Αραχωβίτης: "Πάρα τις συσκέψεις, δεν ανακοινώθηκε ούτε ένα μέτρο για τους ροδακινοπαραγωγούς Ημαθίας"

Αναφορικά με τις συναντήσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους ροδακινοπαραγωγούς, ο πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης έκανε την εξής δήλωση:

"Μετά από τρεις διαδοχικές συσκέψεις σε μία ημέρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) με θέμα το Ροδάκινο, οι αγρότες της Ημαθίας περίμεναν την ανακοίνωση μέτρων για την στήριξη του εισοδήματός τους που καταρρέει από τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η φετινή παραγωγή.

Δυστυχώς όμως δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτε που θα ανακούφιζε τους ροδοκινοπαραγωγούς.

Μπροστά στην ανυπαρξία οποιασδήποτε δέσμευσης ή συγκεκριμένης πρότασης, και ο πρώην Υπουργός Γ. Καρασμάνης ανέλαβε εργολαβικά να μετριάσει την ανυπαρξία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο κρίσιμο θέμα της επιβίωσης των παραγωγών ροδάκινου, προφανώς έχοντας και την συναίσθηση και της δικής του ανεπάρκειας στην διαχείριση του θέματος.
Σε απάντηση λοιπόν τόσο στην εργολαβία που ανέλαβε ο πρώην Υπουργός, όσο και στην σημερινή Πολιτική Ηγεσία του ΥπΑΤΤ, θυμίζουμε- αν και οι παραγωγοί το γνωρίζουν –ότι:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δύο φορές ενισχύσεις De Minimis στους ροδακινοπαραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα στάθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά στο πλευρό τους με τον ΕΛΓΑ όποτε οι συνθήκες το απαίτησαν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με δίκαια κριτήρια, σε όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν, με τεκμηρίωση, και όχι την παραμονή των εκλογών, σε συνεργασία με όλους τους φορείς των αγροτών αξιοποίησε όλα τα εργαλεία που είχε στην διάθεσή της.

Το Πρόγραμμα της Δωρεάν διάθεσης ενεργοποιήθηκε και αυτό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πρόθεσή μας να ενεργοποιηθεί και για φέτος δεν ήταν μόνον εξαγγελία, αλλά δρομολογήθηκαν αμεσότατα οι σχετικές διαδικασίες.

Αναρωτιόμαστε γιατί μετά την έλευση της νέας Πολιτικής Ηγεσίας και έπειτα από τις συνεχόμενες συσκέψεις δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την συνέχιση των διαδικασιών.

Ο δε πρώην Υπουργός στηριζόμενος και από την Ε.Ε., είχε την ευκαιρία, αλλά δεν φρόντισε, εν μέσω της πλήρους εξέλιξης του Ρωσικού εμπάργκο, να οργανώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τους παραγωγούς για να ανταπεξέλθουν στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις που δέχονται από τον διεθνή ανταγωνισμό και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα σημερινά πολλά λόγια είναι προφάσεις εν αμαρτίες.

Τέλος, μετά τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ΕΛΓΑ και την προοπτική εισόδου ιδιωτών στην ασφάλιση της παραγωγής, θα ήταν καλύτερα να εξηγήσει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά και τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ, ιδιαίτερα δε στους ροδακινοπαραγωγούς, ποιο θα είναι το μέλλον για τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν αλλά, κυρίως, πως θα διαμορφωθούν τα ασφάλιστρα για τον παραγωγό.

Τα κατάλληλα εργαλεία άσκησης πολιτικής είναι διαθέσιμα. Οι πολιτικές αποφάσεις για την στρατηγική και όχι ευκαιριακή χρήση τους φαίνεται ότι λείπουν από τη σημερινή Πολιτική Ηγεσία. Ο αγροτικός κόσμος θέλει απαντήσεις".