Μεγάλο και μαχητικό αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το Σάββατο μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από δεκάδες περιοχές της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι με τα Σωματεία τους, καθώς πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που υπηρετεί τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία μέχρι μέσα στην έκθεση «Agrotica». Στην πορεία προπορευόταν ένα τρακτέρ και ένα αγροτικό μηχάνημα και ακολουθούσε το πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που ανέγραφε: «Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και την ΚΑΠ της ΕΕ».

«Αγρότη πολέμα, σου πίνουν το αίμα», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη» και «Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά», ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές αγώνα από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, από την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά με τα πανό τους διαδήλωσαν για τα δίκαια αιτήματά τους και ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγούν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα.

Μιλώντας στο τέλος της κινητοποίησης ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, σημείωσε ότι «ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος» και κάλεσε σε οργάνωση Αγροτικών Συλλόγων σε κάθε χωριό, Ομοσπονδιών και σε συντονισμένη πάλη. «Εάν δεν ανακόψουμε την πολιτική που υλοποιείται, μεγάλο τμήμα της αγροτιάς, το επόμενο διάστημα, δεν θα υπάρχει», τόνισε, προσθέτοντας την ανάγκη κοινού αγώνα με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια πολιτική. «Απλώνουμε χέρι σε όλους τους αγρότες», σημείωσε ο Β. Μπούτας, «αρκεί να είμαστε στην ίδια κατεύθυνση, να έχουμε τους ίδιους αντιπάλους, του βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, την κυβέρνηση που εφαρμόζουν τις πολιτικές της ΕΕ που με την ΚΑΠ μας ξεκληρίζουν».

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε για μια ακόμη φορά στο δρόμο του αγώνα, όχι εθιμοτυπικά, ούτε ως επαναστατική γυμναστική, ούτε γιατί δεν έχουμε τι να κάνουμε. Αναγκαζόμαστε να είμαστε στους δρόμους, γιατί τα προβλήματα οξύνονται συνεχώς και μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε». Επεσήμανε ότι «αν δεν είχαν γίνει οι αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα». Ο Ρ. Μαρούδας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αφορούν στην αγροτιά, όπως την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια κλπ. Τόνισε ότι «οι αγώνες θα είναι ακόμη πιο σκληροί και δύσκολοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι μακρόχρονος αγώνας γιατί δεν πρόκειται να λυθούν μονομιάς τα προβλήματα» και κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα.

Οι χαιρετισμοί στη συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ακόμη ο Κώστας Τζέλας γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας ο οποίος σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να εναντιωθούμε στις πολιτικές που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η ΕΕ, που έχουν στόχο να μαζέψουν την παραγωγή στα χέρια λίγων». Δεν θα το επιτρέψουμε, τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας μας θα είναι διαρκής μέχρι να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας οδηγούν στην εξαθλίωση». Ο Κώστας Ανεστίδης από τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, «δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, καθώς τα αιτήματά μας είναι δίκαια». Ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου από την Ημαθία επεσήμανε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο, στην ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες αναφέρθηκε η Διαμαντούλα Κρητικού από τη Φλώρινα, προσθέτοντας ότι «διαδηλώνουμε την αγωνιστική μας απόφαση να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση». Ο Χρήστος Κάμτσης από την Πέλλα αναφέρθηκε στα αγροτοδικεία που συνεχίζονται, αλλά και στην απληρωσιά που βιώνουν από την ΕΒΖ οι τευτλοπαραγωγοί. «Ψηλά το κεφάλι. Κάποιοι προσπαθούν να μας το κατεβάσουν. Έχουμε το δίκιο με το μέρος. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε», τόνισε. Ο Βασίλης Βρουλίτης από την Πελοποννήσο αναφέρθηκε στους νέους αγρότες και επεσήμανε ότι η νέα γενιά ξεκληρίζεται. Τόνισε ότι «με αγώνα ανυποχώρητο θα συνεχίσουμε. Θα είμαστε στον δρόμο καθημερινά, είτε με τα πόδια, είτε με τρακτέρ». Για ανυποχώρητο αγώνα έκανε λόγο ο Γιάννης Βάγγος από τη Στερεά.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωράει ακάθεκτα στην εφαρμογή της αντιαγροτικής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Από μέρα σε μέρα καταλαβαίνουμε ότι γινόμαστε πιο φτωχοί, όλο και πιο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα, όλο και περισσότεροι αγρότες δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε τους μεγάλους φόρους και τα πολλά χαράτσια, με αποτέλεσμα τα χρέη μας σε εφορίες, τράπεζες και σε τρίτους να μεγαλώνουν και μαζί να μεγαλώνει ο κίνδυνος κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμών, σπιτιών και χωραφιών.

