Τα βραβεία του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας

festival 2

Ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία η επετειακή ενδέκατη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Χαρακτηριστικό της μεγάλης γιορτής του σινεμά αποτέλεσε η συγκλονιστικά μεγάλη και ενθουσιώδης παρουσία του κοινού στο σύνολο της εκδηλώσεων. Οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ αποδείχτηκαν μικροί για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν το παθιασμένο για μοναδικές στιγμές πνευματικής ανάτασης κοινό!

Ταυτόχρονα, το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με υπερσύγχρονες υποδομές ψηφιακού κινηματογράφου συνεχίζει να πρωτοπορεί προβάλλοντας στερεοσκοπική(3D) ταινία για μικρούς και μεγάλους «ΤΗΕ Lorax". Επιπρόσθετα, υλοποιήθηκε πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που περιελάμβανε – μεταξύ άλλων - προβολές των Best of των προηγούμενων δέκα εκδηλώσεων, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά και νέους, τις εκθέσεις «CRISIS IS A GREEK WORD" και «ΕΧΗΙΒΙΤΙΟΝ GREEN PROJECT", σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής (VEGAS, The Balguns, Los Mujeros, Breaking Band) διημερίδα με θέμα «Παιδί και Κινηματογράφος», διαγωνισμούς φωτογραφίας και πολλές εκπλήξεις για το κοινό. Και όλα αυτά με δωρεάν είσοδο για όλους.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο Πολυχώρο Πολιτισμού «ΕΡΙΑ» όπου φιλοξένησε για πρώτη φορά τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Την εκδήλωση παρουσίασαν οι Γιώτα Καρανάτσιου και Γιάννης Μιτλιάγκας. Η τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε η Προεδρος του Φεστιβάλ, Άννα Γκαρνέτα ευχαριστώντας τους μικρούς πρωταγωνιστές των δύο ταινιών που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο όμορφο ταξίδι των έντεκα χρόνων που μπορεί να ολοκληρώθηκε χθες τυπικά, αλλά η πορεία του προβλέπεται ακόμη πιο επιτυχής τα επόμενα χρόνια. . Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Νικόλαος Κουτσογιάννης στάθηκε στη σημασία της διοργάνωσης ως πρότυπο για μια συνολική νεανική δημιουργική απάντηση στην κρίση. Τόνισε επίσης, τη σημαντική συμβολή των διοργανωτών οι οποίοι με μοναδικό γνώμονα την αγάπη τους για το Φεστιβάλ έστησαν με επιτυχία τη μεγάλη γιορτή του Κινηματογράφου.

Εν συνεχεία ακολούθησε η ανακοίνωση των βραβευθέντων όπως ακριβώς αποφάσισαν τα μέλη των κριτικών επιτροπών. Ακολούθησε η προβολή των δύο ταινιών παραγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας και τη συμμετοχή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας και του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Αλεξάνδρειας. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός βίντεο το οποίο απεικόνιζε χιούμορ και κεφι χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη διάρκεια του πενθημέρου ενδεικτικό του παλμού και του ενθουσιασμού που επικράτησε στο Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας και ενισχύεται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και της ΟΠΑΠ Α.Ε.. Επιπρόσθετα, η διοργάνωση υλοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Δήμου Νάουσας.

Επενδύοντας στο αύριο του σινεμά – στον ψηφιακό κινηματογράφο – το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας βρίσκεται στην πρώτη σειρά των εξελίξεων της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Πλέον, το Φεστιβάλ της Νάουσας είναι το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που διαθέτει ιδιόκτητες υπερσύγχρονες υποδομές ψηφιακού κινηματογράφου με δυνατότητα στερεοσκοπικών προβολών (3D), αξιοποιώντας τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει επενδύοντας στην καινοτομία και προετοιμάζοντας το αύριο. Ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας μικρού μήκους ταινίες νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ φιλοξενεί στις οθόνες του το αύριο του σινεμά.

Σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας είναι μια διοργάνωση πρότυπο για τη δημιουργία ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού. Εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την πολιτιστική δραστηριότητα, ενισχύει την ανάπτυξη στην περιφέρεια και καθιστά τον πολιτισμό αναπτυξιακό εργαλείο συμβάλλοντας στην παιδεία και την ευημερία των πολιτών αποδίδοντας σημαντικό κοινωνικό μέρισμα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας αποτελεί στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας μια νότα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη νέα γενιά. Για μια νέα γενιά που δεν συμβιβάζεται, οραματίζεται, ελπίζει, σχεδιάζει ένα αύριο πιο φωτεινό, πιο ανθρώπινο, με ευημερία για όλους. Η ζωντάνια, η ενέργεια και ο ενθουσιασμός της νεότητας συνδυάζονται αρμονικά με τον επαγγελματισμό, την υπευθυνότητα και τη χρηστή διαχείριση, αποδίδοντας στο κοινό μια απολαυστική γιορτή του πολιτισμού.

