Φεστιβάλ Ροδάκινου: Διεξήχθη το αγροτικό συνέδριο - Μέχρι τις 20 Ιουλίου οι πληρωμές από τις περσινές βροχοπτώσεις (φωτογραφίες, βίντεο)

Την είδηση ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων από τις περσινές βροχοπτώσεις μετέφερε στην Βέροια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου, ο οποίος ήταν ομιλητής στο αγροτικό συνέδριο που διοργάνωσε ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ροδάκινου (δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση του κ. Αντώνογλου). 

Μια άλλη ευχάριστη είδηση που μετέφερε ο κ. Αντώνογλου, είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να συνδέσει την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό, βάζοντας τα τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία. 

Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε στον χαιρετισμό του ο κ. Αντώνογλου ήταν ότι το Υπουργείο δεν θα επιτρέψει την "μαύρη" διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. "Ας το σκεφθούν καλά αυτοί που διακινούν χωρίς παραστατικά προϊόντα. Θα έρθει η ώρα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις" τόνισε και πρόσθεσε θα πρέπει να τελειώσει και η ιστορία με τα γνωστά στέκια που παραλαμβάνουν ροδάκινα.

Κλείνοντας, ο κ. Αντώνογλου σημείωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια σε συνεργασία με την ΕΕ για μείωση των αγροτικών χρεών (έως το 20% του αρχικού ποσού).

Στο ξεκίνημα του συνεδρίου, χαιρέτησε ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας (ΤΟΒ) Ζήσης Πατσίκας, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ο Ζήσης Πατσίκας σημείωσε μεταξύ των άλλων, ότι ο ΤΟΒ έκανε μεγάλη προσπάθεια να αναδείξει το φαινόμενο των ανθισμένων ροδακινιών, θέλει κάθε χρόνο να έχει πρωτότυπες δράσεις, όπως πχ η φετινή βιωματική δράση της συγκομιδής ροδάκινων και τέλος στόχος είναι η ανάδειξη του ροδάκινου ως βασικού συστατικού της τοπικής γαστρονομίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης στάθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της παραγωγής και διακίνησης ροδάκινων, όπως οι υψηλοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές και το Ρωσικό εμπάργκο ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον ΤΟΒ για την πρωτοβουλία του. 

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης υπογράμμισε ότι ο τόπος φημίζεται για την εξαιρετική καλλιέργεια φρούτων, στα οποία ναυαρχίδα είναι το ροδάκινο. 

Ο κ. Λογγινίδης εκπροσώπησε την Κοινοπραξία και αναφέρθηκε στις Ομάδες Παραγωγών ενώ ο Στέφανος Αποστολίδης ήταν εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου και τόνισε ότι το Επιμελητήριο είναι κοντά σε τέτοιες προσπάθειες ενώ για το ροδάκινο είπε ότι είναι το πιο σημαντικό φρούτο της περιοχής (δείτε στο παρακάτω βίντεο τους χαιρετισμούς). 

Στο συνέδριο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί (λόγω της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε στην Βουλή) ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος θα μιλούσε για  “Ρυθμίσεις «κόκκινων» αγροτικών δανείων”.

Στο συνέδριο μίλησε ο Χανιωτάκης Ιωάννης, (Senior Director Ανάπτυξη Εργασιών Αγροτικού Τομέα - Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς) και αναφέρθηκε στα “Σύγχρονα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την Ανάπτυξη της Καλλιέργειας των Ροδάκινων”, ο Javier Basols, president Cooperativas Agro-Alimentarias de España (Πρόεδρος Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών Ισπανίας) ο οποίος αναφέρθηκε “Δομή και εξέλιξη της παραγωγής Ροδάκινου / Νεκταρινιού στην Ισπανία”.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα “Νέες αγορές για το ροδάκινο: Στόχος εφικτός ή ουτοπία;” στην οποία συμμετείχαν οι Χαμπίδης Δημήτρης - πρόεδρος Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Γιαννακάκης Χρήστος - πρόεδρος Κοινοπραξίας Ο.Π. Συνεταιρισμών Ημαθίας, Ταμπαρόπουλος Αθανάσιος - γενικός διευθυντής Novacert ΕΠΕ, Αποστολίδης Στέφανος - αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας - εξαγωγέας Tasty Fruit Ο.Ε.

{jlex}flickr:72157694857188622{/jlex}