Ο Βεροιώτης συγγραφέας Γαβριήλ Παπαδόπουλος μιλά για το πρώτο του συγγραφικό έργο

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο «Απώλεια Στήριξης», στην Βέροια, ο Βεροιώτης συγγραφέας Γαβριήλ Παπαδόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στον ‘Πληροφοριοδότη’.

 

Δείτε τι απάντησε στις ερωτήσεις μας, για την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια.

  1. Ποια ήταν η αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Η αφορμή μου δόθηκε μετά από το ξεκίνημα της ενασχόλησης μου με την Αερολέσχη Αθηνών. Από μικρός είχα μια έμφυτη αγάπη για το χώρο της Αεροπορίας και πάντα ήθελα να γράψω μια αυτοτελή αεροπορική ιστορία αλλά οι συνθήκες ωρίμασαν πριν από περίπου δύο χρόνια όταν άρχισα να κάνω τις πρώτες πτήσεις. Έτσι κάποιες παλιές ιδέες που είχα για τη συγγραφή μιας αεροπορικής ιστορίας πλαισιώθηκαν με μία ερωτική ιστορία και μαζί κατέληξαν στην «Απώλεια Στήριξης».

  1. Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τον χώρο της αεροπορίας; Ο ήρωας του βιβλίου, ο Μιχάλης, είναι πιλότος. Υπήρχε κάποιος από το κοντινό στου περιβάλλον που σε ενέπνευσε;

Ο χώρος της αεροπορίας ήταν κάτι το οποίο αγάπησα από μικρό παιδί. Ήταν ένας έρωτας με την πρώτη ματιά, από την πρώτη φορά που αντίκρυσα αεροπλάνο να πετάει. Ήθελα να ασχοληθώ και επαγγελματικά με αυτόν, αλλά δυστυχώς κάποιες συγκυρίες δεν μου επέτρεψαν να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Αρχικά ένα πρόβλημα στα μάτια μου απαγόρευε να προσπαθήσω την είσοδο μου στην Σχολή Ικάρων και μετέπειτα δεν υπήρχαν οι Σχολές Πιλότων που υπάρχουν σήμερα ώστε να προσπαθήσω να γίνω πιλότος στην Πολιτική Αεροπορία.

Ο Μιχάλης είναι ένας χειριστής της Πολεμικής Αεροπορίας που ο χαρακτήρας του είναι βασισμένος σε πραγματικούς ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας που έχω γνωρίσει. Δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά νομίζω πως υπάρχουν στοιχεία σε αυτόν που θα ταίριαζαν με την πλειοψηφία των Ελλήνων χειριστών.

  1. Το βιβλίο περιέχει βιωματικά στοιχεία;

Βιωματικά στοιχεία είναι η αγάπη του Μιχάλη για την Αεροπορία. Γενικώς οι χαρακτήρες του βιβλίου αποτελούν ένα απαύγασμα χαρακτηριστικών από ανθρώπους που έχω  γνωρίσει σε διάφορες φάσεις της ζωής μου. Στις σπουδές μου, στη δουλειά μου, στο στρατό και στα χόμπι μου. Είναι βασισμένοι σε χαρακτηριστικά ανθρώπων , που συμπάθησα, αντιπάθησα, δούλεψα μαζί τους κτλ.

  1. Είναι μυθοπλασία ή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα;

Η ιστορία είναι φανταστική. Υπάρχουν όμως στοιχεία στο βιβλίο που είναι βασισμένα στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα η άσκηση Red Flag στη Νεβάδα, με τη συμμετοχή της 341 Μοίρας από τη Νέα Αγχίαλο, ο τρόπος μετάβασης των αεροσκαφών κτλ. είναι όλα όπως έγιναν κανονικά. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο ακριβής γινόταν στα θέματα που αφορούσαν την Πολεμική Αεροπορία, χωρίς φυσικά να λείπει η «ποιητική αδεία» στα σημεία που ήταν απαραίτητη ώστε να κυλάει η ροή της ιστορίας.

  1. Τα μέρη που περιγράφει το βιβλίο, τα έχεις επισκεφθεί ή ενημερώθηκες από άλλες πηγές γι’ αυτά;

Αυτή είναι μια ωραία ερώτηση. Από τα μέρη που περιγράφονται στο βιβλίο μόνο στη Νάξο έχω πάει. Η Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη, η Λήμνος και η Αγχίαλος περιγράφονται αφού πρώτα τα «επισκέφτηκα» με τη βοήθεια του Google Maps. Τα «περπάτησα» αρκετά ώστε να μπορώ να τα περιγράψω όσο πιο αληθινά μπορούσα και το κατάφερα σε μεγάλο βαθμό μιας και άνθρωποι που τα έχουν επισκεφτεί και έχουν διαβάσει τις περιγραφές στο βιβλίο, μου είπαν πως περιγράφονται πολύ καλά. Ακόμη κι ένα κλάμπ στη Νέα Υόρκη, καθώς και ένα  κτηριακό συγκρότημα στη Λήμνο, περιγράφονται αφού πρώτα «μπήκα» μέσα σε αυτά από το διαδίκτυο και τα είδα αναλυτικά σε φωτογραφίες.

  1. Πως σου φάνηκε το πρώτο σου συγγραφικό ταξίδι; Είσαι έτοιμος για το επόμενο; Κι αν ναι, έχεις σκεφθεί το κεντρικό θέμα;

Θα έλεγα πως μου φάνηκε αρχικά πολύ ενδιαφέρον. Είναι πολύ ωραίο και διασκεδαστικό το συναίσθημα να έχεις τον έλεγχο της ιστορίας και των χαρακτήρων και να μπορείς να δρας λιγάκι σαν «Θεός». Φυσικά ανακάλυψα μέσω της όλης διαδικασίας πως δεν φτάνει απλά μια ιδέα για να γράψεις ένα βιβλίο. Χρειάζεται καλή προετοιμασία και πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο για να φτιάξεις την πλοκή και τους χαρακτήρες σωστά δομημένα ώστε η ιστορία να μην παρουσιάζει κενά.

Για το επόμενο βήμα, έχω κάποιες ιστορίες στο μυαλό μου, που είναι διαφορετικές από το κεντρικό θέμα της «Απώλειας Στήριξης». Θα ήθελα πολύ να γράψω ένα παιδικό βιβλίο καθώς και ένα μυθιστόρημα αμιγώς φανταστικό, βασισμένο σε post-apocalyptic σενάρια.

  1. Με καταγωγή από την Βέροια, σκέφτηκες να την τοποθετήσεις ίσως σε επόμενο βιβλίο σου;

Θα ήθελα πολύ να την τοποθετήσω σε μία ιστορία η οποία θα μπλέκει γενικά την περιοχή μας. Υπάρχει τόση ιστορία στη Μακεδονία που η φαντασία μπορεί να οργιάσει. Η Βεργίνα, η Σχολή του Αριστοτέλη (στη Νάουσα), οι πολλές και ιστορικές εκκλησίες στη Βέροια, θα μπορούσαν άνετα να συνθέσουν ένα ωραίο μωσαϊκό για να πατήσει επάνω του ένα μυθιστόρημα. 

Η παρουσίαση του βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου, στις 18.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.