Το βιβλίο του Γιώργου Κασαπίδη «Το Δέντρο της Αγάπης» παρουσιάστηκε στη Βέροια (φωτογραφίες)

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Δέντρο της Αγάπης» των Εκδόσεων Πηγή παρουσίασε στη Βέροια ο Γιώργος Κασαπίδης.

Βιβλιόφιλοι και φίλοι του συγγραφέα από Βέροια και Νάουσα γέμισαν το Γκαλερί – Καφέ «Εκτός Χάρτη» για να ακούσουν ένα παραμύθι για μεγάλους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Performance Art από την εικαστικό Κατερίνα Αναστασίου και τον εκπαιδευτικό Θάνο Μανιόπουλο.

Προλογίζοντας, η σύζυγος του συγγραφέα Κατερίνα Βογιατζούλη (που αναπλήρωνε την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας – ερασιτέχνη ηθοποιό Κατερίνα Μπόσκου, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση) διάβασε σκέψεις και λόγια της κας Μπόσκου.

Η κα Μπόσκου στο κείμενό της έκανε λόγο για τον Γιώργο Κασαπίδη ως προσωπικότητα, πως τον γνώρισε μέσα από τα κείμενά του και ποια στοιχεία των χαρακτηρίζουν.

Στη συνέχεια η κα Βογιατζούλη αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συνταξιούχου τραπεζικού υπαλλήλου και διαχειριστή του www.bibliodiktis.blogspot.gr Δημήτρη Μουρατίδη, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κος Μουρατίδης, ο οποίος μίλησε για την γνωριμία του με τον συγγραφέα και στη συνέχεια για το βιβλίο. Είπε ότι το βιβλίο είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά η αξία του είναι αντιστρόφως ανάλογη. "Το κείμενο είναι τρυφερό, συγκινητικό κι ευαίσθητο. Μιλάει για την αγάπη ανάμεσα στα ζευγάρια, πως ανθίζει, καρπίζει, αλλά και πως ξαφνικά αυτή η αγάπη μπορεί να μαραθεί. Το βιβλίο κρύβει αλληγορίες. Ο τρόπος γραφής του συγγραφέα εντυπωσιάζει για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τις λέξεις, ώστε το κείμενο να ρέει και να έχει ρυθμό. Είναι ένα λεπτοδουλεμένο εργόχειρο. Κάθε φορά που κάποιος διαβάζει το Δέντρο της Αγάπης θα ανακαλύπτει κάτι καινούργιο. Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα. Η μοναδική εικονογράφηση ανεβάζει το επίπεδο", είπε.

Στη συνέχεια η κα Βογιατζούλη αναφέρθηκε στο βιογραφικό του εικονογράφου του βιβλίου, του Αλέξανδρου Τσάκωνα (ο οποίος μεγάλωσε στη Νάουσα) και διάβασε το κείμενό του για το Δέντρο της Αγάπης. «Η συνεργασία αυτή ήταν ένας δημιουργικός διάλογων λέξεων και εικόνων. Η ιστορία της αγάπης αυτών των νέων έχει έναν συμβολισμό αρχέγονο, όπως του Αδάμ και της Εύας. Το παραμύθι κάνει χρήση συμβόλων τα οποία με ποιητικό, λυρικό και αλληγορικό λόγο εκφράζονται και αποδίδουν νόημα στις μεταφορές του.  Παρόλο που η θεματολογία αποσκοπεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, η εικονογράφηση αποσκοπεί να το κάνει κατανοητό και σε μικρά παιδιά. Με απαλά χρώματα η εικόνα δημιουργεί συναισθήματα και η ακουαρέλα με τον δικό της τρόπο ως υλικό είναι ένα ευαίσθητο μέσο. Το κείμενο και οι εικόνες παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για το θέμα…», είπε.

Η κα Βογιατζούλη αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος μίλησε για το δεύτερο βιβλίο του, «το Δέντρο της Αγάπης». Ο συγγραφέας μίλησε για το τι είναι παραμύθι και ποια τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. «Ο λόγος του βιβλίου είναι απλός. Το βιβλίο θέλει να μιλήσει στα μεγάλα παιδιά και τους ενήλικες κάθε ηλικίας και αφορά την ιστορία δύο νέων... Τα νοήματα έρχονται αβίαστα… Το βιβλίο περνάει μηνύματα και θα μας θυμίσει τον γλυκό μας εαυτό…» είπε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας ο συγγραφέας και η σύζυγός του διάβασαν το παραμύθι αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Από το οπισθόφυλλο

Κι αν ήτανε, μία φορά κι έναν καιρό, Εκείνη και Εκείνος
Κι αν έμοιασε η ζωή τους -έστω για λίγο- παραμύθι
Κι αν έγινε η αγάπη τους, δέντρο ψηλό στου ήλιου τα μάτια
Κι Εκείνη το πότιζε, το χάιδευε…
Κι Εκείνος το σκάλιζε, το φίλαε…
Κι αν ήμασταν, εγώ κι εσύ, στη θέση τους
Αν ήταν, μια Εύα κι ένας Αδάμ
Και τα ίδια χέρια παύανε ν’ αγαπούνε
Παύανε τα χείλη να φιλάνε
Παύαν να τραγουδάνε
Πόσο καιρό αλήθεια, ‘κείνο το Δέντρο της Αγάπης, θ’ άντεχε;

Χίλια και δυο πουλιά δακρύζουν, κλαίνε τώρα…

Ο συγγραφέας

Νάουσα 1974
Γεννήθηκε σε μια προσφυγογειτονιά που έμπαζε αγάπη. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας.
Γράφει… ποιήματα, παραμύθια, στίχους, διηγήματα, θεατρικά κείμενα. Έκανε ραδιόφωνο για 3 χρόνια. Κάνει θέατρο από μαθητής έως και σήμερα. Είναι συνιδρυτής της «αίρεσις» ΑΜΚΕ 2007, η οποία ασχολείται κατά βάση με το θέατρο. Παρακολούθησε σεμινάρια-μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής, κόμικ. Κείμενά του και φωτογραφίες του έχουν αναρτηθεί στο arive.gr και στο rejected.gr, πολιτιστικά site της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί τους.
Έχει κάνει μια αυτοέκδοση τον Δεκέμβρη του 2016, το παραμύθι «Η Κουκίδα, το Στίγμα κι ο Αέρας», του οποίου τα έσοδα διατέθηκαν στο «Υφάδι» – σύλλογος γονέων και φίλων για ΑΜΕΑ Νάουσας-
Τον Μάιο του ’18, το διήγημά του ‘’…βράδιασε και πού θα μείνω’’ κατέκτησε την τρίτη θέση σε διαγωνισμό του εκδοτικού οίκου iWrite.
Έχει γράψει τα σενάρια και σκηνοθέτησε… τα τέσσερα τελευταία τρέιλερ των θεατρικών έργων ‘’Ο Επιθεωρητής έρχεται’’ του J.Prestley, ‘’Le Prenom’’ των Al.De La Patellire και M.Delaporte , ‘’The lying kind’’ του Anthony Neilson και ‘’Ο Μαρξ στο Σόχο’’ του Howard Zinn, για λογαριασμό της «αίρεσις». Ένα ακόμα παραμύθι , ένα μυθιστόρημα, μια σειρά διηγημάτων του κι ένα θεατρικό μονόπρακτο, ανυπομονούν να εκδοθούν.

View this gallery on Flickr