Ο Καρυοθραύστης στην Βέροια

Kariothra

Ο Καρυοθραύστης είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις του κλασικού μπαλέτου που μας συναρπάζει και μας συγκινεί ακόμα. Οι σκηνές του, οι ήρωές του, οι επιθυμίες τους μοιάζουν τωρινές και, παρόλο που μετράνε 121 χρόνια ζωής, συνεχίζουν να μας μαγεύουν και να μας ταξιδεύουν εκεί όπου όλα είναι πιθανά και πραγματοποιήσιμα. Στη χώρα του φανταστικού, στις μνήμες και στα όνειρα της παιδικής ηλικίας. Στην Βέροια η παράσταση θα παιχθεί την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014, στις 20:30, στον Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας.

Η πρεμιέρα του Καρυοθραύστη δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη, και η υποδοχή που του επιφύλαξε το κοινό ήταν συγκλονιστική. Την καταπληκτική μουσική του έργου είχε συνθέσει ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Το λιμπρέτο βασίστηκε στο παραμύθι Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιώντου Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν, που διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά. Την αξεπέραστη χορογραφία, που ακόμα χρησιμοποιείται ως βάση από τους εκάστοτε χορογράφους, υπέγραψε ο Μαριούς Πετιπά. Η συνεργασία τους ήταν μοναδική και η τρυφερή ιστορία του Καρυοθραύστη δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο.

Η ιστορία διαδραματίζεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιγνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτή τη μάχη ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.
Στη δεύτερη πράξη παρακολουθούμε την Κλάρα και τον Πρίγκιπα-Καρυοθραύστη να κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Νεράιδας Ζαχαρένιας. Το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη που της χάρισε ο νονός της.
Στο εξωτερικό ο Καρυοθραύστης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σαράντα δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα τού 1892 – στο Λονδίνο, το 1934. Και εκεί η υποδοχή ήταν μοναδική. Από τότε έχουν γίνει πάμπολλες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, καθώς κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία. Ο Καρυοθραύστης χορογραφήθηκε και από δύο κορυφαίους χορευτές του 20ού αιώνα, τον Ρούντολφ Νουρέγεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theater. Ο καθένας άφησε το στίγμα του ενισχύοντας το μύθο ενός έργου που δεν παύει να μας εκπλήσσει.

Στη Βέροια τον Καρυοθραύστη θα παρουσιάσουν τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας, από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού μπαλέτου της Μόσχας. Με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, χορευτή παγκοσμίου φήμης που για πολλά χρόνια υπήρξε αστέρι των Μπαλέτων Μπολσόι, τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας συνεχίζουν την παράδοση της μεγάλης ρωσικής σχολής, κερδίζοντας αναγνώριση, αναβιώνοντας παραστάσεις που αντέχουν στο χρόνο και χαρίζοντας συγκίνηση και έμπνευση

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :
Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις «Πολιτιστική Θεσσαλονίκη»
Με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας .

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

 ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ (Γραμματεία Κ.Ε.Π.Α, Π.Μελά και Μπιζανίου γωνία 3ος όροφος τηλ.2331078100)
 Βιβλιοπωλείο «ΕΠΙΚΑΙΡΟ», Ε.Βενιζέλου 28, τηλ. 2331024612
 Πολυχώρος «ΕΛΙΑ» (KORI), πλατεία Εληάς , τηλ. 2331064000

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 2331078120 , Νανά Καραγιαννίδου ,γραφείο προγραμματισμού και οργάνωσης παραγωγής Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας.