Την άρση των κριτηρίων χορήγησης των αδειών φύτευσης νέων οινάμπελων ζητά ο Τσαβδαρίδης

Την άρση των άδικων για την Ημαθία κριτηρίων χορήγησης των αδειών φύτευσης νέων οινάμπελων, που υφίστανται ήδη από το 2015 αλλά και τον ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ πολλαπλασιασμό της χορήγησης νέων αδειών φύτευσης στην πληττόμενη οικονομικά Ημαθία κατά τη νέα κατανομή του 2020, ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, τονίζει ότι ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας είναι ανάστατος, αφού η διαμόρφωση των κριτηρίων ήδη από το 2015 οδήγησε σε εξαίρεσή του από την χορήγηση νέων αδειών φύτευσης, μιας και δεν εγκρίθηκε ούτε μισό στρέμμα από τα 186 που είχαν ζητηθεί και πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Και όλα αυτά, όπως σημειώνει, συμβαίνουν σε έναν Νομό ο οποίος όχι μόνο έχει μακρά ιστορία στο κρασί αλλά παράλληλα πλήττεται άγρια από τις οικονομικές επιπτώσεις του Ρωσικού Εμπάργκο αλλά και των νέων, πρόσθετων δασμών των ΗΠΑ στο βιομηχανικό ροδάκινο.

Επισημαίνει δε ότι η πολιτεία οφείλει να προστατέψει την Ημαθία, τη σημαντικότερη ζώνη παραγωγής Ερυθρών Οίνων Ονομασίας Προέλευσης, ενώ είναι αδήριτη ανάγκη το κρασί της Ημαθίας να γίνει και πάλι φορέας ανάπτυξης και διάδοσης του brand name της περιοχής μέσω και του πολλαπλασιασμού των συνεργειών με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Συνέργειες που θα απογειώσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού, θα φέρουν νέες θέσεις απασχόλησης και θα εκτινάξουν το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας σε χρόνια δύσκολα για την ελληνική οινοπραγωγή.

Καθώς, σύμφωνα και με τα στοιχεία της πρώτης εκτίμησης του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης, η παραγωγή του 2019 εμφανίζεται κατά 10,18% σε συνολικό επίπεδο και ανεξαρτήτως κατηγορίας οίνου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.