Τα δημοτικά τραγούδια των Ριζωμάτων συγκεντρωμένα στο βιβλίο του Ιωάννη Βαϊνά (φωτογραφίες και βίντεο)

Η Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» και ο εκδοτικός οίκος «Μάτι» Κατερίνης παρουσίασαν στην Βέροια το βιβλίο «Τα δημοτικά τραγούδια των Ριζωμάτων Πιερίων Ημαθίας», του Ιωάννη Βαϊνά. Πρόκειται για ένα βιβλίο που συγκεντρώνει 590 παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής και άλλες 580 παραλλαγές τους.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας Βούλα Κοτσάλου, η οποία μιλώντας για το βιβλίο είπε ότι προσπαθεί να διασώσει και να μεταφέρει στις επόμενες γενιές την πολιτιστική παράδοση των Ριζωμάτων ενώ για τα τραγούδια που περιλαμβάνονται, σχολίασε ότι οι ρίζες τους χάνονται στους αιώνες και οι παραλλαγές τους υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Σοφιανίδης Γιώργος Αντιδήμαρχος Παιδείας κ Πολιτισμού
Τσαμήτρος Ιωάννης Καθηγητής-συγγραφέας
Μπεμπέτσου Αλκμήνη Αντιπρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας
Αποστολόπουλος Αθανάσιος Δικηγόρος Γραμματέας Δημ. Συμβουλίου
Βαϊνάς Ιωάννης συγγραφέας

(Δείτε σε βίντεο την παρουσίαση)

Ο κ. Σοφιανίδης σημείωσε ότι ο συγγραφέας έβλεπε ότι η νέα γενιά χάνει τις επαφές με τις ρίζες της και κατέγραψε τα δημοτικά τραγούδια των Ριζωμάτων. "Στο βιβλίο βλέπουμε όλο τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης" είπε ο κ. Σοφιανίδης.

Ο κ. Τσιαμήτρος σημείωσε ότι στο βιβλίο υπάρχουν τραγούδια χορεύονται (συρτά, καλαματιανά, πηδηχτά κ.α.) και άλλα που δεν χορεύονται. Τόνισε επίσης ότι το βιβλίο πετυχαίνει τον σκοπό του και αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

Η κ. Μπεμπέτσου χαρακτήρισε το βιβλίο πολιτιστικό θησαυρό και ευαγγέλιο στα χέρια των ανθρώπων που ασχολούνται με την παράδοση. Είπε ακόμη ότι τα τραγούδια λειτουργούσαν σαν εφημερίδα εκείνη την εποχή και αφορούσαν όλες τις φάσεις της ανθρώπινης ζωής, είτε χαρά είτε λύπη.

Ο κ. Αποστολόπουλος πρόσθεσε ότι το βιβλίο μιλά απλά στην καρδιά των ανθρώπων και είναι ένα σπουδαίο έργο που δίνει συνέχεια στην λαϊκή παράδοση.

Τέλος ο συγγραφές υπογράμμισε ότι τα δημοτικά τραγούδια της περιοχής πρέπει να καταγραφούν και να διαδοθούν για να διασωθούν. Είπε ακόμη ότι ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής είναι μεγάλος και οι λαογράφοι πρέπει να τον αναδείξουν και να τον προβάλουν.

Ακολούθησε πρόγραμμα από χορευτικά και χορωδιακά συγκροτήματα συνοδεία γκάιντας των Πολιτιστικών συλλόγων Δασκίου και Ριζωμάτων.

Βιογραφικό Ιωάννη Βαϊνά

Ο Γιάννης Βαϊνάς γεννήθηκε στα Ριζώματα Ημαθίας. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, παντρεμένος και πατέρας δυο τέκνων. Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας άσκησε τα διευθυντικά του καθήκοντα σε διάφορα πολυθέσια δημοτικά σχολεία, υπήρξε αρχηγός μαθητικών κατασκηνώσεων και Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας.

Χρημάτισε μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Διδασκάλων και Νηπιαγωγών και εκλεγμένος αντιπρόσωπος στις γενικές συνελεύσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

{jlex}flickr:72157664448309337{/jlex}