Η Ανθή Θεοχαροπούλου παρουσίασε το πρώτο της βιβλίο στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Την πρώτη της νουβέλα με τίτλο «Θάλασσα Γυναίκα» παρουσίασε η Ανθή Θεοχαροπούλου το απόγευμα του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Στην ονομαστική της εορτή επέλεξε η συγγραφέας – ζωγράφος και ο εκδοτικός οίκος Ρώμη να παρουσιάσουν τον πρώτο της βιβλίο.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο εκδότης Γιάννης Κιντάπογλου, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν ανάμεσα στις ομιλίες οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας «Σανίδι» Έλενα Τσακαλίδου και Ελένη Κουπίδου.

Ξεκινώντας μίλησε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεόφιλος Κορωνάς, ο οποίος είπε ότι το βιβλίο είναι καλογραμμένο. «Το ταλέντο που έχει η συγγραφέας στην ζωγραφική το περιγράφει και στο βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο ύμνος στην γυναίκα, που εργάζεται άοκνα, που ξέρει ποια είναι. Είναι ένα βιβλίο που μένει στη μνήμη του αναγνώστη κι από την πρώτη σελίδα του σε κερδίζει», είπε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Συγγραφέας - Καθηγητής του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ανατόλια Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος ο οποίος επιμελήθηκε το βιβλίο. Όπως είπε παρέδιδε μαθήματα δημιουργικής γραφής στη ΧΑΝΘ κι εκεί γνώρισε την συγγραφέα. Μίλησε για τη γνωριμία τους και συμπλήρωσε ότι η Ανθή Θεοχαροπούλου είναι ένας άνθρωπος που έχει δύναμη για ζωή. Οι συμβουλές που της έδωσε στα μαθήματα έπιασαν τόπο, υπήρχε καλή συνεργασία κι επικοινωνία μεταξύ τους. Όταν ο ίδιος διάβασε το βιβλίο είπε ότι δεν είναι εμπορικό, αλλά η Ανθή ήθελε να εκδοθεί και στο εξώφυλλο να έχει έναν πίνακά της. Έτσι κι έγινε.

Ακολούθησε συζήτηση με την συγγραφέα.

Το βιβλίο είναι μία αλληγορία, ο καθένας το αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο.

Γιατί Θάλασσα;

Γιατί η λέξη θάλασσα έχει το γράμμα ‘η’, όπως η λέξη Έλληνες. Όπως η θάλασσα έτσι και η γυναίκα κοπιάζει περισσότερο από όλους, δουλεύει αδιάκοπα. Είναι και οι δύο όμορφες και λαμπερές.

Αυτοί που βλέπουν τη θάλασσα και φοβούνται;

Η θάλασσα είναι συνετή. Δεν έπνιξε μόνη της κανέναν, εάν υπάρξουν άλλα δεδομένα τότε ξεφεύγει από τα όριά της και κάνει κακό.

Γιατί επιλέξατε τον πίνακά σας για εξώφυλλο;

Η θάλασσα έχει ένα παιδί, το κύμα. Οπότε ζει για το παιδί της.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε 3 άντρες. Ποιους;

Στον πατέρα, τον σύζυγο και τον γιο.

Ποια η σχέση σας με τον Θεό;

Πιστεύω σε αυτόν και θαυμάζω το έργο Του.

Πως νιώσατε όταν είδατε το βιβλίο τελειωμένο;

Θα μπορούσα να το γράψω καλύτερα ή ότι δεν τα έγραψα όλα.

Οι ερωτοαπαντήσεις συνεχίστηκαν ενώ ακολούθησαν αναφορές στα αποσπάσματα που διάβασαν οι ηθοποιοί.

Από το οπισθόφυλλο

Η θάλασσα είναι γυναίκα. Ο πατέρας της ο Ωκεανός από την πρώιμη ηλικία της τη γνώρισε στον φίλο του, τον αιώνιο Λόγο. Μεγαλώνοντας την έστειλε στο πανεπιστήμιο των αιθέρων για να μάθει να διακυβερνά το βασίλειό της. Όταν τελείωσε τις σπουδές της, ο γονιός της χάρισε το βασίλειό της. Εκεί με πολύ ζήλο και αφοσίωση δημιούργησε έναν όμορφο κόσμο για να κατοικεί η ίδια και οι υπήκοοί της.

Ο Άνεμος πάντα την ενοχλούσε. Όταν η Θάλασσα ξέφευγε από τα νοητά όρια που τη χώριζαν από την φίλη της τη Γη, αυτός ήταν η αιτία.

Ερωτεύτηκε τον Ήλιο. Κάθε βράδυ ήταν μαζί της. Παιδί όμως δεν απέκτησαν. Η Θάλασσα έμεινε έγκυος από βιασμό και γέννησε έναν γιο, το Κύμα. Το Κύμα μαθαίνοντας ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν ο Σεισμός, ήθελε να τον γνωρίσει. Στην αναζήτηση αυτή βίωσε δυσκολίες. Μαζί του υπέφεραν και οι γονείς του. Η μάνα του άγρυπνη, προσπαθούσε με όλη της τη δύναμη να σώσει το γιο της…

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ανθή Θεοχαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διαβατό της Βέροιας. Σπούδασε φυσικοθεραπεία στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Επέστρεψε στη γενέτειρά της και άνοιξε στο κέντρο της Βέροιας το δικό της φυσικοθεραπευτήριο, εργαζόμενη για πάνω από σαράντα χρόνια σ’ αυτό.

Είναι παντρεμένη, έχει έναν γιο και έναν εγγονό. Παράλληλα με την εργασία της ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Έργα της βρίσκονται σε δημόσια κτήρια και σε ιδιωτικές συλλογές.

Γράφοντας σε μια τοπική εφημερίδα μικρά διηγήματα της γεννήθηκε η επιθυμία να γράψει το πρώτο της βιβλίο.