Logo

Γλέντι με Ρουγκάτσια στην γουρουνοχαρά του Μακροχωρίου (φωτογραφίες, βίντεο)

Πολύ κόσμο συγκέντρωσε και φέτος το έθιμο Ρουγκάτσια και γουρουνοχαρά στο Μακροχώρι.Την Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ο Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου αναβίωσε τα δυο έθιμα στην πλατεία και τήρησε την παράδοση.

Η λέξη Ρουγκάτσια προέρχεται από την λατινική ρούγα, που σημαίνει γυρίζω και μαζεύω χρήματα. Σκοπός των Ρουγγατσάρηδων ήταν να μαζεύουν χρήματα για το χτίσιμο εκκλησιών και σχολείων. Η αναβίωση του εθίμου ξεκινά από την εκκλησία όπου μια ομάδα Ρουγκατσάρηδων προσκυνάει, την διαβάζει ο παπάς και στην συνέχεια γυρίζουν χορεύοντας το χωριό.

Στο έθιμο της γουρουνοχαράς, χοιρινά σφαχτάρια ψήθηκαν σε υπαίθριο χώρο και ακολούθησε γλέντι με ψητά, κρασί και χορό. Ο χορός ξεκίνησε από τα Ρουγκάτσια και ακολούθησαν οι πολιτες.

Παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σοφιανίδης, Θεόφιλος Κορωνάς, ο πρόεδρος ΚΑΠΑ Στέργιος Διαμάντης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάκης Κουλουριώρης, Μάκης Αγγελίνας, Χρήστος Κούτρας, Γιάννης Παπαγιάννης, ο πρόεδρος της κοινότητας Βαλάντης Κεχαΐδης, ο πρώην νομάρχης Ανδράς Βλαζάκης, ο πρώην δήμαρχος Κοσμάς Λουκίδης, οι πρώην αντιδήμαρχοι Βαρβάρα Σταυροπούλου, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, πρώην σύμβουλοι του δήμου Αποστόλου Παύλου Παναγιώτης Αρβανίτης, Κώστας Σισμανίδης κ.α.

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση

{jlex}flickr:72157691499511605{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb