Τι συζητήθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» πήρε μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια της Λάρισας την Κυριακή 9 Δεκέμβρη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: "Στη σύσκεψη αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως οι χαμηλές τιμές για το σύνολο των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι που σε συνδυασμό με το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, τις συνεχιζόμενες περικοπές σε επιδοτήσεις / ενισχύσεις, την μείωση της παραγωγής λόγω ζημιών από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, τα φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια, αποδεκατίζουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αναφορά έγινε για το κόστος παραγωγής που είναι από τα αιτήματα πρώτης γραμμής, αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση αγροτικού ρεύματος για αγρότες και κτηνοτρόφους. Είναι απαράδεκτο στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης να προβλέπονται κονδύλια 1δις 100κε ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφές φόρου στα καύσιμα για τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τις ιδιωτικές κλινικές, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αεροπορικές εταιρείες και ούτε ένα ευρώ για τους αγρότες που το αγοράζουν 1,40 – 1,50ευρώ/λίτρο για να καλλιεργήσουν και δεν έχουν ακόμα επιστρέψει καν τα λιγοστά χρήματα από το πετρέλαιο του 2016. Επίσης πρόκληση θεωρείται και η ανακοίνωση του ΑΑΔΜΗΕ για κέρδη 60 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο 9μηνο του 2018 και το αγροτικό ρεύμα να είναι πανάκριβο και το αυξάνουν συνεχώς - κόβουν συνδέσεις, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν πάμφθηνο ρεύμα στις επιχειρήσεις.

Τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης και συντονισμού αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στο αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα, για να σταματήσει η κοροϊδία 11 μηνών από την κυβέρνηση, για να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας από το εμπάργκο καθώς και την κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Με βάση τις αποφάσεις την πανελλαδικής επιτροπής για την προετοιμασία νέου γύρου πανελλαδικών, συντονισμένων, αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ο Αγροτικός Σύλλογος θα προχωρήσει σε συσκέψεις – περιοδείες στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, δεδομένου και των απαντήσεων του Υπουργού στα δίκαια αιτήματά μας, ύστερα από το ραντεβού που καθορίστηκε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη στις 9:30πμ στο Υπουργείο".