"Μαρίνος Αντύπας": "Άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών"

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας" ανακοινώθηκαν τα εξής σχετικά με την πρόσφατη πρωτόγνωρη θεομηνία:

"Η ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιούλη έπληξε για άλλη μια φορά πολλές καλλιέργειες του Δήμου Νάουσας με ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα μήλα κ.α., που συγκομίζονταν τις ημέρες αυτές ή το επόμενο διάστημα.

Καταστροφές σημειώθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που σε αρκετές περιπτώσεις η σφοδρότητα τους ξερίζωσε ακόμα και δέντρα. Επίσης σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε σταβλικές εγκαταστάσεις και ποιμνιοστάσια.

Για άλλη μια φορά το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ στάθηκε ανίκανο στην αντιμετώπιση της χαλαζόπτωσης με πραγματικές συνέπειες για τους παραγωγούς που πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Είναι η τέταρτη φορά μέσα στη χρονιά που πληττόμαστε από χαλαζοπτώσεις και παρά τις διαβεβαιώσεις του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας ότι υπάρχει πλήρης επάνδρωση του οργανισμού από γεωπόνους εκτιμητές ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί πρώιμες ποικιλίες!

Οι καταστροφές σε παραγωγή, φυτικό κεφάλαιο, υποδομές σε συνδυασμό με τις ανοιχτές και εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων μας από εμποροβιομήχανους – μεταποιητές, το υψηλό κόστος παραγωγής, την τεράστια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές κ.α. μας φέρνουν σε απόγνωση και τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης.

Κανένας εφησυχασμός, καμία ανοχή!!!

Απαιτούμε – διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

• Την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την χωρίς καθυστέρηση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

• Άμεση αποζημίωση των παλαιών οφειλών από καταστροφές.

• Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών, να μην έχουν την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών και άλλων οφειλών σε διάφορα χαράτσια μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις.

• Να μην κοπεί ρεύμα σε καμία αγροτική οικογένεια.

• Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής αντιχαλαζικής προστασίας με ευθύνη την κυβέρνησης, αφού η περιοχή συχνά είναι χαλαζόπληκτη.

• Επιδότηση στο 100% για δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας.

• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση".