Στις Σέρρες θα περιοριστεί η καλλιέργεια τεύτλων, αποθήκη θα γίνει στο Πλατύ

Αναστάτωση υπάρχει στους τευτλοπαραγωγούς Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας από τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Royal Sugar, Χρήστου Καραθανάση, ότι τον Αύγουστο θα λειτουργήσει μόνο η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις Σέρρες.

Και πρόσθεσε ότι η μονάδα της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας θα χρησιμοποιείται για αποθήκευση και μεταποίηση.

Με αίτημα να λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν από σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης (σε δήμους και περιφέρεια) και των βουλευτών στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο τευτλοπαραγωγός από τη Μακεδονία, Παύλος Μπογιαννίδης, τόνισε ότι «ο κ. Καραθανάσης ανέφερε ότι χρειάζονται 15 εκατ. ευρώ για συντήρηση του εργοστασίου στο Πλατύ. Όμως η αξία αυτού του εργοστασίου τιμολογήθηκε στα 15 εκατ. ευρώ. Κάποιος δεν μας λέει την αλήθεια. Πάντως η ουσία αυτής της απόφασης είναι ότι η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα θα περιοριστεί σε μια έκταση 15 - 20 χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή των Σερρών».

«Ουσιαστικά κλείνουν το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του επενδυτή και της κυβέρνησης για το αντίθετο» σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος.

Υπενθυμίζεται, ότι η Royal Sugar, σε κοινοπραξία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες, είναι ο μισθωτής των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ για διάστημα 28 μηνών.

Πηγή: https://www.agrotypos.gr