Γ. Καρασμάνης: « Ενίσχυση ύψους 240 εκατ. ευρώ, σε 16.000 νέους αγρότες, από το 2015»

karasmanis

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Καρασμάνης, σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Δημοσιογράφο Μαρία Σιδέρη, αναφέρθηκε στις δράσεις για τη στήριξη των Νέων Αγροτών και στην προσπάθεια ανανέωσης του ηλικιακού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Καρασμάνης σημείωσε τα εξής:

«Οι νέοι αγρότες αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η ελληνική γεωργία. Είναι το «νέο αίμα» που αναζωογονεί την ελληνική ύπαιθρο. Στηρίζουμε τη δραστηριότητά τους και στηριζόμαστε στις ιδέες τους ώστε από κοινού να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. Το ενδιαφέρον μας για τους νέους αγρότες είναι έμπρακτο. Με το νέο πρόγραμμα εγκρίναμε την είσοδο 11.116 παραγωγών μέχρι 40 ετών στο αγροτικό επάγγελμα οι οποίοι θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 194 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά εντάχθηκαν ως δικαιούχοι 3.224 επιλαχόντες. Και αυτό έγινε μετά από δική μας επίμονη και συστηματική προσπάθεια.

Οι πληρωμές προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η πρώτη δόση της ενίσχυσης που αντιπροσωπεύει το 70% καταβλήθηκε ήδη σε 2.029 δικαιούχους, με ποσό 24 εκατ. ευρώ. Ενώ σύντομα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί σε επιπλέον 1.100 νέους αγρότες με ποσό 12 εκατ. ευρώ περίπου.

Σήμερα κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των νέων αγροτών, του παλαιού προγράμματος, η β΄ και η γ΄ δόση, το συνολικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζουμε να έχουν πάρει την πρώτη δόση το σύνολο των δικαιούχων με ένα συνολικό ποσό 136 εκατ. ευρώ. Κατ΄ αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και ενισχύουμε την πολυπόθητη ρευστότητα της εθνικής μας οικονομίας.

Στόχος μας είναι μέσα στο 2015 με το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα των νέων αγροτών με μια σειρά δράσεων, επενδυτικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Παράλληλα θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση ενός ακόμη προγράμματος με την είσοδο άλλων 16.000 νέων αγροτών στο ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας με 240 εκατ. ευρώ.

Η ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής γεωργίας αποτελεί στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο για το Υπουργείο μας. Η προσπάθειά μας αυτή, βλέπουμε ότι αποδίδει καρπούς και ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μας γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρός. Γι' αυτό και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι Νέοι Αγρότες να στηριχθούν με όλα τα δυνατά μέσα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο ώστε να αποτελέσουν τους πρωτεργάτες της αγροτικής ανασυγκρότησης της χώρας».