tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Πύρριχος" του Ημαθιώτη Νίκου Πασαλίδη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Το βιβλίο του Ημαθιώτη Νίκου Παλασίδη, με καταγωγή από τον Άγιο Γεώργιο, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Ο συγγραφέας Νίκος Παλασίδης, με την υποστήριξη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Πύρριχος». Ένα βιβλίο για όλες τις ηλικίες, που αναφέρεται στον τρωικό πόλεμο και τη γένεση του πυρρίχιου χορού.

Για το βιβλίο μίλησε ο δημοσιογράφος – εκδότης του περιοδικού «Πόντος» Φωκίων Φουντουκίδης, λέγοντας ότι υποστηρίζει την ποντιακή διάλεκτο. Μία γλώσσα που δεν είναι εύκολη ομιλούμενη, αλλά είναι γλώσσα κληρονομιάς. Μόνο όποιος έχει επισκεφθεί τις ρίζες του μπορεί να έχει ολοκληρωμένη ταυτότητα. Τα έργα που είναι γραμμένα στην ποντιακή γλώσσα θα μείνουν για πάντα, είπε. Έπειτα αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του καθηγητή, φροντιστή, συγγραφέα Νίκο Παλασίδη, ο οποίος για 55 χρόνια προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στην διδασκαλία των ποντιακών χορών, υπηρετώντας την ποντιακή διάλεκτο.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο γνωστός από τις πολλές εκπομπές στην τηλεόραση, σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον συγγραφέα και στο πως δούλεψαν με αγάπη επάνω στο βιβλίο. «Ο Πόντος ζει» με εκδηλώσεις σαν κι αυτή. Το βιβλίο είναι ένα εγχειρίδιο, ένα θεατρικό, που από την μία πλευρά είναι γραμμένο στα νεοελληνικά και από την άλλη στα ποντιακά. Το σκίτσο δίνει κύρος σε ένα βιβλίο. Βιβλία όπως αυτό, που αναφέρεται στην παράδοση πρέπει να το έχουμε στην βιβλιοθήκη μας, είπε.

Στο τέλος μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος ως γνήσιος Πυρριχιστής αναφέρθηκε στα ονόματα Πυρρίχιος και Σέρρα. Αναφέρθηκε στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, κι από που προέρχονται τα ονόματα του χορού. Υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο σκοπός του βιβλίου δεν είναι μόνο ψυχαγωγικός, αλλά να δείξουμε και στην γείτονα χώρα ότι ο χορός δεν είναι δικός τους, όπως τον παρουσιάζουν, αλλά αρχαιοελληνικός. Επίσης δεν πρέπει να αλλοιώνονται ούτε οι κινήσεις ούτε τα βήματα. Το βιβλίο ο αναγνώστης το βλέπει από πολλές σκοπιές. Τα παιδιά το βλέπουν σαν παραμύθι, ενώ οι μεγαλύτεροι σαν ιστορία, είπε.

Στη συνέχεια ακούστηκε ένα απόσπασμα με μουσική και απαγγελία για τα αίτια του Τρωικού πολέμου. Ο συγγραφέας διάβασε δύο αποσπάσματα του βιβλίου. Το ένα στην νεοελληνική και το άλλο στην ποντιακή διάλεκτο (στο βιβλίο περιλαμβάνεται λεξιλόγιο). Είναι ένα θεατρικό έμμετρο ποίημα 630 περίπου στίχων και εμπεριέχει cd με τα αίτια του τρωικού πολέμου, μελωδικά στην ποντιακή διάλεκτο, είπε (δείτε αποσπάσματα από την εκδήλωση)

Ακολούθησε η προβολή βίντεο για τη γέννηση του Πύρριχου χορού όπως τον περιγράφει ο Πλάτωνας.

Στο τέλος η χορευτική ομάδα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας χόρεψε τον πυρρίχιο χορό και το κοινό ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα.

 
 

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69