Υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ) για το έτος 2018:

1. Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 6ήμερων διακοπών (5 διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα καταλύματα.

2. Πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού 6ήμερων διακοπών (5 διανυκτερεύσεις) με παράλληλη δυνατότητα δωρεάν πραγματοποίησης έως πέντε (5) απλών λούσεων (μέχρι 31/12/2018 οι δωρεάν λούσεις) σε εγκαταστάσεις συμβεβλημένων Υδροθεραπευτηρίων και ιαματικών πηγών (συμμετέχουν μόνο οι συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΛΑΕ - εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν ορφανική σύνταξη - και σε περίπτωση ζεύγους, συμμετέχει μόνο ο/η συνταξιούχος σύζυγος και όχι ο/η ασφαλισμένος/η σύζυγος).

3. Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, δικαιούχους του ΛΑΕ, για φιλοξενία σε παιδικές κατασκηνώσεις μέχρι και 16 ημέρες (15 διανυκτερεύσεις).

4. Εκδρομικό πρόγραμμα τετραήμερων εκδρομών (3 διανυκτερεύσεις).

5. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων.

6. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ:

- Προγράμματα κοινωνικού - ιαματικού τουρισμού και εκδρομών: από 18/06/2018 έως 10/05/2019(καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από το κατάλυμα).

- Παροχή δωρεάν βιβλίων: από 18/06/2018 έως 10/05/2019.

- Παροχή δωρεάν εισιτηρίων θεάτρων: από 18/06/2018 έως 10/05/2019.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΕΠ ΑΠΟ 21/05/2018 ΕΩΣ 11/06/2018.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους γίνεται απευθείας στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και όχι μέσω ΚΕΠ.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ:

Οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128 Α΄), όπως ισχύει.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής για τα προγράμματα του ΛΑΕ.

Τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων.

Οι υπάλληλοι ή/και συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις παροχές του ΛΑΕ και καταβάλουν μηνιαία ατομική εισφορά.

Τα μέλη των οικογενειών των αμέσως παραπάνω προσώπων, με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από τον υπάλληλο ή/και συνταξιούχο πρώην υπάλληλο ΟΠΕΚΑ.

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση. Αυτής της κατηγορίας οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μπορούν να συνοδεύονται από μέλος της οικογένειάς τους δικαιούχο του ΛΑΕ και εφόσον δεν υπάρχει μέλος της οικογένειας δικαιούχος του ΛΑΕ, από τρίτο πρόσωπο-συνοδό, εξαιρούνται της κλήρωσης (συνταξιούχοι-συνοδοί) και δικαιούνται να συμμετάσχουν στα προγράμματα κοινωνικού-ιαματικού τουρισμού ή εκδρομών.

Επισήμανση: Όλοι οι άμεσα ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ, πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να έχουν ασφαλιστική ικανότητα (δηλαδή να είναι δικαιούχοι περίθαλψης) και όλοι οι έμμεσα ασφαλισμένοι, πρέπει να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα (δηλαδή να είναι δικαιούχοι περίθαλψης) κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στα προγράμματα. Σε περίπτωση που από την εφαρμογή προκύπτει ότι έμμεσα μέλη της οικογένειας του αιτούντος προσώπου, που είναι κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας, δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, η δυνατότητα απόκτησης αυτής εξετάζεται από τον αρμόδιο ανταποκριτή ΕΦΚΑ/ΟΓΑ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:

- Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του δι- καιούχου καθώς και των προστατευομένων μελών του (π.χ. βιβλιάριο υγείας, βεβαίωση ΑΜΚΑ κ.λπ.) ή οποιοδήποτε
έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) ΕΦΚΑ-ΟΓΑ ασφαλισμένου ή συνταξιούχου (π.χ. ειδοποιητήριο καταβολής εισφορών, ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων κ.λ.π. για όσους δικαιούχους έχουν Αριθμό Μητρώου, δεδομένου ότι οι νέοι ασφαλισμένοι-συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ δεν έχουν Αριθμό Μητρώου).

- Δελτία Αστυνομικών Ταυτοτήτων – Διαβατήρια και άδειες διαμονής σε ισχύ.

- Οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ-ΟΓΑ, οι οποίοι πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, και δεν λαμβάνουν προσαύξηση στο ποσό της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας, προσκομίζουν αντίγραφο της γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής, το οποίο παραδίδεται στο ΚΕΠ και εν συνεχεία διαβιβάζεται στη Δ/νση Αγροτικής Εστίας.

Σε περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από τρίτο πρόσωπο, προσκομίζεται απαραίτητα και εξουσιοδότηση, η οποία φέρει το γνήσιο της υπογραφής του δικαιούχου από οποιαδήποτε δημόσια αρχή (π.χ. κοινότητα, δήμο, αστυνομία, ΚΕΠ κ.λ.π.).

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, και εφόσον διενεργηθεί ηλεκτρονική κλήρωση από τον ΟΠΕΚΑ για την ανάδειξη των δικαιούχων, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr (επιλογή: κληρωθέντες δικαιούχοι).

Η διαδικασία παραλαβής των δελτίων καθώς και της κράτησης των δωματίων (των κληρωθέντων δικαιούχων) των προγραμμάτων κοινωνικού-ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου θα διεξαχθεί από 18/06/2018 μέχρι και 31/08/2018.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι δωρεάν παροχής βιβλίων πρέπει να προσέλθουν στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους για να παραλάβουν τα βιβλία τους από 18/06/2018 μέχρι και 29/09/2018.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr καθώς και μέσω όλων των ΚΕΠ.