Ερώτηση Μπαρτζώκα στην Βουλή για το δυσμενές καθεστώς των εργατών γης

Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Υπουργό Εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση υπέβαλε ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας, σχετικά με το καθεστώς εργασίας και ασφάλισης των εκ τρίτων χωρών πολιτών, εργαζομένων εποχιακά στην αγροτική οικονομία.

Το ζήτημα απασχόλησε ιδιαίτερα τον Τάσο Μπαρτζώκα, ο οποίος με πρωτοβουλία του ανέλαβε να συσπειρώσει και άλλους βουλευτές, που κατάγονται από επίσης, κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές. Ομαδικά υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση, με την οποία ζητούν να απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο πρόσκλησης των εργατών γης, να εξορθολογιστεί το ασφαλιστικό καθεστώς και η διαδικασία καταγραφής των αγρεργατών στον Πίνακα Προσωπικού.

Το εν λόγω ζήτημα με τους «εργάτες γης», αναδεικνύεται όλο και συχνότερα σε μείζον, καθώς πολλοί καλλιεργητές δυσκολεύονται συστηματικά να απασχολήσουν μετακλητούς υπαλλήλους στις αγροτικές εκτάσεις τους. Οι διαστάσεις του προβλήματος ανάγονται καταρχάς, στο δυσκίνητο νομικό πλαίσιο του καθορισμού του όγκου των εργατών γης και της πρόσκλησης τους. Αφετέρου, τη χαριστική βολή έχει δώσει ο ασφαλιστικός νόμος που φέρει την υπογραφή του κ. Κατρούγκαλου και εκτοξεύει τις ασφαλιστικές εισφορές των απασχολούμενων αλλά και των παραγωγών στα ύψη.

Οι τοπικοί παραγωγοί στην επικοινωνία τους τον Τάσο Μπαρτζώκα διατυπώνουν τη θέση ότι με τον τρόπο που είναι καταστρωμένος ο ασφαλιστικός νόμος ΣΥΡΙΖΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές που επιφυλάσσει, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για προσέλευση των εργατών γης στην Ελλάδα.

Ισχυρίζονται επίσης, ότι καλούνται να καταβάλλουν την πληρωμή του ειδικού παραβόλου ασφάλισης αγρεργατών και να συμπληρώσουν το χειρόγραφο πίνακα Προσωπικού, υπό την απειλή υπέρογκων προστίμων, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις, σχετικά με τους εργάτες γης που θα απασχολήσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι οι εργάτες γης θα εξαντλήσουν το συμφωνημένο χρόνο απασχόλησης. Ωστόσο, ο νόμος τους υποχρεώνει να συμμορφώνονται εμπροσθοβαρώς. Αποτέλεσμα των άνωθεν είναι ότι οι παραγωγοί μένουν μετέωροι ως προς το πώς θα καλύψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό.

Με αφορμή την υποβληθείσα κοινοβουλευτική ερώτηση, ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:

« Κάθε φορά που συναντώ παραγωγούς, είτε μεμονωμένους είτε οργανωμένους σε συλλογικότητες, μου αναφέρουν ότι η έλλειψη εργατών γης είναι από τα πιο σοβαρά θέματά τους. Είναι δεδομένο ότι μέσα στη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δε γίνεται να έρχονται αντιμέτωποι και με το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.
Η επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση οφείλει να είναι φιλικότερη προς τον Έλληνα παραγωγό. Γι΄αυτό το λόγο είναι απαραίτητη καταρχάς η απλοποίηση της διαδικασίας πρόσκλησης εργατών γης. Επιπρόσθετα, είναι ουσιώδες να καταστεί ελκυστικότερη η προσέλευση τους για εποχιακή εργασία στη χώρα.»