Την ζωή στην Βόρειο Κορέα παρουσίασε στην Βέροια η συγγραφές Φραγκίσκα Μεγαλούδη (βίντεο)

Την ζωή στην Βόρειο Κορέα, όπως την έζησε στα δυο χρόνια που έμεινε εκεί (2012-2014), περιγράφει στο βιβλίο της "Στην χώρα των Κιμ" η δημοσιογράφος Φραγκίσκα Μεγαλούδη. Η συγγραφέας βρέθηκε την Κυριακή στην Βέροια και μίλησε στο Βεροιώτικο κοινό για το πως είναι τα πράγματα σε αυτή την χώρα. Η κ. Μεγαλούδη είπε ότι πήγε στην Βόρειο Κορέα από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και συνάντησε εκεί μια διαφορετική κατάσταση από αυτή που περίμενε να δει.

"Η Βόρειος Κορέα δεν είναι σοσιαλιστικός παράδεισος, ούτε ένα ατέλειωτο γκούλαγκ" σχολίασε και εξήγησε περισσότερα πράγματα. Συγκεκριμένα είπε ότι στην χώρα των Κιμ, υπάρχουν πολλά προβλήματα, το κράτος ελέγχει την ζωή των πολιτών, δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση γνώμης ούτε ελευθεροτυπία, δεν υπάρχουν εκλογές και πολιτικά κόμματα, υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και το φαγητό δεν φτάνει πάντα στην ώρα του παντού.

fragkiska1

Παρά τα παραπάνω, η κ. Μεγαλούδη είπε ότι στην χώρα υπάρχει καθημερινότητα, ο κόσμος βγαίνει έξω και διασκεδάζει. Είπε ακόμη ότι η χώρα επλήγη από τις διεθνείς κυρώσεις και ο τομέας που επλήγη περισσότερο ήταν η Υγεία.

"Για εμένα το πρόβλημα είναι η ποιότητα της ενημέρωσης που έχουμε. Η εικόνα που φτάνει είναι διαστρεβλωμένη. Δεν είναι το αγγελικό καθεστώς αλλά ούτε το διαβολικό που μας λένε" σχολίασε.

fragkiska2

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι ο λαός της Βόρειας Κορέας δεν είναι εντελώς αποκομμένος από την διεθνή κοινότητα. Υπάρχει μεγάλη κοινότητα ξένων εκεί, υπάρχει ιδιωτική οικονομία ενώ είναι μια χώρα σε εξέλιξη (μοιάζει σαν την Κίνα του 1970). "Η χώρα ανοίγει, θα γίνει σαν την Κίνα. Δεν χρειάζεται να την βομβαρδίσει κανείς" είπε.

fragkiska3

Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος Ευγενία Καβαλάρη. Σημείωσε ότι το βιβλίο μας δίνει μια αφορμή να ψάξουμε στοιχεία για μια χώρα που βάλλεται από όλα τα ΜΜΕ. "Αν ανατρέξει κανείς στις σελίδες του βιβλίου θα βρει στοιχεία για την καθημερινότητα των κατοίκων. Η προσέγγιση που κάνει η συγγραφέας δεν έχει καμιά σχέση με αυτή των μυστικών υπηρεσιών. Δεν απολογείται για το καθεστώς αλλά βλέπει, καταγράφει και καταρρίπτει τα τερατώδη ψέματα" τόνισε.

Την συγγραφέα προλόγισε ο εκδότης της Γιάννης Κρανιάς (εκδόσεις Εντύποις).