Μην κλείνετε τον δρόμο στους αγρότες

Του Χρήστου Βοργιάδη

Σε πρόσφατη ανάρτησή μου σχετικά με τα τρέχοντα αγροτικά θέματα,αναφέρθηκα στην παντελή έλλειψη ελεγκτικού κρατικού μηχανισμού σχετικά με την πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών προς τους παραγωγούς από τους εμπόρους,κυρίως νοπών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών.

Διαβάζω σήμερα λοιπόν δημοσίευμα του ΥΠΑΑΤ ότι προωθείται νόμος για την πληρωμή εντός 60 ημερών των αγροτών από τους εμπόρους. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου εντόπισε ξαφνικά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός νωπών προϊόντων, ένα πρόβλημα που δεν έχει βρει λύση αρκετά χρόνια και συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα, με τους αγρότες να έχουν χάσει πολλά χρήματα από αναξιόπιστες εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν στο μητρώο εμπόρων του Υπουργείου και συνεχίζουν να λειτουργούν ενώ θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί και συνεπώς να σταματήσουν να λειτουργούν βαρύνοντας την πλάτη όλο και περισσότερων παραγωγών.

Είμαι περίεργος να δω αν σε αυτό το νόμο που λέει ότι θα προωθήσει ο κ. Αποστόλου,θα λυθεί εξίσου ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς και σχετίζεται με τις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν κάνουν γνωστή την τιμή αγοράς του προϊόντος στον παραγωγό, παραλαμβάνοντας με ανοιχτές τιμές τα προϊόντα, με συνέπεια πολλές φορές να πληρώνουν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές και μάλιστα με μεγάλες αποκλίσεις από άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Αυτό το κομμάτι είναι σίγουρα πιο πολύπλοκο αλλά ως ένα σημείο μπορεί να υπάρξει έλεγχος, τουλάχιστον στο θέμα της ανοιχτής τιμής αν και προσωπικά πιστεύω και στις μεγάλες αποκλίσεις τιμών μπορεί να υπάρξει ένα όριο. Κύριοι της κυβέρνησης ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. 

Επιτρέψτε τον Έλληνα αγρότη να ζήσει με αξιοπρέπεια,αφήστε τον να καλλιεργήσει τη γη που τόσο αγαπάει,αν θέλετε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όλοι μαζί μπορούμε,όλοι μαζί σε έναν αγώνα καθαρό με δρόμους ανοικτούς για όλους τους πολίτες,μέσα από ένα ΚΑΘΑΡΟ ενιαίο αγροτικό κίνημα.

Ο Χρήστος Βοργιάδης είναι αγρότης