Οι παραγωγοί πρέπει να στηριχθούν

Του Γιώργου Οθρσουζίδη

Μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και φέτος –δεν είναι καινούργιο- που αφορά στη διάθεση του επιτραπέζιου ροδάκινου και στις τιμές που δεν καλύπτουν τα έξοδα καλλιέργειας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας, παρουσία πολλών αγροτικών συλλογικοτήτων, των βουλευτών Ημαθίας και φυσικών προσώπων.

Κατατέθηκαν προτάσεις από τους φορείς που αφορούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν λύνουν όμως το πρόβλημα στη «ρίζα» του, αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι οι παραγωγοί. Οι υπεύθυνοι στην διάθεση και τυποποίηση του προϊόντος, κάτι δεν κάνουν σωστά. Οι παραγωγοί ολοκληρώνουν το ετήσιο κύκλο της καλλιέργειας και προσδοκούν τα οφέλη, ώστε να επιβιώσουν για την επόμενη χρονιά.

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι οι παραγωγοί μετά τις απανωτές φυσικές καταστροφές του 2017 και 2018 έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους και πρέπει να στηριχτούν μέσα από προγράμματα ενίσχυσης της καλλιέργειας.

Την Τετάρτη 19/6/2019 ορίστηκε συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ Σταύρο Αραχωβίτη, προκειμένου να δοθεί λύση ή έστω μια αισιόδοξη προοπτική στο πρόβλημα. Είναι αυτονόητο ότι θα είμαστε όλοι εκεί να εξηγήσουμε τις θέσεις που κατατέθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς της Ημαθίας – όπως γίνονταν πάντα.

Αν και δεν συνηθίζονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου παρόμοιες κινήσεις, φαντάζουν και αυτές προεκλογικού χαρακτήρα, ωστόσο είναι κάτι που το ζητούν οι φορείς των αγροτών, των εμπόρων και μεταποιητών και θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή απ όλους μας.

Όλα αυτά τα χρόνια, έγινε σοβαρή προσπάθεια στήριξης των αγροτών –το αγνοούν μόνο όσοι αδιαφόρησαν – ήμουν παρών σε όλες σχεδόν τις συσκέψεις και το γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι οι αγρότες. Υπήρξαν πράγματι ολιγωρίες, π.χ. η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά βήματα.

Δεν μπορεί όμως να μην μας αναγνωρισθεί η σταθερή προσήλωσή μας και άμεση ανταπόκρισή μας στα ΔΙΚΑΙΑ αιτήματα και στις λύσεις που δόθηκαν, πάντα με την σύμφωνη γνώμη και προτροπή των αγροτών.

Την Τετάρτη λοιπόν στο ΥΠΑΑΤ.