Σαρώνουν τα προϊόντα της Venus στην Ιαπωνία

Από Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία, μέχρι Καναδά, Αυστραλία και Ιαπωνία ταξιδεύουν τα προϊόντα του συνεταιρισμού Venus στην Ημαθία.

Μάλιστα, στη μακρινή Ιαπωνία, ο συνεταιρισμός γράφει τη δική του ιστορία επιτυχίας. Πάνω από το 90% των κονσερβοποιημένων φρούτων που καταναλώνονται στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου φέρουν τη σφραγίδα του ελληνικού συνεταιρισμού.

Το «ρόδο της Κίνας» ανθεί στην Ημαθία για περισσότερο από μισό αιώνα. Το χνουδωτό ροδάκινο ακολουθώντας τον δρόμο του μεταξιού, από την Κίνα μέσω της Περσίας, έφθασε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το δέντρο με το λατινικό όνομα «Prunus persica» κατάγεται από την Κίνα - την πρώτη παγκοσμίως παραγωγό ροδάκινου. Στη χώρα καταγωγής αποδίδεται η ελληνική ονομασία: «ρόδο της Κίνας», η «ροδα-κινιά».

Η Ελλάδα φιγουράρει μεταξύ των κορυφαίων χωρών στην παραγωγή ροδάκινου, με τον Νομό Ημαθίας να κατέχει κυρίαρχη θέση.

Μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις της χώρας, η Venus Growers, πέρυσι διακίνησε 28 εκατομμύρια κιλά ροδάκινου, φέτος θα φθάσει τα 30 εκατομμύρια κιλά ροδάκινου, που είναι αισθητά καλύτερη καλλιεργητική χρονιά και το 2017 στοχεύει σε 45.000 τόνους πλέον των περίπου 10 εκατ. κιλών από νεκταρίνια, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, κεράσια και βερίκοκα. Ο συνεταιρισμός έχει ξεφύγει από τη συνηθισμένη κονσέρβα και έχει προχωρήσει στις μικρές συσκευασίες. Παράγει σχεδόν 300 διαφορετικά είδη και εφοδιάζει με φρούτα τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.

Τα προϊόντα του Venus Growers φθάνουν σε 45 χώρες, από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία μέχρι την Αυστραλία, τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική. Η ελληνική επιχείρηση έχει κερδίσει και την αγορά της Απω Ανατολής. «Στην Ιαπωνία κατέχουμε πάνω από το 90% της αγοράς των κονσερβοποιημένων φρούτων» λέει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Στέλιος Θεοδουλίδης.

Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 97% του κύκλου εργασιών του Συνεταιρισμού, ο οποίος κατατάσσεται στους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας αγοράς κονσερβοποιημένων φρούτων. Το 2016, όπως σημειώνει ο κ. Θεοδουλίδης, εκτιμάται ότι θα κλείσουν γύρω στα 59 εκατομμύρια ευρώ για να διευκρινίσει ότι: «Οι καιρικές συνθήκες μας έπληξαν πέρυσι. Σε μια καλή χρονιά οι εξαγωγές κινούνται γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ».

Η αρχή το 1964

Η ιστορία στον νομό άρχισε να γράφεται πριν από μισό αιώνα. Ηταν το 1964 όταν 15 παραγωγοί από τη Βέροια δημιούργησαν την κοινοπραξία Venus Growers. Ξεκίνησαν από τα κρατικά ψυγεία του Κοπανού Νάουσας, όπου έφθαναν τα νωπά ροδάκινα σε βαγόνια γεμάτα πάγο.

Τα υψηλά κέρδη της πρώτης χρονιάς, του 1964, είναι μόνο η αρχή. Οι δουλειές πηγαίνουν αρκετά καλά και η κοινοπραξία εξαπλώνεται. Το 1975 η Venus πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές νωπών. Διακινεί σημαντικές ποσότητες ακόμα και μη μελών της. Το 1983, ο νέος συνεταιριστικός νόμος μετατρέπει τη Venus σε συνεταιρισμό.

