Ξεκινά από την ΚΕΠΑ το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κινηματογράφου

kepa kinimatografos

Ξεκινά και φέτος από την ΚΕΠΑ το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κινηματογράφου. Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στο πρόγραμμα οι μαθητές θα διδαχθούν γνωριμία με την κινηματογραφική αφήγηση, πρακτικά εργαστηρίου σεναρίου, σκηνοθεσίας, παραγωγής, ψηφιακής κάμερας και μοντάζ.

Σήμερα το μεσημέρι η ΚΕΠΑ και ο υπεύθυνος του προγράμματος Νίκος Καλλαράς (σκηνοθέτης) προανήγγειλαν την φετινή λειτουργία του προγράμματος, αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων και τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης υπογράμμισε: "Θεωρούμε ότι η νεολαία πρέπει να έχει διεξόδους, να αξιοποιούν τις κλίσεις και δεξιότητές τους και η ΚΕΠΑ τους δίνει αυτές τις δυνατότητες. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και το τμήμα κινηματογράφου".

Ο διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης υπογράμμισε: "Είναι πολύ ελπιδοφόρο το αποτέλεσμα που βγήκε από το πρώτο τμήμα του κινηματογράφου. Όταν το ξεκινήσαμε δεν φανταζόμασταν ότι θα τρέξει με αυτό το ρυθμό και θα φέρει αυτά τα αποτελέσματα. Η ιστορία αυτή μας λέει ότι υπάρχει η υποδομή και ο κόσμος που θέλει να συμμετάσχει. Κάναμε τα πρώτα βήματα και σύντομα θα μπορούμε να καλύψουμε και τις υπόλοιπες ανάγκες για να γίνει ένα εργαστήρι που θα μπορεί ο κόσμος θα μπορεί να παράγει. Μπορεί μέσα από αυτό το πρόγραμμα να καταγραφεί και η ιστορία της πόλης που αλλάζει".

Ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος του προγράμματος Νίκος Καλλαράς επεσήμανε: "Είναι η 4η σεζόν που λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα. Είχαμε 70 μαθητές και δημιουργήσαμε πέντε ταινίες μικρού μήκους. Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός αλλά ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Το πρόγραμμα έχει 12 δίωρα μαθήματα, θεωρία και πρακτική. Στα μαθήματα, οι μαθητές γράφουν και τις δικές τους ιστορίες και επιλέγουμε από αυτές. Μετά βρίσκουμε τους χώρους, του ηθοποιούς και σχεδιάζουμε στις συναντήσεις που ακολουθούν τα γυρίσματα. Έχει μεγάλη ομορφιά αυτή η συνεργασία διαφορετικών ανθρώπων. Προσπαθούμε να είμαστε βοηθοί των μαθητών μας σε αυτό που κάνουν".

Η συνεργάτη του κ. Καλλαρά Ιωάννα Στεφανοπούλου πρόσθεσε: "Η εμπειρία μου είναι εξαιρετική και χαίρομαι που γνώρισα τόσο κόσμο που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον κινηματογράφο. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα τους δίνεται η ευακιρία να μπουν στο χώρο και να δημιουργήσουν. Δημιουργούνται τόσο ισχυροί δεσμοί, πολύτιμοι, που μόνο ο πολιτισμός μπορεί να φτιάξει. Το σκηνογραφικό κι ενδυματολογικό κομμάτι θα ήθελα να ασχοληθούν και άλλοι και πιστεύω ότι θα ευδοκιμήσει".

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου προβλήθηκε η ταινία "Ο Σταθμός" που δημιουργήθηκε μέσα από το πρόγραμμα. "Στην ταινία "Ο Σταθμός" ήταν πολύ τιμητικό που μας εμπιστεύτηκε ο Γιάννης Ταϊπλιάδης και λυπάμαι που "έφυγε". Μας βοήθησαν οι Ιωάννα Στεφανοπούλου, ο Αντώνης Χατζηδημητρίου, η Αλεξία Μισοκέφαλου" σχολίασε ο κ. Καλλαράς.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα στον Χώρο Τεχνών (τηλέφωνα 2331078100, 2331078120, 6945739710).