Στόχο έχουν, μέσα από αυτή την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Η αντιαγροτική τους πολιτική εκφράζεται στη μείωση του εισοδήματός μας από την ελεύθερη δράση των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και πολυεθνικών, που μας πουλούν πανάκριβα τα μέσα και εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα κλπ.), ενώ από την άλλη παίρνουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας και πολλές φορές (σχεδόν πάντα) με ανοιχτές τιμές, αφού φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να διαλύσουν ό,τι "εργαλεία" είχε δημιουργηθεί (αποθηκευτικοί χώροι, οργανισμοί, οργανώσεις κλπ.).

Από την άλλη μεριά, την τριετία που πέρασε 2015-2017, έχουν πετσοκόψει τις ενισχύσεις, μειώνοντάς τις πάνω από 50%.

Μας αύξησαν τις εισφορές στον ΟΓΑ (ΕΦΚΑ), μας επέβαλαν φόρους από το πρώτο ευρώ, που φτάνουν 22% στο καθαρό εισόδημα, αύξησαν τις εισφορές στον ΕΛΓΑ και πολλά άλλα που θα μπουν σε εφαρμογή τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση στοχευμένα προπαγανδίζει και παίζει ψηφοθηρικά παιχνίδια με τις ενισχύσεις, πάντα με τον ίδιο στόχο - ξεκλήρισμα.

Η προπαγάνδα για τα ψίχουλα που διαφημίζει και τάζει η κυβέρνηση, για τα διάφορα προγράμματα, καλύπτει τα χοντρά λεφτά που δίνει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο και στις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, γιατί η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης έχει το δόγμα "όποιος έχει λεφτά, θα πάρει λεφτά".

Η μέχρι τώρα εμπειρία μάς οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το νέο ξεκίνημα και η δήθεν δίκαιη ανάπτυξη, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά τους μεγαλοαγρότες, τους καπιταλιστές αγρότες και βασικά τους επιχειρηματίες και βιομήχανους, που τους τροφοδοτεί με τζάμπα πρώτη ύλη για επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία, για να τους εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο, από το δρόμο του αγώνα, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα που είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα μπορούμε σήμερα να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε ανάσες και να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οι σκληροί αγώνες που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποτελέσματα, μικρά μεν (π.χ. το αφορολόγητο), είναι όμως απάντηση στην προπαγάνδα του "δεν γίνεται τίποτα", στη μοιρολατρία και την απογοήτευση.

Γι' αυτό είναι αναγκαίο να δυναμώσει παραπέρα η οργάνωση του αγροτικού κινήματος με συγκρότηση νέων Ομοσπονδιών και νέων Αγροτικών Συλλόγων σε χωριά και ομάδες χωριών, την ουσιαστική λειτουργία τους με συνεδριάσεις, ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων μέσα από συσκέψεις, την οργάνωση αγωνιστικών διεκδικήσεων για την ανατροπή μέτρων και πολιτικών που μας αφανίζουν.

Το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που διεκδικούμε και σε αυτή την κινητοποίηση περιλαμβάνει:

Να μην επιβληθούν, ή να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, όπως: Φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 85% από φέτος και στο 100% του χρόνου, πετσόκομμα του αφορολόγητου που κερδίσαμε με τον σκληρό αγώνα στα μπλόκα, περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, "περιβαλλοντικό" τέλος στο νερό ύδρευσης, κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για χρέη, κ.ά.

Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και να πληρώνονται οι παραγωγοί αμέσως με την παράδοσή τους, ώστε ν' αντιμετωπιστούν το πρόβλημα των χαμηλών τιμών, το αίσχος των "ανοιχτών τιμών" και η εκτεταμένη απληρωσιά που επιβάλουν οι εμποροβιομήχανοι.

Να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και αρδευτικού νερού, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.

Να πληρωθούν στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές αρρώστιες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ είτε καθυστερεί να αποδώσει, είτε, επικαλούμενος τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του, αρνείται να αναγνωρίσει και να καλύψει.

Να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης και να καθοριστεί ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Να καταργηθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να παίρνουν οι αγρότες συντάξεις αξιοπρέπειας.

Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να σταματήσουν οι κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για χρέη στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στον ΕΛΓΑ, στις τράπεζες.

Να καταργηθούν οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να συνδεθούν οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Να σταματήσουν αμέσως τα αγροτοδικεία.

Να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο».

Πηγή: https://www.902.gr