Με πόσα χρήματα θα αποζημιωθούν ροδάκινα και νεκταρίνια για την βροχόπτωση του 2018 - Τι θα γίνει με τα συμπύρηνα

Σήμερα, 13-12-2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργού κ. Σταύρου Αραχωβίτη και των εκπροσώπων του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας κ. Αναστάσιου Χαλκίδη, Ιωάννη Βράνα και Θοδωρή Παπακωνσταντίνου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Ουρσουζίδης.

Κατά τη συνάντηση ετέθησαν τα παρακάτω ζητήματα:

1) Αποζημίωση Επιτραπέζιων Ροδάκινων

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην τιμή της αποζημίωσης για τα επιτραπέζια, της τάξης των 100 ευρώ/στρ., για όσες ποικιλίες επλήγησαν πολύ, και 50 ευρώ/στρ. για τις ποικιλίες που επλήγησαν μέτρια.

2) Αποζημίωση Νεκταρινιών

Οι ποικιλίες οι οποίες υπέστησαν μεγάλες ζημίες θα αποζημιωθούν προς 120 ευρώ/στρ., ενώ οι ποικιλίες οι οποίες επλήγησαν μέτρια προς 60 ευρώ/στρ.

● Έγιναν ήδη γνωστές και επισυνάπτεται ο πίνακας των ποικιλιών που πρόκειται να αποζημιωθούν άμεσα.

● Οι παραπάνω αποζημιώσεις θα γίνει προσπάθεια να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος της χρονιάς - ωστόσο είναι δύσκολο λόγω των εορτών.

3) Αποζημίωση Συμπύρηνων Ροδάκινων

Αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου προκειμένου να αποζημιωθούν εκείνες οι ποικιλίες που πραγματικά επλήγησαν.

Το ύψος της αποζημίωσης ανά στρέμμα καθώς και οι ποικιλίες, θα προκύψουν μετά από έλεγχο ώστε να αποζημιωθούν εκείνοι οι παραγωγοί που πραγματικά επλήγησαν.

Η όλη διαδικασία θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο και αμέσως μετά η καταβολή της αποζημίωσης στους δικαιούχους αγρότες.

▲ Ετέθη επίσης από τους εκπροσώπους του αγροτικού συλλόγου Βέροιας το ζήτημα της τακτοποίησης των μετακλητών εργατών γης, ώστε να δικαιολογείται εξ ολοκλήρου η εργατική δαπάνη.

Ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με τα συναρμόδια Υπουργεία.