Διαμαρτυρία του "Μαρίνου Αντύπα" για την επαναχάραξη των μειονεκτικών και ορεινών περιοχών

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» με ανακοίνωση του εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής που χάνουν την εξισωτική αποζημίωση λόγω της επαναχάραξης των μειονεκτικών και ορεινών περιοχών.

Η εξισωτική αποζημίωση δίνεται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα στην παραγωγή, μεγαλύτερο κόστος, μικρότερο εισόδημα λόγω της μορφολογίας του εδάφους καθώς έχουν λιγότερη παραγωγή, προβλήματα άρδευσης και αφορά επίσης σε χιλιάδες εκτάρια βοσκοτόπων. Στην ουσία πρόκειται για ψίχουλα (το ανώτερο μέχρι 10 ευρώ/στρέμμα ετησίως) που δεν καλύπτουν τις απώλειες παραγωγής και εισοδήματος που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας σε αυτές τις περιοχές.

Η επαναχάραξη, που γίνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, με την ''επιστημονική'' υποστήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ως στόχο να αποδείξει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική ''έφερε την ανάπτυξη'' της υπαίθρου σε κάποιες περιοχές, που απεντάσσονται και ότι αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα ξηρασίας. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται οριζόντια βασικά δυο κριτήρια, οι μέσοι όροι επενδύσεων και εισοδημάτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διαστρωμάτωση που χαρακτηρίζει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Είναι φυσικό επόμενο, μετά από δεκαετίες εφαρμογής της ΚΑΠ και τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν σε μεγαλοαγρότες και μεταποιητές, να αυξηθούν οι επενδύσεις και τα εισοδήματα των καπιταλιστών αγροτών, και ανισόμετρα από περιοχή σε περιοχή να ανεβαίνουν οι μέσοι όροι που καθορίζουν την ένταξη ή απένταξη ολόκληρων περιοχών.

Αυτό το σύστημα που στηρίζεται σε μέσους όρους επενδύσεων και εισοδήματος είναι άδικο και πάντα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε Δήμο και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ξαναμοιράζει τα ψίχουλα της εξισωτικής ανάμεσα σε περιοχές, άλλες τις εντάσσει εξ ολοκλήρου στις μειονεκτικές περιοχές και άλλες τις πετσοκόβει, προωθώντας και το διαχωρισμό των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με τοπικιστικά κριτήρια.

Απαιτούμε:

  • Να υπάρξει εξειδίκευση σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και να ενταχθούν όλοι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι με βάση τα πραγματικά κριτήρια μειονεκτικότητας που έχουν έναντι των καπιταλιστών αγροτών της περιοχής οι οποίοι θα πρέπει να αποκλειστούν συνολικά από τις ενισχύσεις και τα ΠΑΑ.
  • Χορήγηση των ενισχύσεων με βάση της πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από τον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνο Αντύπα», να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων στις 8 Νοέμβρη διεκδικώντας:

  • Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μας λόγω του εμπάργκο
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα
  • Κρατικό φορέα ΕΛΓΑ που να καλύπτει στο 100% της ζημιάς από όλες τις καταστροφές και τις νόσους. Άμεση αποζημίωση από τις βροχοπτώσεις στις Ιούνη – Ιούλη 2018
  • Άμεση θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων 15.000€
  • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ + 3.000€ για κάθε παιδί, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Κατάργηση του 7% των εισφορών στο ΕΦΚΑ
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50% στους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους.
  • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα)
  • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός 1ης, 2ης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο συνολικής αντικειμενική αξίας μέχρι 300.000€.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο" αναφέρει η ανακοίνωση.