Ροδακινοπαραγωγοί στο έλεος του θεού

Του Χρήστου Βοργιάδη

Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας νοσεί και οι αγρότες δεν ξέρουν από που να κρατηθούν, βρισκόμενοι ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού, λίγο πριν την καταστροφή και τον αφανισμό τους. Χιλιάδες αγροτικές οικογένειες είδαν χτες ,να ψαλιδίζεται η βασική ενίσχυση και να μπαίνει στους λογαριασμούς τους το 70% αυτής, αλλά μειωμένη σε σχέση με την περυσινή κατά 8-9% περίπου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι κατασχέσεις των αγροτικών ενισχύσεων και οι ανεκπλήρωτες –παρά τις υποσχέσεις Ημαθιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - πληρωμές της κυβέρνησης προς τους αγρότες(Επιστροφή φόρου πετρελαίου, επιστροφή ΦΠΑ κ.α.) έφεραν την αγανάκτηση στους παραγωγούς οι οποίοι αδυνατούν πλέον, όχι μόνο να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτεί η νέα καλλιεργητική περίοδος, αλλά τίθεται και θέμα επιβίωσης τους.

Ο εμπαιγμός των ροδακινοπαραγωγών αποδεικνύεται μέσα από το σήριαλ πολλών συσκέψεων, αρχικά από την ορισθείσα επιστημονική επιτροπή που όρισε ο υπουργός και έκανε 40 περίπου μέρες να ανακοινωθεί η απόφαση της, η οποία ήταν θετική για αποζημιώσεις από τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του Ιουλίου και μετέπειτα, από τις δύο αναβολές που πήρε το ΔΣ του ΕΛΓΑ χωρίς να εξηγήσει τους λόγους και χωρίς να ενημερώσει ως όφειλε, πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση της για το φλέγον αυτό ζήτημα, αφήνοντας τους παραγωγούς στην αγωνία τους.

Δηλώσεις κυβερνητικού βουλευτή κάνουν αναφορά για την ψυχραιμία που πρέπει να δείξουν οι ροδακινοπαραγωγοί αλλά και εκτιμήσεις με αριθμούς για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις χωρίς να έχουν γίνει γνωστές –σε περίπτωση που το ΔΣ αποφασίσει θετικα-οι ποικιλίες που θα αποζημιωθούν και χωρίς να έχουν γίνει εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ στα χωράφια.

Εδώ ταιριάζει η φράση «Μας αφήνετε ΤΑΠΙ, μας θέλετε και ΨΥΧΡΑΙΜΟΥΣ».

Πόσο ακόμη θα συνεχίσετε να σιωπάτε(δεν αναφέρετε τους λόγους των αναβολών) και για πόσο ακόμη θα περιμένουμε τις αποφάσεις σας, κύριοι της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ;