Απάντηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών στον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας

Την αντίδραση της Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Βέοριας (εδώ η ανακοίνωση)

Στην απάντηση αναφέρει:

"Απάντηση στους "πραγματικούς αγρότες" Παπακωνσταντίνου και Χαλκίδη που υπογράφουν το δελτίο τύπου του αγροτικού συλλόγου γεωργών Βέροιας.

Απαντάμε στους συγκεκριμένους συναδέλφους "πραγματικούς αγρότες" και όχι στο σύνολο του συλλόγου γιατί θεωρούμε ότι οι απόψεις τους δεν αντιπροσωπεύουν τον αγροτικό κόσμο της Βέροιας.

Στην κλειστή σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ήταν παρόντες οι αγροτικοί σύλλογοι Νάουσας, Σκύδρας,Αλμωπίας και εκπρόσωποι αγροτών από Γιαννιτσά όλοι μέλη της ομοσπονδίας.

Για την ιστορία, παρόντες ήταν επίσης η κοινοπραξία αγροτικών συνεταιρισμών Ημαθίας και ΣΕΑΣ Πέλλας.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα του αντιμετωπίζει η ροδακινοκαλλιέργεια και γενικά η δεντροκαλλιέργεια εμπορία, μαύρη πώληση,αγροτικοί συνεταιρισμοί κτλ και ειδικά οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την βροχόπτωση του Ιουλίου 2017 και το αίτημα μας για ενίσχυση του εισοδήματος μας λόγω της κακής πορείας του ροδάκινου τη χρονιά που μας πέρασε (deminimis).

Στη συνέχεια όλοι εμείς συμμετείχαμε στην ανοιχτή εκδήλωση με την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης όπου ξαναβάλαμε τα συγκεκριμένα θέματα στο ακροατήριο.

Η πορεία και οι δράσεις της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων δενδροκαλλιεργητών είναι γνωστή στον αγροτικό κόσμο. Την επομένη των βροχοπτώσεων ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας-διεκδίκηση για να φτάσουμε στην αποδοχή από τον ΕΛΓΑ της αποζημίωσης.

Από το καλοκαίρι του 2017 στη γιορτή ροδάκινου στη Βέροια άρχισε η διεκδίκηση της αναπλήρωσης του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών με συναντήσεις πρώτα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κασίμη και την επόμενη με τον υπουργό κ.Αποστόλου στην εκδήλωση της ίδρυσης της διεπαγγελματικής πυρηνοκάρπων.

Στη συνάντηση αυτή δεσμεύτηκε ο υπουργός να γίνει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ενίσχυση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών λόγω της κατάρρευσης των τιμών.

Στις 22/1/18 η ομοσπονδία συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης όπου ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αν είναι αρνητική ή απάντηση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός deminimis.Στην ίδια συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές δεσμεύτηκε για την αποζημίωση των ροδακίνων από τη βροχόπτωση του Ιουλίου 2017.

Αυτα για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.

Σχετικά με τους υπαινιγμούς ότι δεν είμαστε πραγματικοί αγρότες, αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά στα χωράφια τα οποία καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι.

Εμείς καλλιεργούμε δέντρα και όχι φωτοβολταϊκά.

Και είμαστε στον αγώνα και τη διεκδίκηση όποτε χρειαστεί".