proteas

tsakiridis tires

Υπογράφηκε το Σάββατο στην Βέροια η Διεπαγγελματική για το ροδάκινο - Αποστόλου: "Σημαία μας η Διεπαγγελματική" (φωτο & βίντεο)

Υπογράφηκε το Σάββατο στην Βέροια (Ελιά) το απόγευμα το καταστατικό της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για το ροδάκινο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου λέγοντας ότι το Υπουργείο συμφωνεί και ο κλάδος την έχει ανάγκη.

"Διατυπώσαμε ένα κείμενο καταστατικού, το οποίο είναι λειτουργικό και θα δώσει την δυνατότητα στις οργανώνεις να κάνουν αυτό που πρέπει" είπε ο επικεφαλής της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης. Ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε και στην κρίση που αντιμετωπίζει η τιμή του ροδακίνου τονίζοντας ότι σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να Διεπαγγελματική να συμβάλει θετικά.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί μια διεπαγγελματική οργάνωση και αμέσως μετά αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Επίσης γνωστοποίησε πρωτοβουλία για την υποβολή φακέλου στήριξης της αγοράς του ροδακίνου στην Ε.Ε. αναγνωρίζοντας ότι οι φετινές τιμές του προϊόντος είναι «αρκετά χαμηλές».

Αναφερόμενος στο θέμα των ενισχύσεων, μεταξύ άλλων είπε ότι για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση «αποφασίσαμε τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης», με στόχο όπως τόνισε, «τη βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας και τη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής χυμού ροδάκινου».

Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ όπως είπε η τιμή για το έτος ενίσχυσης 2015 ανήλθε στα 169 ευρώ/εκτάριο και η αντίστοιχη για το 2016 στα 167 ευρώ/εκτάριο. «Σημειώνω ότι το μέτρο παρουσιάζει υπό – απορροφητικότητα και δεν έχουν γίνει αλλαγές για το 2017-2020», ανέφερε επίσης.

Αναφερόμενος στα ειδικά προγράμματα προώθησης στις αγορές της Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες, τόνισε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυξάνονται τα διαθέσιμα κονδύλια της Ε.Ε. από 61 εκατ. ευρώ το 2013, σε 200 εκατ. ευρώ το 2019. «Ήδη αυτή την ώρα υλοποιούνται 37 προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε και τόνισε ότι σε δέκα από αυτά συμμετέχουν φορείς της Ημαθίας, με συνολικό προϋπολογισμό 36 εκατ.ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθεί συγκεκριμένη δράση, ύψους 15 εκατ.ευρώ, με το ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 387 ευρώ/εκτάριο ετησίως για τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής και στα 454 ευρώ/εκτάριο ετησίως για τα τελευταία τρία. Τονίζεται ότι τα προαναφερόμενα επισήμανε ο υπουργός σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Βέροια, με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Ροδακίνου, αλλά και εν μέσω της ίδρυσης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων.

"Από την στιγμή που έχουμε αναδείξει την συνεργατικότητα για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, η Διεπαγγελματική θα είναι η σημαία μας".

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν οι τρεις τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο δήμαρχος Βέροιας.

Αγροτική διαμαρτυρία

Μικρότερη από το αναμενόμενο ήταν η αγροτική κινητοποίηση που προαναγγέλθηκε εν όψει της επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Για να αποφύγει ο Υπουργός την συνάντηση με τους διαδηλωτές, οι αστυνομικές δυνάμεις τον οδήγησαν στην Σάλα της Ελιάς από την πίσω πόρτα χωρίς να αντιληφθεί κανείς την είδοσό του.

Αναφορικά με τις αγροτικές αντιδράσεις, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας παρέταξαν αυτοκίνητα μπροστά στο Μπάσκετ, σήκωσαν πανό και πέταξαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας 4-5 κλούβες ροδάκινα στο οδόστρωμα. 

Ο Αγροτικός Σύλλογος "Μαρίνος Αντύπας" σε συνεργασία με το τοπικό ΠΑΜΕ αποδοκίμασε με συνθήματα την κυβερνητική πολιτική. Τα μέλη του επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελιά αλλά απωθήθηκαν από την πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη που απέκλεισε όλες τις εισόδου του Τουριστικού Περιπτέρου. 

Στην Βέροια βρέθηκαν και μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, τα οποία μετά το τέλος της διαδικασίας ζήτησαν και είχαν συνάντηση με τον κ. Αποστόλου.

dyslexia centers

super course

logomageia

sidiropoulos

meimaridis

studio 69