Μπαρτζώκας: «Άμεση ανάγκη η απλοποίηση του καθεστώτος μετάκλησης εργατών γης και ο εξορθολογισμός του υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών»

Η έλλειψη του εργατικού δυναμικού στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Ημαθίας εκτός από προβληματισμό των άμεσα ενδιαφερόμενων, καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, αποτελεί προβληματισμό του βουλευτή Ημαθίας, Τάσου Μπαρτζώκα.

Εν όψει του προγραμματισμού των εργασιών της νέας καλλιεργητικής χρονιάς, το αίτημα για επαναπροσδιορισμό του υφιστάμενου πλαισίου μετάκλησης καθίσταται επιτακτικότερο. Παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, τόσο μεμονωμένα όσο και υπό το καθεστώς συλλογικοτήτων, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους, αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών.

Το ζήτημα είναι παραπάνω από σοβαρό, καθώς από τη μία μεριά το ιδιαίτερα πολύπλοκο καθεστώς πρόσκλησης μετακλητών υπαλλήλων από την αλλοδαπή είναι γραφειοκρατικό και κοστοβόρο, ενώ από την άλλη πλευρά τη χαριστική βολή έδωσε το ασφαλιστικό σύστημα που εγκαθίδρυσε η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι υποχρεώνονται να καταχωρίζουν όλους τους εργαζομένους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με πλήρη στοιχεία, να τους καταβάλουν τον κατώτατο μισθό, καθώς επίσης υποχρεώνονται και σε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Αποτέλεσμα των άνωθεν είναι η δραματική ένδεια σε παραγωγικό δυναμικό, η οποία πλείστες φορές οδηγεί και σε πλήρη απαξίωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Την ανησυχία των παραγωγών συμμερίζεται απόλυτα και ο Τάσος Μπαρτζώκας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πριν τη λήξη του 2019 συσπείρωσε βουλευτές και έφερε το ζήτημα των εργατών γης στη Βουλή. Συγκεκριμένα και εν αναμονή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ζήτησε απλοποίηση της διαδικασίας πρόσκλησης και προσέλευσης των αλλοδαπών, απασχολούμενων στην ελληνική, αγροτική οικονομία, φιλικότερο φορολογικό περιβάλλον καθώς και αλλαγή του τρόπου καταχώρισης των εργατών στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Τονίζεται ότι από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ Μ. Βορίδη, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και ότι σύντομα θα υπάρξει θετική έκβαση. Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία.