Κινήσεις Βορίδη για άνοιγμα και της αγοράς της Ταϊλάνδης στο ελληνικό ακτινίδιο

Λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη του πρωτοκόλλου για την εξαγωγή ακτινιδίων στην Κίνα μια νέα σημαντική ώθηση για την εξαγωγή του σημαντικού αυτού αγροτικού προϊόντος της χώρας μας δίνεται και σε μια άλλη μεγάλη αγορά, αυτή της Ταϊλάνδης των 70 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μετά από αίτημα εξαγωγικών φορέων της χώρας μας και κατάθεση σχετικού τεχνικού φακέλου από τη Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας του ΥπΑΑΤ, ολοκληρώνεται αισίως η προσπάθεια για την έναρξη εξαγωγών ελληνικών ακτινιδίων προς την αγορά και της χώρας αυτής.

Από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ταϊλάνδης (DoA) επισκέφθηκε την Ελλάδα με σκοπό να διαπιστώσει από κοντά το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου καθώς και την αξιολόγηση της επάρκειας των φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο.

Τα μέλη της ταϊλανδέζικης αντιπροσωπείας, συνοδευόμενα από στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας, ξεναγήθηκαν με την αρωγή οργανώσεων παραγωγών και ιδιωτών εξαγωγέων σε οπωρώνες ακτινιδίου και εγκαταστάσεις διαλογής και συσκευασίας.

Οι εκπρόσωποι της χώρας της Άπω Ανατολής εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους από τις επισκέψεις στα συσκευαστήρια, τους οπωρώνες και από τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ελλάδος και διαβεβαίωσαν  ότι οι προϋποθέσεις που θέτει το πρωτόκολλο τους για εξαγωγή στη χώρα τους πληρούνται. Αναμένεται πλέον η δημοσίευση του σχετικού πρωτοκόλλου στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης τους.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συνεχίζει την προσπάθεια για το άνοιγμα νέων αγορών με σκοπό την προώθηση των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές που θα συνεισφέρει στην εξασφάλιση της απορρόφησης της παραγωγής.