Τα βραβεία του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας

Η κριτική επιτροπή των ταινιών μυθοπλασίας αποτελείτο από τους:
Πρόεδρος: Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης, σεναριογράφος
Μέλη: Jan Broberg Carter, συνθέτης, παραγωγός
Levon Minasian, σκηνοθέτης, σεναριογράφος
Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, σκηνοθέτης
Aniez Atlas, ηθοποιός, καλλιτέχνης

Και απένειμε τα κάτωθι βραβεία:

Α' Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους
UP ON THE ROOF
Νour Wazzi | Ηνωμένο Βασίλειο

Β' Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους
WHERE WE ARE
Ιiker Catak | Γερμανία

Γ' Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους
ELECTRIC INDIGO
Jean-Julien Collette | Βέλγιο

Καλύτερης Σκηνοθεσίας «Μιχάλης Κακογιάννης»
CADEΤ
Kevin Meul |Βέλγιο

Καλύτερης Ερμηνείας «Αλέξης Δαμιανός»
SKIN
Fatou N'Dianye,
Barber
Paul Bentall

Καλύτερης Φωτογραφία
COLERA
Aritz Moreno| Ισπανία

Καλύτερου Μοντάζ
GROUNDED
Alexis Michalik|Γαλλία

Καλύτερου Σεναρίου
LIFT
Olga Kaptur |Ρωσία.

Καλύτερης Μουσικής
NO ONE PUKES IN HEAVEN,
Elisabeth Kaplan, Florian Hirschmann| Αυστρία.
Βραβείο Κοινού
A good story
Martin Christopher Bode |Γερμανία
Εύφημος Μνεία: SCRABBLE του Christian Sulrser από Ελβετία, DRIVING LESSONS του Βασίλη Καλαμάκη από Ελλάδα, A GOOD STORY του Martin Christopher Bode από Γερμανία.

Η κριτική επιτροπή των ταινιών κινουμένων σχεδίων αποτελείτο από τους:
Πρόεδρος: Steve Woods, animator
Μέλη: Στέφανος Ποταμίδης, γραφίστας
Άντια Αγγελίδου, γραφίστρια

Και απένειμε τα κάτωθι βραβεία:

Καλύτερο Κινούμενο Σχέδιο
Canis
Anna Solandas, Marc Riba |Ισπανία

Καλύτερο SEE Talents Κινούμενο Σχέδιο
Kitchen tales
Vojtech Domlati|Τσεχία

Βραβείο Κοινού Κινουμένων Σχεδίων
Ιππος
Ροδογλου Θανάση |Ελλάδα

Βραβείο Κοινού SEE Talents Κινουμένων Σχεδίων
Tσουνάμι στην αρχαία Ποτίδαια
Λευτέρη Αναστασοβίτη| Ελλάδα

Η κριτική επιτροπή των πειραματικών ταινιών αποτελείτο από τους:
Πρόεδρος: Γιάννης Κολαξίζης, εικαστικός καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής
Μέλη: Μαρία Παπαδοπούλου, εικαστικός
Γιώργος Μελιδώνης, κριτικός κινηματογράφου

Και απένειμε τα κάτωθι βραβεία:

Καλύτερης Πειραματικής Ταινίας
ΙΝSOMNIA
Νino Scuderi |Ιταλία

Βραβείο Καλύτερης SEE Talents Πειραματικής ταινίας
ΑΖΟΤΑRA
Ada Kobusiewicz | Σερβία

Βραβείο Κοινού Πειραματικών ταινιών
FLARE
Ειρήνης Μπενέκου|Ελλάδα

Βραβείο Κοινού SEE Talents Πειραματικής Ταινίας
Between Cognition and Synesthesia
File Olsefski|Ελλάδα

Η κριτική επιτροπή των Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών SEE Talents αποτελείτο από τους:
Πρόεδρος: Νuno Rocha, παραγωγός, σκηνοθέτης
Μέλη: Cecilia Felmeri, σκηνοθέτης

Και απένειμε τα κάτωθι βραβεία:

Καλύτερη SEE Talents Ταινία
Painted Bird
Ergeny Tatarov | Ρωσία

2η Καλύτερη SEE Talents Ταινία
AMEL
Sunaj Raca| Κόσοβο

3η Καλύτερη SEE Talents Ταινία
AUSCHWITZ IN MY MIND
Αssaf Machnes |Ισραήλ

Το Βραβείο Κοινού SEE Talents Fiction απονεμήθηκε στην ταινία
Το Τριαντάφυλλο
Γαβριήλ Αθανασίου| Ελλάδα

Τέλος, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινητού Τηλεφώνου απονεμήθηκε στην ταινία
A REASON TO LIVE
JongminLim | Ν.Κορέα

Και το Βραβείο Κοινού της Κατηγορίας movile
Inflorious Bullies
Γιώργου Κεντημένου, Θάνου Μπίλη | Ελλάδα