Με επιτυχία η εσπερίδα για τις "Δυναμικές καλλιέργειες στον κάμπο Βέροιας - Αμύγδαλα, Καρύδια, φουντούκια"

Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τεχνικών του Δήμου Βέροιας κος Σιδηρόπουλος Αθανάσιος, επιθυμεί να ευχαριστήσει το Κέντρο ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ Ν. Ημαθίας, το Σύλλογο Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βεροίας και τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας για την άψογη συνεργασία τους με το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου μας στην οργάνωση και υλοποίηση της ενημερωτικής εσπερίδας, με θέμα: «ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ – ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ» που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δήμητρα στο Μακροχώρι την Παρασκευή 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019.

Η μεγάλη επιτυχία της εν λόγω εσπερίδας, όπως αυτή αποτυπώθηκε από το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων αγροτών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία των δύο άρτια καταρτισμένων εισηγητών, της Δρ. ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΔΡΟΓΟΥΔΗ, Τακτικής Ερευνήτριας του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας με θέμα «Περιβαλλοντικές και καλλιεργητικές απαιτήσεις των ξηρών καρπών» και του Δρ. ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου ‘Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών πόρων’ με θέμα: «Δυναμικές καλλιέργειες ξηρών καρπών», τους οποίους επίσης ευχαριστούμε για την παρουσία τους.

Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας, αφουγκραζόμενο την ανάγκη για ενημέρωση του τοπικού γεωργικού πληθυσμού, διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά, την ετήσια ενημερωτική του εκδήλωση με ένα επίκαιρο θέμα, όπως αυτό της παρουσίασης των νέων δυναμικών καλλιεργειών ξηρών καρπών που μπορούν να ευδοκιμήσουν κατά περίπτωση στα ορεινά, ημιορεινά και πεδινά χωράφια της περιοχής μας.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις επιτυχημένες διοργανώσεις των προηγούμενων ετών όπου παρουσιάστηκαν επίκαιρα θέματα καλλιέργειας, φυτοπροστασίας και περιβαλλοντικών δεσμεύσεων για την πλειοψηφία των υφιστάμενων καλλιεργειών της περιοχής μας όπως τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, ξεκινήσαμε φέτος με το πρώτο μέρος της παρουσίασης των δυναμικών καλλιεργειών των ξηρών καρπών και θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις και άλλων δυναμικών καλλιεργειών όπως αυτή της επιτραπέζιας αμπέλου, της ροδιάς κοκ.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αρμόδιας Αντιδημαρχίας Αγροτικής Ανάπτυξης για ενημέρωση και κατάρτιση του Αγροτικού Πληθυσμού της περιοχής μας, δρώντας συμπληρωματικά στα τεχνικά έργα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, όπως τα έργα αγροτικής οδοποιίας στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

Πρέπει όλοι μαζί να συμβάλουμε ώστε να αποκτήσουμε μία κοινή για όλους, επαρκώς χρηματοδοτούμενη και οραματική Γεωργία, βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία,. Μία γεωργία η οποία:
θα εξασφαλίζει τα εισοδήματα των αγροτών μας και θα αποτρέψει την χαμηλή κερδοφορία αυτών,
θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία τόσο στους γεωργούς όσο και στις αγροτικές περιοχές αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία,
θα καταστήσει το επάγγελμα του γεωργού περισσότερο ελκυστικό στην νεότερη γενιά είτε πρόκειται για άνδρες ή γυναίκες αποτρέποντας την γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και
Θα βελτιώσει την ποιότητα των υποδομών που συμβάλλουν στη γεωργική ανάπτυξη.