Το βιβλίο "Από την ηδονή στην τρέλα" παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το βιβλίο του Michel Lobrot με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΔΟΝΗ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΑ» παρουσιάστηκε την Παρασκευή 3 Μαΐου, στο «Εκτός χάρτη» - Art Gallery, Books & Coffee στην Βέροια.

Το βιβλίο είναι μία περιπλάνηση στον περίπλοκο κόσμο της ηδονής και της τρέλας ως γενεσιουργών δυνάμεων της ύπαρξης. Δύο είδη που “φλερτάρουν¨μεταξύ τους στο διηνεκές της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά κι εντελώς αντίθετων και αντιφατικών μεταξύ τους, καθώς κινούνται στην οριογραμμή της ευχαρίστησης και του πόνου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιωματικής Παρέμβασης NDI κι αφορούσε το συγγραφικό έργο του Michle Lobrot, του εισηγητή και θεμελιωτή της Παρεμβαίνουσας Μη-Κατευθυντικότητας (NDI).

Ο συγγραφέας-δικηγόρος Γιώργος Λιόλιος, συντονιστής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στον σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα-ψυχολόγο-ερευνητή Michel Lobrot, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Για το βιβλίο είπε ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς επιχειρεί μία περιήγηση στα ιδεολογικά κινήματα τα οποία αναπτύχθηκαν από τον μεσοπόλεμο και κορυφώθηκαν τις δεκαετίες του ’60 και ’70… Ο τίτλος του είναι πιασάρικος κι αναφέρετε σε μία σειρά από ηδονές που δεν έχουν να κάνουν με σαρκικές απολαύσεις, αλλά σε κάτι βαθύτερο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη βιογραφία και εργογραφία του συγγραφέα, ενώ δεν παρέλειψε να συστήσει τους ομιλητές και να αναφέρει ένα σύντομο βιογραφικό τους.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο ψυχοπαιδαγωγός- κλινικός κοινωνικός ψυχολόγος, Πρ. Αν.. Καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., εμψυχωτής-ψυχοθεραπευτής-εκπαιδευτής NDI, πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ΕΕΨΕ-ΕΑP, ECP (European Certificate of Psychotherapy) Κώστας Μπακιρτζής, ο οποίος θήτευσε κοντά στον Lobrot.

Ο κ. Μπακιρτζής μίλησε για τα σημαντικά σημεία της ζωής του συγγραφέα, με ένα  χαρακτηριστικό σημείο, όπου σε ηλικία 15 ετών διάβαζε στα Ελληνικά αρχαίους φιλοσόφους, όπως Αριστοτέλη κ.α. Μίλησε για το τεράστιο συγγραφικό έργο του Lobrot καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες, για να καταλάβει το κοινό την ποιότητα του έργου του ανθρώπου αυτού, σε επίπεδο προσωπικό και ψυχοθεραπευτικό.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η φυσικός, εμψυχώτρια-εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια NDI, πιστοποιημένη σύμβουλος ψυχικής υγείας (ΕΕΣ) Ιωάννα Γκιουλέ.

Όπως είπε η κ. Γκιουλέ, ο συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο είναι ένας συστηματικός συλλέκτης αμέτρητων ερευνών, βιογραφιών, ανθροπολογικών, ιστογραφικών και δημολογικών στοιχείων. Είναι ένας σύγχρονος στοχαστής, που μελετάει και λαμβάνει υπόψιν τις τρέχουσες ανακοινώσεις επιστημονικών περιοδικών και άρθρων. Καταφέρνει μέσα από μελέτες των ανθρώπινων φαινομένων να  συνθέσει πληροφορίες και να προβεί σε τολμηρές αναλύσεις και υποθέσεις.

Έπειτα αναφέρθηκε στα κεφάλαια του βιβλίου, για το πώς ο συγγραφέας περιγράφει την ηδονή και ποιος είναι ο ρόλος της στη ζωή μας, συμπληρώνοντας με την εντύπωση που τις άφησε το βιβλίο.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η ψυχολόγος, εμψυχώτρια-εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια NDI, πιστοποιημένη σύμβουλος ψυχικής υγείας (ΕΕΣ) Εύση Αρζόγλου, η οποία αναφέρθηκε στην επαφή που είχε με το βιβλίο, πριν εκδοθεί αυτό, κάνοντας μία εργασία ψυχοθεραπευτών. Η εργασία αφορούσε το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίο, «Οι ρίζες της τρέλας», όπου ο τίτλος αποτυπώνει πολύ καθαρά το περιεχόμενο του βιβλίου.

Η κ. Αρζόγλου αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του Michel Lobrot, όπου ανεξάρτητα από την οπτική γωνία που έχει κάθε φορά – πολιτική, κοινωνική, ψυχοθεραπευτική παιδαγωγική – ο κεντρικός άξονας της θεωρίας του παραμένει σταθερός.

Διάβασε ένα απόσπασμα του βιβλίου και στη συνέχεια διάβασε τον επίλογο της εργασίας της, όπου με ένα συμβολικό τρόπο αποτυπώνεται μέσα από τα δικά της μάτια η θεωρία.

Κλείνοντας, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.