Τα βιβλία «Δώρα Ζωής» και «Τα περιστέρια θα γυρίσουν» του Λάζαρου Κιτσίδη παρουσιάστηκαν στην Βέροια (φωτογραφίες)

Τα δύο του βιβλία με τίτλους «Δώρα ζωής» και «Τα περιστέρια θα γυρίσουν» παρουσίασε ο Ημαθιώτης εκπαιδευτικός Λάζαρος Κιτσίδης στην Βέροια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΩΡΙΩΝΑΣ, το απόγευμα της Δευτέρας 2 Νοέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας

Η εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Τζένη Λιάππα απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια συντόνισε την εκδήλωση.

Ξεκινώντας τον λόγο πήρε η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, Ισαϊα Λαζαρίδου, η οποία μίλησε για το βιβλίο «Δώρα Ζωής».

Η κα Λαζαρίδου μίλησε για τον συγγραφέα, λέγοντας ότι η αγάπη του για το περιβάλλον είναι έκδηλη.

Έπειτα αναφέρθηκε στην υπόθεση του βιβλίου και με λόγια καρδιάς εξέφρασε τις σκέψεις της.

«Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Η δομή της ιστορίας του είναι απλή. Η γλώσσα κατανοητή από τα παιδιά. Η πλοκή δομημένη όμορφα, η εικονογράφηση αισθητικά ευχάριστη. Εκτυλίσσεται στη φύση, πλημμυρισμένο με έντονα συναισθήματα με μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, αλληλεξάρτησης, συμπαράστασης, ευγνωμοσύνης. Δοσμένα χωρίς διδακτισμό… Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο παιδαγωγικό εργαλείο μέσα στην τάξη και ταυτόχρονα ένα μέσω επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους… Το βιβλίο εξάπτει τη φαντασία, καλλιεργεί το διάλογο και τη γλωσσική έκφραση, ανοίγει δρόμους σκέψης και δράσης, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο, καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών… Το βιβλίο θα προσφέρει ευκαιρείες για συζητήσεις, προβληματισμούς και νέες ιδέες, αλλά ταυτόχρονα κι ένα πνεύμα αισιοδοξίας για τη ζωή… Το βιβλίο συναρπάζει τα παιδιά με τον όμορφο λόγο του, μεταφέροντάς τους μηνύματα από τους ρόλους των ηρώων του, τους χαρίζει χαρά κι απόλαυση. Στο τέλος του βιβλίου, τα παιδιά θα διασκεδάσουν με πολλά παιχνίδια, όπως σταυρόλεξα, αρκτικόλεξα κ.α.»

Έπειτα τον λόγο πήρε ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας – Διδάκτορας Πανεπιστημίου South London, Νίκος Αμανατίδης.

Ο κος Αμανατίδης αναφέρθηκε στην υπόθεση του βιβλίου «Τα περιστέρια θα γυρίσουν» κι έπειτα εξέφρασε τις σκέψεις του γι αυτό.

Το βιβλίο το διάβασε με μεγάλη ευχαρίστηση και τον εντυπωσίασε όσα προσφέρει ένα βιβλίο στην νέα γενιά (ελπίδα, παιδεία, ιδανικά, ιδέες, νέες αποφάσεις κ.α.).

Καθώς το θέμα του βιβλίου είναι μία Καρυάτιδα, αναφέρθηκε στην Μελίνα Μερκούρη, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Οδυσσέα Ελύτη, την Κική Δημουλά και σε αποσπάσματα εφημερίδων που ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Λάζαρος Κιτσίδης, ο οποίος μίλησε για τα ερεθίσματα που τον ώθησαν να γράψει αυτά τα βιβλία.

Για το πρώτο βιβλίο αφορμή στάθηκε η δράση «πράσινη αυλή», που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο. Το υπόλοιπο είναι φτιαχτό δώρο προσφερόμενο στα παιδιά, για να πετύχουν να αγαπήσουν την φύση, να αντλήσουν δύναμη από αυτή. Στόχος με απλό τρόπο να παρακινήσει τα παιδιά

Για το δεύτερο βιβλίο ερέθισμα στάθηκε μία επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ‘είδε’ θλίψη στα μάτια των Καρυάτιδων. Μέσα από το βιβλίο προσπάθησε με απλό και κατανοητό τρόπο να περιγράψει τι ακριβώς συνέβη. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ένα πάγιο αίτημα, να γυρίσουν αυτοί οι θησαυροί στον τόπο τους. «Τίποτα όμως δεν θα πετύχει εάν κανένας δεν κάνει το πρώτο βήμα. Αυτό είναι το δύσκολο. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι…» Ήθελε να δώσει ένα ερέθισμα… «Είναι χρέος του εκπαιδευτικού να δώσει στα παιδιά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Δώρα Ζωής

Δύο μικρά πλατάνια, που είχαν φορτωθεί σε ένα αυτοκίνητο και προορίζονταν να φυτευτούν στην αυλή κάποιου σχολείου, πέφτουν απρόσμενα στον δρόμο. Κινδυνεύουν όμως από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, που περνούν με μεγάλη ταχύτητα.
Κάποια πουλιά, που βρέθηκαν εκεί, τους προσφέρουν μια μικρή αλλά σημαντική βοήθεια.
Στη συνέχεια ένα νεαρό αγόρι, που περνά τυχαία από κει, τα παίρνει και τα φυτεύει στον κήπο του σπιτιού του.
Τα δύο δέντρα, αφού μεγαλώσουν, σαν ανταπόδοση της βοήθειας που δέχθηκαν, προσφέρουν τόσα καλά και πολλά ΄΄δώρα΄΄ ζωής σε όλους …

Τα περιστέρια θα γυρίσουν

Μέσα από τα αθώα μάτια ενός μικρού κοριτσιού, παρουσιάζεται ένα θέμα που είναι πάντα επίκαιρο και αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ιδιαίτερα τώρα μετά και την κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Η Μυρτώ, μαθήτρια της πέμπτης τάξης, πηγαίνει ένα ταξίδι με τους γονείς της στο Λονδίνο για να δει τους συγγενείς της. Κάποια ημέρα επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο.
Συναντά και γνωρίζεται προσωπικά με την Καρυάτιδα, ένα από τα πολλά ελληνικά γλυπτά που βρίσκονται εκεί. Μέσα από ένα συγκινητικό διάλογο που έχουν, με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο ξετυλίγεται όλη η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα.
Η Καρυάτιδα μαθαίνει από τη Μυρτώ τα ευχάριστα νέα για τις αδελφές της αλλά και για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Συγκινημένη της δίνει ένα γράμμα.
Η Μυρτώ, όταν επιστέφει στην Ελλάδα, διαβάζει το γράμμα στις υπόλοιπες Καρυάτιδες. Αυτές χαρούμενες ζητούν τη βοήθεια της Μυρτώς για να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα όλα τα μνημεία που λείπουν εδώ και χρόνια…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο συγγραφέας Λάζαρος Κιτσίδης είναι εκπαιδευτικός με καταγωγή από το Πλατύ Ημαθίας όπου και διαμένει .
Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσ/νικης και συνέχισε τις σπουδές του στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Δ.Ε. του Α.Π.Θ.
Τα τελευταία 9 χρόνια υπηρετεί ως Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Λιανοβεργίου – Αράχου .
Και τα δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ωρίωνας.

View this gallery on Flickr