρόκληση για την φετινή παραγωγή είναι παρούσα και η Venus και οι άλλες βιομηχανίες θα τα πάνε καλά.

Κάναμε συναντήσεις σε συνεταιρισμούς στην Μελίκη, Νάουσα, Επισκοπή. Ο προβληματισμός είναι πώς θα οργανώσουμε το σήμερα για το αύριο. Τους ευχαριστούμε και για την δουλειά που κάνουν και για την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις τους. Εντυπωσιακό ένας νοικοκυρεμένος συνεταιρισμός χωρίς χρέη αυτός της Νάουσας.

Επισκεφθήκαμε δυο οινοποιία. Στο Vaeni ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του. Το Vaeni μπαίνει σε μεγάλες αγορές όπως της Αυστραλίας. Το άλλο οινοποιίο ήταν του κ. Δαλαμάρα. Με ποιοτικό βιολογικό κρασί, δείχνει τις δυνατότητες τις περιοχής να διεμβολίσει τις αγορές με το Ξινόμαυρο κρασί.

Συναντήσαμε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και ακούσαμε ζητήματα όπως η αξιοποίηση της αγοράς της Κουλούρας αλλά και θέματα των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Μια τριμελής επιτροπή νέων αγροτών μας έθεσε κάποια ζητήματα όπως το θέμα των ενισχύσεων οι οποίες μοιράζονται κυρίως σε παλαιότερους αγρότες.

Συναντηθήκαμε με τον σύλλογο Βοοτρόφων και συζητήσαμε ζητήματα όπως η ζωώδη δερματίτιδα. Η ασθένεια θέλει συνεχείς εμβολιασμούς για να την αντιμετωπίσουμε.

Κλείσαμε με μια επίσκεψη στην εταιρεία των αδελφών Νούλα οι οποίοι προωθούν το Ελληνικό βιολογικό κρέας και είναι μια απάντηση στις αθρόες εισαγωγές. Δυο νέα παιδιά που μπαίνουν στις αγορές".

Σε ερώτηση αν οι αγρότες μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους έχοντας να αντιμετωπίσουν την υπερφορολόγηση, απάντησε: "Η κυβέρνηση εξασφάλισε αφορολόγητο για το 90% των αγροτών. Αυτός που έχει μεγάλες εκτάσεις γης, δεν πρέπει να έχει συμβολή στην λειτουργία για παράδειγμα του σχολείου του χωριού του; Τέτοια ζητήματα υπάρχουν αλλά απαντώνται με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την αύξηση των εξαγωγών. Μας είπαν σήμερα ότι πουλήθηκαν το καλοκαίρι σε γειτονικές χώρες σε τιμή και χωρίς παραστατικά. Αν θέλουμε να πατήσει ο τόπος στα πόδια του, η τελευταία συνταγή είναι αυτή. Λέμε για παραγωγή, όταν ο παραγωγός είναι μόνος του θα μπει στον πειρασμό να δώσει μαύρα".

Στo δημαρχείο βρέθηκαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου,Χρήστος Αντωνίου, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σάκης Χειμώνας και Δημήτρης Μούρνος, ο αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου, ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Τσαπαρόπουλος κ.ά.