Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα επισκεφθούν την Ημαθία

Την Παρασκευή 10.5.2019 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη μεταξύ του ΥΠΑΑΤ Σταύρου Αραχωβίτη, συνεργατών του, και των βουλευτών Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συζητήθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού στους τέσσερεις νομούς, κατά σειρά σε Ημαθία, Πέλλα, Φλώρινα και Πιερία, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου, εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία ψήφισης του πολύ σημαντικού - καί για τους αγρότες - νομοσχεδίου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση, τους Ο.Τ.Α. κ.λ.π.» την Τρίτη 14.5.2015. Λεπτομέρειες ως προς το ακριβές πρόγραμμα θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα.

Τον υπουργό θα συνοδεύουν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές και στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

Κατά τη συζήτηση ετέθησαν κοινά ζητήματα που απασχολούν στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους των τεσσάρων νομών. Ειδικότερα για την Ημαθία:

1. Άμεση αντιμετώπιση από τον ΕΛΓΑ των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση.

2. Τονίστηκε η ανάγκη να γίνουν κατά προτεραιότητα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν προκαταβολές, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές δαπάνες.

3. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με το τοπικό γραφείο του ΕΛΓΑ στη Βέροια και να συναντηθεί με τους αγροτικούς φορείς.

4. Ειδικότερα, ως προς τις ζημίες που δεν εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ – όμως υφίστανται πραγματικά – θα αντιμετωπιστούν, κατά περίπτωση:

α) μέσω ΠΣΕΑ εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και

β) μέσω προγραμμάτων από εθνικούς πόρους – «ήσσονος σημασίας ενίσχυση» (De minimis) - όπως πρόσφατα έγινε για τα ροδάκινα, τα ζαχαρότευτλα και ακολουθούν τα αχλάδια (κρυστάλλια), βερίκοκα και δαμάσκηνα.

5. Ετέθη το ζήτημα των μετακλητών εργατών γης, όπως δήλωσε ο υπουργός το θέμα έχει διευθετηθεί και θα γίνει λεπτομερής αναφορά.

6. Τονίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα διασφάλισης της καλλιέργειας των ζαχαρότευτλων και συνέχισης της λειτουργίας της Ε.Β.Ζ.

Στις συναντήσεις, σε Αλεξάνδρεια, Βέροια και Νάουσα θα παραβρεθούν όλοι οι φορείς του πρωτογενούς τομέα να καταθέσουν τις θέσεις τους, ώστε με άμεσο τρόπο να γίνουν αντιληπτά και να απαντηθούν τα ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και να παρακολουθήσουν εκδήλωση σχετικά με την «Κλιματική Αλλαγή και τον Ρόλο της Νέας Κ.Α.Π.», που θα γίνει στη Νάουσα.

Τέλος τονίστηκε, ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για ενίσχυση των απωλειών του αγροτικού εισοδήματος, λόγω του εμπάργκο προς τη Ρωσία.