Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον Βεσυρόπουλο για τα βοοειδή ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών

Απάντηση στην παρέμβαση του κ. Βεσυρόπουλου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Διακίνηση και Εμπορία Νωπών Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων και άλλες διατάξεις» εξέδωσε ο Δημήτρης Τσιάνος, συντονιστής του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Είναι σίγουρο ότι το νομοσχέδιο για τα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα που κατατέθηκε στη Βουλή θα λύσει χρόνια προβλήματα του αγροτικού χώρου.

Πρώτον και κυριότερο τα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα (γάλα, κρέας φρούτα, λαχανικά κ.λπ.) θα πληρώνονται στον παραγωγό το πολύ σε 60 ημέρες.

Παρόλο που αυτό ήταν ευρωπαϊκή οδηγία ήδη από το 2013 και εφαρμόζεται από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Μια ευρωπαϊκή οδηγία (2011/7/Ε) που υποχρεωτικά ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο ήδη από το 2013 (Ν.4152/13), αλλά φυσικά η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν εφάρμοσε στην πράξη.

Παρόλο που το νομοσχέδιο κατά γενική ομολογία ακόμη και της ΝΔ κινείται στη σωστή κατεύθυνση παρακολουθήσαμε τον βουλευτή κ. Βεσυρόπουλο να παρεμβαίνει σε ένα άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά την ένδειξη "ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών".

Επειδή αρκετά κροκοδείλια δάκρυα έχουν χυθεί και από τον ίδιο αλλά και από το κόμμα του θα ήθελα να του υπενθυμίσω ορισμένα γεγονότα που ή τα αγνοεί ή δεν θέλει να θυμάται. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε ξεκινήσει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και μάλιστα είχε εντοπιστεί ότι ο χώρος της κτηνοτροφίας και συγκεκριμένα ο κλάδος της βοοτροφίας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα παράνομων ελληνοποιήσεων παρόλη την χαμηλή αυτάρκεια της χώρας μας (μόλις 17%).

Έτσι λοιπόν σε συνεργασία με τον Βοοτροφικό Σύλλογο Βέροιας κανονίστηκε συνάντηση-επίσκεψη (Ιούνιο 2017) με τον Αν.Υπουργό ΑΑ&Τ κ. Τσιρώνη με στόχο να εντοπιστούν και να αποτυπωθούν όλα τα σημεία που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του κλάδου. Επίσης έγιναν άλλες δύο συναντήσεις στην Αθήνα( μια με τον γ.γ κ.Αντώνογλου, και μια με τον κ. Λαλιώτη (ζωοτέχνη -συνεργάτη του υπουργού κ. Αποστόλου). Επίσης έγινε συνάντηση με την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βράντζα Παναγιώτα (κτηνίατρος και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος για το νομοσχέδιο).

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω για να καταλάβει ο κ. Βεσυρόπουλος πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει έμπρακτα πως πιστεύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και συνομιλεί σε διαρκή βάση με τους παραγωγούς της χώρας και δεν αρκείται σε παρεμβάσεις μόνο από τα έδρανα της Βουλής. Επίσης θα τον παρότρυνα να ρωτήσει τα ίδια τα μέλη του βοοτροφικού σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τωρινής ηγεσίας του υπουργείου σε σχέση με τον τότε γ.γ κ. Μελά και τον τότε υπουργό κ. Καρασμάνη.

Γι’ αυτό λοιπόν θα σας συμβούλευα να αρκεστείτε σε παρεμβάσεις γύρω από το αντικείμενό σας και αφήστε την αγροτική πολιτική να την εισηγηθούν άτομα που έχουν μια παραπάνω εμπλοκή και ενασχόληση με τον χώρο.

Και κυρίως αυτοί που έχουν αποφασίσει να σπάσουν όλο το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων, ασυδοσίας της αγοράς και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Όλων αυτών δηλαδή που εσείς υπηρετείτε.

Άλλωστε το πρόβλημα δεν είναι τωρινό αλλά σέρνεται εδώ και μία δεκαετία, παρόλα ταύτα ενώ το γνωρίζατε καλά στη ΝΔ δεν κάνατε το ελάχιστο για την επίλυση του.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια κύριοι της ΝΔ και γι’ αυτό λοιπόν θα σας παρακαλούσα όταν το υπουργείο νομοθετεί στη σωστή κατεύθυνση να μην παρεμβαίνετε με δελτία τύπου δήθεν παρέμβασης ή "κατόπιν ενεργειών μου" γιατί απλά είναι σαν να "κλέβετε εκκλησία». Η αλήθεια των γεγονότων θα επιβεβαιωθεί και από τον ίδιο τον Βοοτροφικό σύλλογο Βεροίας. Εξάλλου όπως μας είπαν χαρακτηριστικά σε μία από τις συναντήσεις "από λόγια χορτάσαμε και ειδικά από τη ΝΔ".

Τέλος κλείνοντας θα ήθελα να σχολιάσω την δήλωση του κου. Καλαϊτζίδη ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα του φαίνεται ότι αγνοεί τα στοιχειώδη '' θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους παλιούς αλλά και νέους επιχειρηματίες, που ασχολούνται με την εκτροφή βοοειδών στην περιοχή μας και φαίνεται πως μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, σε σχέση με τη λειτουργία των μονάδων τους και την παραγωγή τους΄΄.

Πρώτο λάθος: Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και μια δεκαετία, επομένως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήρθε για να επιλύσει σειρά προβλημάτων.

Και κατά δεύτερον αφού αναφέρεται και σε νέους παραγωγούς θα του υπενθυμίσω ένα μονάχα. Τον Αύγουστο του 2014 το κόμμα του και συγκεκριμένα ο τότε υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Καρασμάνης αποφάσισε να συνεχίσει τις στρεβλώσεις μεταξύ νέων και παλιών συνεχίζοντας τον άνισο τρόπο κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων και τη συνεχίσει των ιστορικών δικαιωμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη Χώρα μας να δημιουργηθούν τέτοιες ανισότητες που όχι μόνο αντιπαραγωγικές είναι αλλά είναι και αντικίνητρο για νέους και νεοεισερχόμενους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και την Γεωργία. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το εύρος της αξίας δικαιώματος για ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης είναι από 3,35 ευρώ έως 2500ευρώ (για την ίδια πάντα καλλιέργεια) και για τα ζώα (1 αγελάδα =1 ΜΜΖ) από 4 ευρώ έως και 4500ευρώ και με τους νέους να λαμβάνουν δικαιώματα από 5 έως 43 ευρώ μάξιμουμ ανά στρέμμα καταλαβαίνετε λοιπόν κύριε Καλαϊτζίδη οτι ούτε βιώσιμος ούτε ανταγωνιστικός μπορεί να είναι ένας νέος.

Η αλλαγή της ΚΑΠ 2015-2020 και ο αδίκως τρόπος που αυτή κατανέμεται στους δικαιούχους είναι το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία πλέον γνωρίζει και επέλεξε να σας στείλει δια παντός στο χρονοντούλαπο ...".