ΚΚΕ: ερώτηση στην Βουλή για το φουσικλάδι στα Μήλα

Ερώτηση στην Βουλή για ζημιές στα μήλα, στην Ημαθία και την Πέλλα, κατέθεσε το ΚΚΕ. Στην ερώτηση αναφέρει τα εξής: Μεγάλες είναι οι ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή μήλων στις περιοχές του κάμπου των Γιαννιτσών στην Πέλλα και της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος. Συνέπεια των δυσμενών καιρικών συνθηκών υπάρχουν μεγάλες προσβολές από τον μύκητα Φουσικλάδι, που υποβαθμίζει την ποιότητα των μήλων καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα.

Οι μηλιές των παραπάνω περιοχών στο διάστημα από 15 Απρίλη μέχρι και 25 Μάη δέχτηκαν συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις στα στάδια της πτώσης των πετάλων των λουλουδιών τους και του σχηματισμού των καρπιδίων. Παρά τις συνεχείς επεμβάσεις με τα ενδεδειγμένα πανάκριβα μυκητοκτόνα από τους μηλοπαραγωγούς, δεν ήταν κατορθωτό συνέπεια της παρατεταμένης υγρασίας να σταματήσει η ανάπτυξη του μύκητα.

Η καταστροφή της μηλοπαραγωγής στις παραπάνω περιοχές ξεπερνά το 80%. Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο -πέρα για πέρα- εισπρακτικός και παράλληλα αντιασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από βροχοπτώσεις πριν από τις 15 Μαΐου.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των μηλοπαραγωγών Πέλλας και Ημαθίας, τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.

Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιαγροτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ κ.ά. που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στην μηλοπαραγωγή Πέλλας & Ημαθίας από το Φουσικλάδι ;

Προβλέπεται έγκαιρη τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη όλων των ζημιών και του φυτικού κεφαλαίου από όλα τα αίτια και σε όλα τα στάδια της παραγωγής;
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των μηλοπαραγωγών σε Πέλλα και Ημαθία;".