Στην Βουλή το θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα, για την κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει κατ΄ επέκταση οι τευτλοπαραγωγοί, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος με ερώτηση που κατέθεσαν.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές, επισημαίνουν ότι, ενώ ο μέχρι πρότινος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, παρότρυνε τους αγρότες να καλλιεργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στρέμματα με τεύτλα – συγκεκριμένα τους ενθάρρυνε να ξεπεράσουν τα 100.000 στρέμματα – και ενώ ήδη, έχει από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινήσει η συγκομιδή, το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ είναι κλειστό. Η πλειονότητα των ζαχαρότευτλων παραμένει στα χωράφια με κίνδυνο είτε να χάσουν τον «ζαχαρικό τίτλο» τους, είτε να σαπίσουν, όπως σαπίζουν οι ποσότητες από κάποιες δεκάδες πλατφόρμες που άδειασαν στον περίβολο του εργοστασίου και ενώ, ουδείς υπεύθυνος βρίσκεται να απαντήσει στο αγωνιώδες ερώτημα των καλλιεργητών «τι να κάνουν» με τη σοδειά τους.

Επίσης, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να δεσμευτούν σε μια σειρά ζητημάτων όπως: πότε θα ξεκινήσει η απορρόφηση της φετινής παραγωγής, πότε θα πληρωθούν οι παραγωγοί, αλλά και πότε θα καταβληθούν τα χρήματα σε όσους οφείλονται από την περσινή παραγωγή. Ακόμη, ζητούν συγκεκριμένη απάντηση για το πώς προτίθεται να αποζημιώσει η κυβέρνηση τους καλλιεργητές τεύτλων, στην περίπτωση που η φετινή σοδειά δεν απορροφηθεί και δεν πληρωθεί από την Βιομηχανία και πώς θα αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας των συνδεδεμένων ενισχύσεων, συνολικής αξίας 22.500.000 ευρώ.