Το 1989 κάνουν το δεύτερο μεγάλο βήμα και μπαίνουν στη μεταποίηση. Τρία χρόνια μετά, το 1992, λειτουργεί η πρώτη μονάδα κονσερβοποίησης. Το 1998 λειτουργεί η δεύτερη μονάδα κονσερβοποίησης και τυποποίησης στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Σήμερα, η Venus πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στα κονσερβοποιημένα φρούτα (ροδάκινα, αχλάδια, κοκτέιλ). Το εργοστάσιο της Βέροιας έχει χωρητικότητα μεταποιημένων ροδάκινων 380 τόνους ημερησίως, ενώ το εργοστάσιο της Αλεξάνδρειας 420 τόνους ημερησίως. Κάθε χρόνο διακινεί 35.000 τόνους νωπά φρούτα και 30.000 τόνους κομπόστα, που εξάγονται κυρίως σε Αμερική, Απω Ανατολή, Ευρώπη και Αυστραλία. Το πιο δημοφιλές προϊόν της είναι η κομπόστα ροδάκινο.

«Ο πρωτογενής τομέας θα πάρει μπροστά. Οι οιωνοί είναι άριστοι» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Venus Αντώνης Μαρκοβίτης και προσθέτει: «Νιώθουμε ικανοποίηση και σιγουριά. Τα περισσότερα παιδιά των μελών μας ακολουθούν το αγροτικό επάγγελμα και αναπτύσσονται είτε αγοράζοντας είτε ενοικιάζοντας περισσότερα χωράφια».

Ο συνεταιρισμός αριθμεί περισσότερα από 650 μέλη, ενώ προ τριών ετών εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά η τριπλή συμφωνία μεταξύ Venus, Τράπεζας Πειραιώς και αγροτών, ξεκινώντας από τους ροδακινοπαραγωγούς.

Στο πρώτο στάδιο είχαν μπει τα συμπύρηνα ροδάκινα για μεταποίηση και ακολούθησαν τα βιομηχανικά αχλάδια, καθώς και τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ακτινίδια και νεκταρίνια.

Η συμφωνία

Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον αγροτικό κόσμο. Με το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς ο συνεταιρισμός λαμβάνει δάνειο διασφαλίζοντας την έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών.

Ο παραγωγός συνάπτει συμβόλαιο με την επιχείρηση για την ποσότητα του προϊόντος που προβλέπεται να παραδώσει στη βιομηχανία για μεταποίηση και εμπορία. Με αυτό ο παραγωγός απευθύνεται στην Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγει ένα βιβλιάριο «ειδικού σκοπού» και λαμβάνει την ειδική κάρτα, η οποία λειτουργεί μέχρι τη λήξη της συγκομιδής. Με αυτή καλύπτει τα τρέχοντα καλλιεργητικά έξοδα, τα εργατικά και το κόστος προμήθειας των καυσίμων. Κλειδί του σχεδίου είναι ότι η συμφωνία εμπλέκει τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία έχουν προμηθευτεί τα μηχανήματα POS για συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Τα οφέλη των παραγωγών, σύμφωνα με τον κ. Μαρκοβίτη, εντοπίζονται σε:

• Διάθεση των προϊόντων τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
• Χρηματοδότηση μόνο για παραγωγικούς σκοπούς.
• Εγκαιρη και εξασφαλισμένη πληρωμή.
• Αναπτυξιακή προοπτική για αύξηση καλλιεργούμενων στρεμμάτων και αναδιάρθρωση ποικιλιών.
• Εξασφάλιση βιωσιμότητας των εμπλεκομένων - από τους καλλιεργητές, τις μεταποιητικές μονάδες και όσους δραστηριοποιούνται στη λιανική.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Venus διεύρυνε τη Συμβολαιακή προχωρώντας και η ίδια σε 15ετή συμβόλαια κατ’ αρχήν με 500 αγρότες, με αμοιβαίες δεσμεύσεις μεταξύ Συνεταιρισμού και αγρότη.

Πηγή: www.ethnos.gr